Ölelő ékszerek, az eltéphetetlen anya-gyermek kapcsolat szimbólumai

2016. november 30.
Szerző:  Cukimamik Team
Ölelő ékszerek, az eltéphetetlen anya-gyermek kapcsolat szimbólumai
Minket, nőket, különleges kapcsolat fűz az ékszereinkhez. Lehet nemesfém, lehet bizsu, vagy egy gyönyörű design darab, a jó ékszer öltöztet és nem csak a ruhatárunk egyik fontos kiegészítője, de tükrözi a személyiségünket is. Tudja ezt Nyíri Andrea is, aki egyedi tervezésű, kézzel készült design ékszereket készít. A legkiválóbb minőségű anyagból, fusing technikával készült üveg ékszerek különleges formái, változatos színei harmonikus kiegészítője minden öltözéknek és alkalomnak, legyen az egy egyszerű, farmeres hétköznap, vagy akár egy estélyi öltözet. Vele beszélgettünk munkáról, családról, valamint az anya és gyermeke közötti megbonthatatlan kapcsolatot jelképező Ölelő Ékszerekről.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

Már gyerekként is kiderült, hogy jó kézügyességgel rendelkezem. 14 éves koromban már varrógéppel varrtam magamnak blúzt. És hordani is lehetett! Az életem része a kézimunka, a kézműves tevékenység. A legtöbb technikát kipróbáltam már, mire rákattantam az ékszerekre, nagyjából 6-7 éve. Először üveglencsés ékszereket készítettem, ami azért, valljuk meg őszintén, messze áll a kézművességtől és az iparművészettől. Nem is elégítette ki alkotási vágyamat.

Miért éppen az üveg?

Önmagam keresése során találtam rá – ismét – az üvegre. Az ismét azt jelent, hogy már általános iskolás koromban, egy üveggyári látogatás során bűvölt el ez az anyag. Ahogy kerestem az utam, ismét a felszínre bukkant. És elvarázsolt. Hideg, és mégis melegséggel tölt el. Kemény, és mégis lágyan formázható. Törékeny, és mégis időtálló. Azóta is folyamatosan tanulom az üveggel való bánásmódot. Ékszereim főként kemencében készülnek, közel 900 fokon olvadnak készre. Alapanyagul a legjobb minőségű kézzel hengerelt síküveget választottam.

Az üveg meglehetősen speciális anyag, nehéz, két egyforma darabot készíteni: hogyan lehetséges így kollekciókat összeállítani?

Több olyan ékszer, ékszerkollekcióm is van, amelyek elég jól reprodukálhatóak, ezek mindig kaphatóak a webshopban. Azonban ezek a kis szériás ékszerek sem teljesen egyformák, kis mértékben eltérnek egymástól, hiszen kézzel készülnek.

az alkotas folyamata

Készítesz egyedi megrendeléseket is?

Nagyon szeretem a teljesen egyedi ékszereket, melyeknek nagy részét, ha akarnám, sem tudnám hasonlóan elkészíteni. Ezeket nehéz a webáruházban megmutatni. Az új, még készülő webshopban azonban külön helyet kapnak az aktuálisan elérhető teljesen egyedi dolgok. Szívesen készítek olyan ékszert, amelyről a megrendelő ugyan nagy vonalakban tudja, hogy mit szeretne, de a tervezést rám bízza. Nagy kihívás és nagy felelősség más álmát megvalósítani, de nagy öröm látni a megrendelő örömét.

Az összes terméked anitallergén?

Igen, mivel magam fém érzékeny vagyok, nagy figyelmet fordítok arra, hogy a hasonló gonddal küzdők is bátran viselhessék az ékszereket és ne kelljen kompromisszumokat kötniük a választás során.

 

Önálló vállalkozást beindítani nem egyszerű. Hogy kezdődött?

A legkisebb fiam születése után merült fel először, hogy olyan munkát kellene találnom, amit otthon is végezhetek. Ekkor alapítottuk vállalkozásunkat. Sajnos, akkor már nem volt elég időnk a felfuttatásához, így visszatértem a munkahelyemre, amelyet szerencsére szeretek is.

De nem adtátok fel….

Nem, sőt, ebbe a vállalkozásba építettük be az iparművészeti tevékenységet is.

snow medal

Hogy fogadta a családod a terveidet?

Férfi túlsúly érvényesül a családban, a férjem mellett két fiam van. Szerencsére maximálisan elfogadó és támogató az otthoni légkör. Nagyon szerencsés vagyok, férjem minden őrült ötletem támogatja. Ugyan a már kiskamasz fiunk nem igényel már akkora figyelmet, de még mindig nehéz az idővel lavírozni, tekintettel arra, hogy a vállalkozás is több rétegű, több tevékenységet is magában foglal.

Mennyi ideig tart, míg megvalósítasz egy-egy elképzelést, amíg elkészül egy alkotás?

Egy-egy újabb ékszer elkészítése, egy új kollekció összeállítása hosszú időt igényel. Napokig dédelgetem, kóstolgatom magamban az ötletet, az elképzelést, míg papírra vetem. És utána készül csak el az első darab. Az új méreteket, új formákat tesztelni is szoktam, mennyire kényelmese, milyen viselni őket. Nem könnyű ennek az alkotó folyamatnak megtalálni a helyét az időbeosztásban.

girl kicsi gyuru

A saját honlapod elkészítését is magadra vállaltad.

