Válogatós a gyerek? Szuper trükkök, hogy változatosan egyen

2020. március 10.
Szerző:  Reni
Válogatós a gyerek? Szuper trükkök, hogy változatosan egyen
Legszívesebben csak a tejfölös tésztát és a tejbegrízt enné? Csupán turkál az új ételekben? Nos, egy válogatós gyerekkel nem könnyű az élet, de még így is van pár trükk, amit bevethetsz, hogy változatosabban étkezzen. Mutatjuk miket!

Abban az esetben, ha a gyereked válogatós, többnyire nem eszik zöldséget, de az is lehet, hogy a gyümölcsökre mond nemet, a főtt ételek közül is csak pár van, ami elfogy a tányérjáról és általánosságban elmondható, hogy igen egyoldalú a táplálkozása. Ez hosszú távon nem csupán a család életét nehezíti meg – többfélét kell főzni, nem lehet vendégségbe, étterembe járni -, de a gyermeked egészsége is megromolhat emiatt.

Hoztunk pár trükköt, amikkel ráveheted, mindenféle zsarolás, ígérgetés és egyéb negatív hatás nélkül arra, hogy egyen „rendesen”.

Főzzetek együtt!

Egész biztos Te is megtapasztaltad már, hogy az az étel, amit magadnak készítesz, mindig jobban esik. Nincs ez másként a gyerekekkel sem. Nem mellékesen ez egy kiváló közös program is. Nem kell más hozzá, csupán idő és türelem. Az se mellékes, hogy megdicsérd a közösen elkészített ételt, és a kis kuktádat. Ezzel magához az ételhez egy nagyon pozitív körítés fog társulni, ami szintén jó pont, ha szeretnéd rávenni gyermekedet legalább egy kóstolásra.

Forrás: Anna Prosekova Pixabay

 

Egyetek közösen!

Társaságban mindig jobban esik az étel. Amennyiben vacsoraidőben össze tud gyűlni a család az asztal körül, maga az étkezés hangulata is megváltozik. Evés közben meg lehet beszélni, hogy kivel mi történt aznap, ezalatt pedig észrevétlen fogy a tányérra tett finomság.

Csempéssz észrevétlen zöldséget az ételbe!

Kevés gyerek van, aki ne szeretné a bolognai spagettit vagy a pörköltet. Párolj vagy kissé főzz meg például pár szem sárgarépát, egy kevés brokkolit, kelbimbót, turmixold le, majd keverd a ragúhoz. Az ízén nem fog jelentősen változtatni, de némi vitamin és rost máris került bele.

Tálalj kreatívan!

A meghámozott, szépen, vékonyra szelt és a tálban ízlésesen elrendezett gyümölcsök, zöldségek lehetnek kiváló uzsonnák a délutáni játék közben, de akár nassolni is lehet belőlük a mesenézés alatt. A felvágott is egyből kívánatosabb lesz, ha a kenyérre téve egy kis szelet uborkával, paradicsommal szemet és szájat készítesz neki.

Lehet saját étkészlete, amin kedvenc mesehősei vannak például, hiszen nem mindegy miből eszünk.

{adselite}

Mutass példát!

Ha gyermeked azt látja, hogy csak bekapsz  pár falatot, vagy Te magad is  kevésféle ételt eszel, hogyan is várhatnád el tőle, hogy ő maga kíváncsian forduljon az újdonságok felé? Adj neki étkezési kultúrát! Ha máskor nem, hétvégén szánj időt a főzésre – nem kell homárt tenni az asztalra, de a rántott vagy sült húst is sokféleképpen el lehet készíteni, valamint a köretek is túlmutatnak a sült krumplin.

Fontos, hogy ne erőltesd, mert azzal épp ellenkező hatást fogsz kiváltani. Türelem, gyakori kínálás, közös étkezés és némi kreativitás hidd el, meg fogja hozni a várt eredményt. Addig is kitartást!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram