Így ne legyen rémálom a családi nyaralás: öt tipp Nyári Fruzsitól

2019. április 30.
Szerző:  Nyári Fruzsi
Így ne legyen rémálom a családi nyaralás: öt tipp Nyári Fruzsitól
Amikor a biztonsági ellenőrzésre vársz a reptéren, és azt veszed észre, hogy a kétévesed négykézláb tíz métert előremászott, te pedig a csomagokat hátrahagyva próbálod elkapni, természetesen a terelősávon belül haladva. Amikor a bérelt autóba nem fér be a babakocsi, amikor a bérelt apartmanban minden asztalnak éles sarka van. Amikor a tenger túl sós, a fagyi túl hideg, a tesó karja átlóg az autóban a másik térfelére, amikor a nála nagyobb plüss jegesmedve kell a duty free shopból. A kisgyerekes nyaralás csak rémálom lehet? Nem-nem, de kell hozzá egy kis… varázslat!

A Babagúz oldalról ismert Nyári Fruzsi a családi nyaralások szakértője: Írország zöld dombjai, piacozás Barcelonában, VOLT Fesztivál két 5 év alatti gyerekkel, strandos nyaralás, babakocsis futás, bicajozás a Velencei-tó körül. Ő és a férje nem ismernek lehetetlent, ha arról van szó, hogy aktívan töltse az időt a család, viszont ennyi tapasztalat után már biztosan tudják: a családi nyaralás akkor lesz kaland, ha teszünk érte!

Jöjjön most öt tipp Fruzsitól, hogy a „soha többé ilyet” helyett már a nyaralás közben is azt érezzük: mindenkinek megérte. Vagy legalábbis: nekünk nem árt!

1. Nem a felnőtt útikönyvből

Az útikönyveket felnőtteknek írják: olyanoknak, akik 37-es puhatalpú balerinában is képesek végiggyalogolni Milánót és nem gond nekik négy múzeumban lelkesedni egymás után. A gyerekes nyaralás másról szól: élményekről, amiben mindenki jól érzi magát. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk arról, hogy bármilyen „felnőtt” dologban részt vehessünk, sokkal inkább arról, hogy be kell építenünk a napba igazi gyerekbarát pontokat.
Ha nagyon egyszerűen szeretném ezt megfogalmazni, akkor az a tanácsom: állítsuk úgy össze a napi programot, hogy a gyerek életkorának megfelelő mozgás, evés és mosdóhasználat garantált legyen. Ez azt jelenti, hogy például a barcelonai programunkkor kinéztük előre, hogy hol van nagy park és izgalmas játszótér, megkerestem a neten, hogy van-e valamilyen klassz fagyizó a közelben és utánanéztem, hogy a spanyol szülők hogyan oldják meg a mosdóhasználatot a gyermekekkel.

2. Családbarát csomagolás

Nemrég megtanultam egy olyan csomagolási módszert, amivel rengeteg helyet spórolunk meg a csomagoláskor (erről videó ITT) és a kevés csomag miatt kevésbé stresszes az elindulás is. Egy fontos alapelv, hogy csak annyi csomag legyen nálunk, hogy minden gyereknek jusson egy szülői kéz, amit foghat, illetve, hogy az útravaló csomagját mindenki maga tudja vinni. Az „ahány családtag, annyi bőrönd” már a múlté: hiába utaztunk szingliként Ibizára 8 szett csinos ruhával kikapcsolódni, szülőként itt az idő megszervezni azt a kapszulagardróbot. Ami fontos: higgyünk benne, hogy más országban is árulnak pelenkát, popsitörlőt és bébiételt. Hacsak nem követ a babánk valamilyen speciális étrendet vagy nincs érzékenysége, ezek ugyanúgy megfelelnek majd arra a pár napra.

3. Országfüggetlen hiszti

Ha a gyerekünk éppen a dackorszak közepén jár, nő a foga vagy amúgy is zajlik a tesóharc, ne boruljunk ki, ha ez a nyaralás alatt is megtörténik. A gyerekek nem fognak csak azért „szépen viselkedni” mert értékelik, hogy a szülők elvitték őket egy nyaralásra. Készüljünk előre a nehéz helyzetekre (nálunk például a reptéri boltoknál az a szabály, hogy egy kis összegből mindenki választhat egyetlen dolgot), és ha nem tehetünk mást, nevessünk. (saját valóságunk itt, a @Babagúz Instagram oldalán.) Fogadjuk el: Párizsban, Rómában és Madridban is van a gyerekeknek rossz napja, szokták a földre dobni magukat vagy lila arccal üvölteni. Ez is csak egy kép a családi albumba!

4. Utazáskönnyítő eszközök

Mi magunk azért hoztunk létre egy babaholmi-kölcsönzőt, a Babagúzt, mert hiszünk benne, hogy néhány praktikus, minőségi termék megkönnyíti a családi utazást. Ezek viszont sokszor nagyon drága és szezonális dolgok, így a bérlés sokkal praktikusabb választás.
A mi kedvenceink például a nagy családi strandkocsi, amiben a szállástól a strandig húzhatjuk a környék összes gyerekét, napernyőjét, felfújható krokodilját és görögdinnyéjét, mégpedig árnyékban. Még a nagyobb gyerekekkel is viszünk magunkkal repülőre felvihető babakocsit, amiben napközben tudnak pihenni vagy aludni. Mi a férjemmel imádunk futni és bicajozni, de nem akartuk, hogy öt évig ezt csak a szomszédos játszótéren tehessük meg, úgyhogy most szuper futóbabakocsikkal és biciklire szerelhető hintóval tesszük ezt.

5. Fejben dől el

Ha egyetlen tanácsot adhatnék, azt mondanám: ne hasonlítsuk az utazásunkat a korábbi életünkhöz! Őszinte leszek: tud fájni, amikor Dublinban este mi nem hallgatjuk az élőzenét egy sör mellett a pubban, mert vissza kell mennünk a szállásra altatni a gyerekeket. Viszont, ha nem lennének velünk, nem ennék minden bűntudat nélkül napi két fagyit, nem mentem volna be a tengeri állatokat bemutató barcelonai „akváriumba”, nem ültem volna körhintán és nem nevettem volna annyira, ahogy a gyerek hatalmas fülvédőben alszik egy fesztiválos rockkoncerten.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram