Kisgyerekkel játszani? Félelmetesebb kihívás, mint gondolnád!

2020. február 17.
Szerző:  Reni
Kisgyerekkel játszani? Félelmetesebb kihívás, mint gondolnád!
Forrás: pixabay.com
A kisgyerekek teljesen más síkon mozognak, mint a felnőttek. Irigykedve nézhetjük, ahogy elmerülnek a fantáziavilágukban, de sok anya képtelen ebben csatlakozni hozzájuk. Te sem tudsz a babákkal szerepjátékozni? Netán a kisautó tologatás gondolatától is kiver a víz? Nem kell aggódnod, most megmutatjuk, hogy miként tudsz igazi játszópajtása lenni gyermekednek anélkül, hogy megjátszanád magad, elveszítve ezzel hitelességedet.

Szülőként nem kötelességed minden percben szórakoztatni gyermekedet, de az sem jó, ha levéve válladról a terhet, a tévé vagy a laptop elé ülteted. Teremtsd meg számára azt a környezetet és élményt, amiben a játék során el tud mélyedni.

Egy saját szoba, nem túl intenzív ingerekkel tökéletes, de ha nincs lehetőség külön kuckóra, akkor is legyen egy saját része a szobában, amit ő birtokolhat. Nem kell mindig neked játszanod vele – nem kötelező átmenned minden esetben játszópajtássá -, de könnyedén beindíthatod az önálló játékot.

A Lego örök játék, de korszakonként változik, hogy mit is élveznek benne igazán a gyerekek. Amíg kicsik, addig a Duplo elemeinek összeillesztése rejti számukra a kihívást és a sikert, a 4-6 évesek pedig inkább az apróbb építőkockákkal való játékot élvezik. Az építés varázsát a többsége csak 6-7 évesen kezdi el felfedezni és igazán értékelni – tehát egyedül csak ezután fognak vele teljes egészében megbirkózni.  

Mit tehetsz anyaként?

Vedd elő a Lego elemeket és kezdj el építeni. Pakold ki a figurákat is, és mondj el egy mesét, melyben ők a szereplők. Ezt kitalálhatod te is, de építhetsz egy már ismert történetre is, majd annyi a dolgod, hogy engeded őt tovább szőni, miközben játszik velük. A nagyobb csemetével mehet az építő verseny.

Forrás: pixabay.com

A kisautó szerelmesének építhetsz akadálypályát könyvekből, dobozokból, de a mesekörítés itt is remek megoldás lehet. A plüssállatok vagy babák teadélutánjában sem kell szereplőként megjelenned, legyél az, aki berendezi a környezetet vagy elkészíti a teákat. A közös színezés, rajzolás, festés és gyurmázás remek lehetőség arra, hogy elkapjon téged a gyermeki játékszenvedély, de nincs azzal se baj, ha nem így történik. Ne feledd, ha érzi, hogy ott vagy mellette, könnyebben fogja átadni magát az alkotás élvezetének.

Fontos elfogadni, hogy egy kisgyerek nem minden esetben várja el, hogy aktívan részt vegyél a játékában – pedig sok anya hiszi ezt -, inkább a jelenlétedre és az osztatlan figyelmedre, visszajelzéseidre vágyik. Ne görcsölj rá: ha valamit nagyon nem élvezel, ha valamihez nagyon nem tudsz kapcsolódni, azt ő is érzi, és hiába próbálkozol, nem adja majd azt, amire vágytok. Maradj hiteles, menj el addig, amíg még te is igazán felszabadult és boldog vagy és biztosíts neki teret és időt a játékra.

Te melyik játékot élvezed leginkább a gyerekeddel?


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram