Olvasnivaló kezdő anyukáknak

2018. február 28.
Szerző:  Cukimamik Team
Olvasnivaló kezdő anyukáknak
Összeszedtünk Nektek néhány könyvet, ami hasznos lehet a bizonytalanabb kezdeti időszakban.

Az első jó tanácsunk az, hogy ne hagyatkozz csak a könyvekre, bármennyire is azonosulsz velük! Ösztönösen rá fogsz jönni, mi a jó a gyermekednek, bármi más csak mankó, és tipp gyűjtés. Mindent szívj magadba, aztán szemezgess a nektek megfelelő eszközökből!
Nem kötelező az etetések előtti tisztába tétel, a külön szobában altatás, az együttszülés…
Kötelező viszont szeretni, odafigyelni, és Szülőnek lenni! :)

Noll Andrea Nandu - Vajúdástámogatás mindenkinek

Hiánypótló bábai szemléletű kötet. A természet bölcsessége, a női test tisztelete maximálisan megjelenik a rengeteg gyakorlati tanács mellett. Olvashatunk többek között szülés alatti testhelyzetekről, a támogató személy feladatairól, és gyógyszermentes fájdalomcsillapítási módszerekről.

Vida Ági - Anyapszichológia

Az anyaság közérthető lélektana sok segítséget jelenthet, hogy megértsük, hogyan válik a nő édesanyává is. Önismereti zsákutcák, félelmek, aggódás? Ismerős érzések, ugye?

W. Ungváry Renáta - A szoptatás kézikönyve

Kötelező :) A szerző szoptatási tanácsadóként eltöltött hosszú éveinek gyümölcse ez a könyv.

A szoptatás női művészete

A La Leche Liga gondozásában megjelenő könyv szintén nem hiányozhat a polcról. Pontos információkkal segíti olvasóját a szoptatás megértésében, és a nehéz időszakok megoldásában.

Cseh Áron, Krivácsy Péter, Szabó Attila- Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

A lényegre szorítkozva tájékozódhatunk a leggyakoribb gyermekkorban megjelenő betegségekről, megelőzésről, és a teendőkről. Olvashatunk a hasfájásról, sérvről, “pöttyös” betegségekről, de még gyermekülésekről is.

Dr. Benjamin Spock - Spock ​doktor csecsemő- és gyermekgondozása

A maga idejében forradalmi megközelítést hozott a gyermeknevelésbe dr. Spock, és a mai napig sok szülő aktívan alkalmazza ezeket elveket. Érdemes elolvasni, de fenntartásokkal kezelni a tanácsokat, hiszen több évtizede íródott. Nagyon szeretjük, mert a szülői szeretet, odafigyelés erejét hangsúlyozza, a gyermek egyéniségét figyelembe véve. A többit meg rátok bízom :)

Melinda Blau - Tracy Hogg: A suttogó titkai

Szintén nagyon népszerű, de ugyenennyire megosztó kötetekről van szó. A napirend kialakításáról, az alvástanításon át, az önállóságra nevelésig mindenre találunk tanácsokat a könyvekben.

Vekerdy Tamás- Érzelmi biztonság és Jól szeretni c könyvei

Az író az előadásait, és az előadásain elhangzott eseteket dolgozza fel a könyveiben.
Vekerdyt olvasni, hallgatni jó...olyan pihe-puha, és mindenről találunk megszívlelendő tanácsokat. “Megismerlek és elfogadlak. Olyannak, amilyen vagy. A te teljes világodat. Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé. Befogadja őt.”

Adele Faber, Elaine Mazlish - Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Az életből merített példákkal segíti a gyakorló szülőket a gyermekükkel való örömteli, és stresszmentes kapcsolat megélésében. A gyermek támogatása a csalódások feldolgozásában, a korlátok felállítása, a családi viták megoldása mind szóba kerül a könyvben.

Nigel Latta - Szeress szívvel, nevelj ésszel!

Végtelenül gyakorlatias, nagyon népszerű gyerekpszichológia könyv, amely rávilágít arra, hogy lényeges rájönni mit is akar valójában a gyermek. Így derül fény a gondok valódi gyökerére, és a megoldásokra. Az első 10 év alapproblémáit foglalja magába a kötet (dührohamok, válogatós étkezés, helytelen alvási szokások, szorongás testképzavar stb).

Jane Nelsen - Pozitív fegyelmezés

Szemléletformáló mű a hagyományos büntetőeszközök káros hatásairól, és az elengedés-korlátozás egyensúlyának megtalálásáról. Felhívja a figyelmet arra, hogy a büntetés alkalmazása kéz a kézben jár a gyermek megalázásának lehetőségével, amire a gyermek ellenállással vagy önmegadással fog reagálni. Ezzel szemben alternatívát kínál olyan eszköztár kialakítására, amely a felelősség, és az életismeret irányába tereli a gyermeket.

Kádár Annamária: Mesepszichológia

A mesék az érzelmi intelligencia fejlesztését segítik elő, ezt nem árt szem előtt tartani, és mesélni-mesélni-mesélni :) Igen ám, de nem mindegy, hogy mit hallgat a gyermek az előadásunkban. A mesevilágban segít eligazodni a kötet.

Varga Attila - Bubu

Az szerzőt Sixx néven újságíróként, kritikusként ismerhetitek. Tulajdonképpen egy apanaplót hozott össze, amelyben a terhesség, a szülés és az első babával eltöltött hat hónap férfiúi/apai megpróbáltatásait adja át poénos, őszinte, és rendkívül szórakoztató formában.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram