Tippek hátfájás ellen

2019. október 08.
Szerző:  Cukimamik Team
Tippek hátfájás ellen
Létezik egy probléma, amivel sajnos szinte minden ember találkozik élete során legalább egyszer, több-kevesebb időre. Ha nem is magán észleli a panaszokat, a környezetében biztosan talál olyan embert aki küzd ezzel a problémával. Ez pedig nem más, mint a hátfájás!

A hátfájás rendkívül kellemetlen tud lenni, ám ezt általában csak akkor látjuk be, amikor már mi magunk is szembesülünk a problémával. Ez a kínzó érzés a legegyszerűbb tevékenységeket is képes nehézségé tenni számunkra és a legkellemesebb programjainkat is elronthatja. És bár ez egy meglehetősen nehezen elviselhető kellemetlenség, sok esetben, ha nem áll komolyabb probléma a hátterében, néhány egyszerű változtatással tehetünk ellene és megelőzhetjük, hogy tovább romoljon a helyzet.

Keressük meg a fájdalom okát

A hátfájás több okból is kialakulhat. Kiválthatja akár sérülés vagy baleset is, ilyen esetekben természetesen mindig javasolt orvoshoz fordulni és egy szakembert felkeresni, hiszen az ilyen jellegű panasz idővel súlyosbodhat. Persze hátfájást emellett más tényezők is kiválthatnak, úgy mint a stressz, a helytelen tartás vagy akár a mozgásszegény életmód. Ez utóbbi okok ellen szerencsére már sokkal egyszerűbben is tehetünk. Próbáljunk meg többet lazítani, hagyjunk időt testünknek a regenerálódásra és mozogjunk rendszeresen! A testmozgás drasztikusan képes csökkenteni a hátfájást, hiszen több szempontból is hatásos ezen probléma ellen.

Mozgással a mozgásért

Talán az egyik legjobb megoldás, hogy megelőzzük, sőt akár kezeljük is a már kialakult hátfájást, persze csak ha nem áll komolyabb probléma a tünetek hátterében, nem más, mint a torna. Ugyanis a megfelelő testmozgás drasztikusan képes csökkenteni ezt a kellemetlenséget, hiszen több szempontból is hatásos. Ráadásul az elért állapotot könnyedén fenn is tarthatjuk. A rendszeres mozgással megerősíthetjük elgyengült izmainkat, emellett pedig a sokszor a fájdalom hátterében meghúzódó izomgörcsök és helytelen tartás, valamint a mozgásszegény életmód következtében kialakult izommerevség is csökkenthető általa. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sporttal hatékonyan csökkenthetjük a stressz kellemetlen hatásait is, ami pedig hozzájárul a nyugodtabb alváshoz. Ráadásul, ha jobban alszunk, pihentebbek, kiegyensúlyozottabbak, és az életünk minden területén eredményesebbek leszünk!

Nincs időd kimozdulni? Van megoldás!

Sokszor hangzik el, és valljuk be reális is, hogy valakinek egyszerűen nincs ideje sportolni, vagy az edzésre történő oda-vissza utazás helyett hasznosabban töltené a meglévő csekély szabadidejét. Ezek bizony érthető és egyben meggyőző érvek, ám mivel a mozgás számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, ezért nem érdemes lemondani róla. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást, ha otthon tornázunk, hiszen ilyenkor kényelmesen, felesleges utazás nélkül tehetünk egészségünk és a fájdalommentes mindennapok érdekében. Ma már szerencsére rengeteg megoldás közül választhatunk, ha otthon szeretnénk belekezdeni valamilyen mozgásformába. Ilyen például a Gyerünk, anyukám! közössége, ahol rengeteg mozgásformát találunk letölthető videók formájában. Az általános, mindenki számára javasolt edzések több nehézségi fokozatban találhatók meg, sőt ezek mellett olyan speciális torna típusokkal is találkozhatunk, mint a gátizom- és a szétnyílt hasizom regenerálását támogató edzések. Ha pedig valaki a gyermekét szeretné lekötni egy igazán jótékony programmal, erre is talál náluk megoldást, hiszen gyerekeknek szóló tornákra is könnyedén rá lehet bukkanni a kínálatban.

Fontos a megfelelő tartás!

Aki már küzdött hátfájással és utána is járt valamennyire a kiváltó okoknak, az biztosan hallott már arról, hogy gyakran a nem megfelelő testtartás és az ülő életmód az, ami sok esetben kiváltja a panaszokat. Sajnos, ha rossz a tartásunk, akkor annak kijavítása nem könnyű feladat, azonban egy kis kitartással és türelemmel viszonylag hamar érezhető változást hoz, ha törekszünk a helyes testtartásra akár állunk, vagy éppen ülünk. Visszakanyarodva az előzőekhez, a sport itt is képbe kerül, hiszen az odafigyelés mellett a rendszeres mozgás is hatékonyan képes javítani testtartásunkat, hiszen azáltal, hogy izmaink megerősödnek, kevéssé lesz fárasztó hátunk megfelelő helyzetben tartása. Segíthet egy jó cipő, ami nem lapos talpú, de nem is magas sarkú és tartja a bokát, illetve használhatunk kompressziós harisnyát, zoknit, vagy talpbetétet is. Válasszunk megfelelő széket, de ha ezt nem tehetjük, akkor használjunk ékpárnát. Az sem mindegy, hogy hogyan ülünk a széken. Csússzunk mindig egészen hátra, és a lábunkat, ha nem ér le a földre, támasszuk alá lábtartóval. Egy ülőlabdával is támogathatjuk a helyes testtartást.

Általánosan elmondható, hogy egészséges életmód és kellő testmozgás mellett nagy eséllyel elkerülhetők, vagy akár vissza is szoríthatók a panaszok, ám ezek mellett nem érdemes elhanyagolni a pihenést sem! Lényeges, hogy eleget lazítsunk és szükség esetén tehermentesítsük fájó hátunkat, emiatt az sem mindegy, hogy milyen matracot és milyen párnát használunk.

A mozgás tehát nélkülözhetetlen, de azt sem szabad túlzásba vinni, sőt annak hatékonyságát a pihenéssel szintén tovább fokozhatjuk.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram