Tíz tuti ötlet gyerekes családoknak őszre

2019. október 01.
Szerző:  egyedzsuzsi
Tíz tuti ötlet gyerekes családoknak őszre
Kép: Pinterest
Ha te is magadba zuhantál, mert véget ért a nyár, és a gesztenyefigurán vagy a tökfaragáson kívül semmi őszi gyerekes program nem jut eszedbe, ne csüggedj!

Éld meg az őszt is aktívan, mert most sor kerülhet olyan kalandokra is, amelyekre eddig a strand és a fagyizás miatt nem maradt idő!

1. Elő a túrabakancsokkal!

A gyereked többet bír gyalogolni, mint gondolnád. Vagy ha mégsem, itt az ideje, hogy elkezdd megalapozni, hogy aktív felnőtt váljon belőle! Az őszi erdőnél varázslatosabbat nemigen lehet elképzelni, és egy napba is rengeteg élmény belefér. Bükk, Zemplén, Bakony vagy Vértes: lényeg, hogy könnyen megközelíthető legyen, és a hegy lábánál indulhat is a túra! Válassz rövidebb, kis szintkülönbséggel bíró szakaszt. Nem fontos, hogy legyen a közelben vár, barlang vagy kilátó: most a lényeg, hogy élvezzétek az őszi tájat, beszélgessetek a túrajelzésekről, a természetjárás szabályairól. Hasznos lehet egy csatos hordozó, amely segítségével akár egy elfáradt ovist is felkaphatsz a hátadra. Érdemes baráti társasággal elindulni: ha van egy egykorú kis barát, a gyaloglás sem tűnik majd fárasztónak.

2. Városlátogatás vonattal

Számomra elkeserítő, hogy egyre több olyan gyerek van, aki soha – de tényleg soha! - nem ült még vonaton. Rendben, hogy sokkal egyszerűbb beültetni a kicsiket a ház előtt a kocsiba, és a célállomáson kivenni az üléséből, de a tömegközlekedés azon túl, hogy óriási élmény, a praktikus készségeket is remekül fejleszti. Szemelj ki egy közeli települést, amely gyorsan megközelíthető. A célállomáson legyen egy konkrét program – múzeum, különleges játszótér, vagy akár néhány érdekes épület. Tudtad, hogy ha gyerekkel utazol, 33 százalék kedvezmény jár a szülőknek a vasúton? Három vagy több gyerek esetén ez pedig már 90 százalék!

3. Szerelmünk, a pocsolya

 

Kép: Pinterest

Mindnyájan tudjuk, hogy a gyereket hagyni kell, hogy beugorjon a pocsolyába. Ám tegyük a kezünket a szívünkre: ki az a laza anya, aki óvodába rohanván boldog mosollyal nézi a sárban dagonyázó gyerekét? Nincs más hátra, szervezzünk külön pocsolyázós délutánokat, amikor nem gond, ha beázik a gumicsizma, és sáros lesz még a gyerek feje búbja is.

4. Hercegnők és lovagok kedvence

 

Kép: Pinterest

Akár romos, akár korhűen felújított – a gyerekek imádják a várakat. Szuper őszi program meglátogatni valamelyiket. Ha szerencsétek van, kifoghattok egy lovagi tornát vagy egy izgalmas kiállítást. Készülj fel a vár történelméből, és merüljetek el egy napra a középkor világában!

 

5. Keress egy jó könyvtárat a közelben!

 

Kép: Pinterest

Könyvtárba járni jó! Jó, mert minden gyerek szereti a meséket, és jó, mert az olvasóvá nevelés nagyon fontos elősegítője. A gyerekkönyvtárakban már az egészen picik is megtalálják az őket érdeklő köteteket, de ha csak a játéksarokban szöszmötöl, a közeg már akkor is hatással van rá. A saját olvasójegy, a könyvtárban érvényes szabályok új kalandot és kihívást jelentenek. A kicsiknek ingyenes a beiratkozás, így az egyébként méregdrága könyvek birodalma korlátlan mértékben tárul fel előttetek.

6. Irány a parasztudvar!

 

Kép: Pinterest

Az állatkert minden gyerek kedvence. Ám az is tény, hogy egy tyúkudvar is hasonlóképpen lenyűgöz – egy főleg városi – gyereket, mint egy szibériai tigris. Egyre több olyan farm, gazdaság van, amely bizonyos napokon kinyitja kapuit a látogatók előtt, így a kicsik testközelből láthatják a bocikat, friss tojást gyűjthetnek, vagy akár kiskecskét etethetnek cumisüvegből.

7. Fedezzük fel a múzeumokat!

Még hogy unalmas? A múzeumok rengeteg változáson estek át az utóbbi években. Egyre több az interaktív kiállítás, a gyerekeket célzó érdekes program. Persze ne csak beltéri kiállításokban gondolkodjatok: a skanzenek mindig ámulatba ejtik a kicsiket. Búbos kemence, gémeskút, faragott fabölcső – nemcsak élmény, hanem tanulás is!

8. Színes növények ősszel is

A pálmaházban ősszel is pompáznak a virágok. Orchideák, kaktuszok, banánfa – a látványtól garantáltan tátva marad minden gyerek szája.

9. Fesztiválszezon? Igen!

 

Kép: Pinterest

Az ősz a vidéki fesztiválok ideje is: hol az almát, hol a diót, másutt a szüretet helyezik középpontba. Néhány kattintás, és feltérképezheted, hogy merre találtok hozzátok közel álló programot.

10. Fotózás a szabadban

Ezúttal viszont nem a gyerek nem modell, hanem alkotó lesz. Az okostelefonok térnyerésével minden családban lomolódik valahol egy egyszerű, mára elavult digitális fényképezőgép. Induljatok el felfedezni az ősz szépségeit, a kis fényképész kapja lencsevégre a tarka lombokat, az avarban heverő gesztenyéket, vagy bármit, ami számára az őszt jelenti! Hiszen ez egy csodás évszak – tegyük még szebbé, és élvezzük, mielőtt a téli örömök beköszöntenek!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram