Nyomtatás

Miért jógázz a gyermekeddel együtt?

2017. augusztus 24.
Szerző:  Cukimamik Team
Miért jógázz a gyermekeddel együtt?
Azon gondolkoztam, hogy el kellene kezdeni ismét sportolni valamit, de az orvosom, azt mondta, hogy ne csináljak túl kimerítő feladatokat ezért a jóga jutott eszembe. Mivel nem akartam a gyermekem egy – két órára egyedül hagyni, ezért felvetődött bennem a kérdés: Miért ne jógázhatnék a gyermekemmel együtt? Miért ne tölthetném ezt az időt is a vele, miközben a sportot is becsempészem az életembe? Ezért döntöttem úgy, hogy holnaptól együtt jógázunk!

10 ok, amiért jó együtt jógázni a gyermekünkkel

1. Együtt sportolni jó! : Bár először úgy tűnhet, hogy nehéz a gyerkőccel együtt sportolni, megcáfolom. Minden csak hozzászokás kérdése. :) Valóban, ez a jóga nem a belső csendről, és önmagad megtalálásáról fog szólni, annál inkább nevetésről, és közös élményről.  Az mindig nagy élmény, ha valamit együtt csinálhatsz a gyermekeddel, főleg, ha közben fizikailag is érintkeztek, utánozzátok egymást és együtt dolgoztok, mint egy csapat. Ez nagyon sok közös élményhez vezethet, meglepően csodás érzés, mind rövid mind hosszú távon egyaránt.

2. Ez az egész szórakozás: A gyermekjóga szórakozás. Hidd el, ahogy előkerül a jógamatrac, máris elfelejted a napi stresszt!

3. Fejleszti a kreativitást: Nemcsak a gyermek kreativitását, hanem a Te kreativitásodat is fejlesztheted, ha a gyermekeddel jógázol otthon. Amikor a gyerekekkel jógázok otthon, mindig kitalálok egy mesét, egy alap sztorit, melyhez a gyerekek hozzáteszik az ő fantáziájukat.  A gyakorlatban pedig ez úgy néz ki, hogy a jóga elemeket összeszőjük a mesével, vagyis végig jógázunk úgy, hogy  "csak" szórakozunk, miközben a jóga ászanák hatékonyan elérik a hatásukat.;)

jóga gyerekkel

Fotó: pinterest.com

4. Napi 20 perc közös élmény: Csak napi 20 perc! Ebbe a 20 perce pedig benne van a mozgás, az együttlét öröme, a babusgatás, és a szórakozás.

5. A jógával jó szokásokat vezetsz be: Megtanítod a gyermekednek, hogy egészségesen éljen és egészséges dolgokat csináljon, még mielőtt TV vagy épp telefon függővé válna…;) nagyon hamar szenvedéllyé válnak ezek a dolgok, így van ez a jógával is.:)

6. Megtanítod küzdeni: Ha a jövőben frusztrált lenne, ahelyett, hogy ordítana, vagy valami nasi után nyúlna, lehet, hogy a mély, megnyugtató légzést fogja választani. Lehet, hogy rossz napja volt az iskolában, és ahelyett, hogy elkezdne órákat sírni, talpig feketében járni és mogorva lenne a társaival, talán leül, nyújt pár percet és teljesen megnyugszik.

7. Nyugalmat sugárzol: Te anyaként azzal, hogy jógázol, belülről lelassulsz és megnyugtatod magad, a dolgok kisebbnek és kevésbé ijesztőnek tűnnek. Elkezded úgy érezni, hogy minden rendben, és ezzel nem csak nyugodttá válsz, hanem nyugodtságot is sugárzol, amit a gyermeked rögtön megérez.

8. Mozgásfejlesztő hatás: Olyan izmokat is megtanulnak használni, amiket a hétköznapokban nem feltétlenül használnának. Ugye milyen jó? És ezeknek az izmoknak a használata segít az izomzat fejlődésében.

9. Az egészségben fontos szerepet játszik: A jógának rengeteg előnye van egészségügyi szempontból. Képzeld el mennyi előnye lehet, ha már kis korban elkezdik, még azelőtt, hogy SZÜKSÉGES lenne.

10. Igazi játékossá válsz: Nem utolsó szembont...magamon azt vettem észre, hogy az anyaság hozzásegített, hogy a játékos énemet elfeledjem a napi teendők, és napi rutin mellett. A gyermekeimmel való jógázás felszabadította bennem a játékosságot, a nevetést, és az örömöt. Amikor elkezdjük a pillangó pózt, és megkérezem, hogy milyen színű pillangók vagytok...vagy amikor elutazunk képzeletben Afrikába állatokat nézni...nem kell mondanom...csupa öröm ez számomra. 

Na, ezek után Te is kipróbálod a jógát a gyermekeddel?