Az első, most még működő honlapot nagyon gyorsan készítettem, kompromisszumokat kötve. Tudtam, hogy ez ideiglenes állapot, és már egy ideje készül az új oldal. Kis segítséggel, de egyedül építem, most kb. 90 %-os készültségnél tart. Remélem, lesz elegendő idő a mielőbb befejezésére, hogy néhány héten belül el is indulhasson. És természetesen a műhelyben is dolgozom, bár most kevesebb idő jut az újdonságokra.

baby blue gyuru

Milyen típusú ékszereket készítesz?

Karkötőknyakláncok, gyűrűk, komplett szettek képezik a portfólióm alapját. Emellett készítek kőbe vésett ékszereket is. A természet hosszú évek alatt a sziklából apróbb kavicsokat hoz létre, csiszolja és formálja. Ezeknek az időtálló folyami kavicsoknak adok új életet az üveg segítségével.Továbbá nem csak a hölgyek, de az urak is találhatnak nálam kedvükre való ékszereket, készítek karkötőket és egyedi mandzsettákat is, ezek minden férfi ruhatárnak stílusos kiegészítői lehetnek. A kezdetektől fogva készítettem mandzsetta gombot a férfiaknak, de ha otthon körülnézünk kevés olyan inget találnánk, amelyikbe mandzsetta gomb való. Viszont az igény nagy volt a férfiékszere is, így már karkötők is állandóan készülnek a műhelyben. És persze tervezek ékszereket gyerekeknek is.  A honlap megújulása a kollekciók megújulásával is együtt jár, az egyszerű vonalvezetésű, geometrikus formákat részesítem továbbra is előnyben, felfrissítve az eddigi ékszereket. A honlapon, a Facebook és Instagram oldalamon már több darabot is láthattak a látogatók új munkáimból.  Az új kollekciók egyszerű formaviláguk mellett színeikkel kápráztatnak el, több mint 40 vidám, tiszta szín közül választhatnak a vásárlók majd az új oldalon. Fontos kiemelni, hogy a kollekciók jól kombinálhatók, átjárhatók, és igyekszem méretben is megfelelő választékot kínálni. Például a Simple ékszercsalád gyűrűi jelenleg egy közepes, Simple  (normál) méret mellett Giant és Mini méretben is kaphatóak.  Az ékszerek mellett készülnek még a műhelyben üvegképek is. 

Mi inspirálja a kislányoknak szóló darabjaidat, hiszen körülötted, ahogy mondtad, férfiuralom van?

Ugyan a családban nincs lány, de mégis készült anya-lánya gyűrű kollekció. Ehhez van is egy kis történetem. Karácsony előtti vásárban egy 6-7 éves kislány megállt az asztalnál, és egyből az anya-lánya gyűrűket kezdte nézegetni. Hamarosan odaért az édesanyja is, és elkezdett vele a kislány alkudozni, hogy mi lenne, ha kapnának egy anya-lánya gyűrűt mindketten. Anyuka hajlott is a szóra, a gond ott merült fel, hogy nem tudtak megegyezni, hogy milyen színt válasszanak. Telt az idő, nem született megegyezés, elindultak haza gyűrű nélkül. Egy óra telhetett el, amikor lélekszakadva jön egy férfi, aki mint kiderült a kislány apukája volt, és kérte a segítségem, hogy melyik színt választotta volna a kislány, vinné ajándékba. Megvette a kislány kedvéért a választott színű gyűrűket és remélem, hogy örömet okozott, amikor megkapta az ajándékot.

pink anya lanya gyuru

Nem olyan régen belevágtál egy új projektbe, ez az Ölelő ékszerek kollekció. Ez mit takar pontosan?

Igen, Mézes Beával 2014-ben tettük le a közös kollekció alapjait. Bea ayurvédával foglalkozik, és megálmodott egy olyan ékszercsaládot, amelyik egyesíti az édesanyát gyermekével, szimbolizálja az eltéphetetlen köteléket közöttük. Az ő szaktudását ötvözzük az iparművészettel, így készülnek Ölelő ékszereink.

Nehéz volt megtalálni a közös hullámhosszt? Az ayurvéda és az üvegművészet nem éppen rokon „szakmák”.

Eleinte nem is találkoztunk személyesen, az első “beszélgetéseink” chat-en folytak. Én nem értettem az ayurvédához, ő pedig nem értett az üveghez, az ékszerkészítéshez. Bea elmondta elképzelését, és együtt elkezdtük finomítani, elkészültek a tervek, majd a teszt darabok. Az első nyaklánc Beáé lett, mely az Ábel fiával való szeretetüket jelképezi. Ezután kért meg Bea, hogy ajándékba készítsem el leány testvéreinek az ékszereket, mely az édesanyjukkal való kapcsolatot szimbolizálja. És igazából itt erősödött fel bennem az érzés, hogy ez milyen megtisztelő. Hiszen ha apró pöttyként is, de részese lehettem egy olyan ajándéknak, amely az ajándékozottat mélyen felkavarhatja, olyan jelentéssel bírhat, amely miatt nagyobb örömet okozhat, mint bármely másik ékszer.

Mit jelent tulajdonképpen az Ölelő ékszer?

Ez egy muránói üvegből és ásványgyöngyből készült ékszercsalád, ami szimbolizálja az anya és gyermeke közötti megbonthatatlan kapcsolatot. Az ékszer üveg medál része jelképezi az édesanyát, amely körülöleli, óvja a gyermeket jelképező, tökéletes gömb formájú ásvány gyöngyöt. Az édesanya színét, és a gyermek jellemző ásványát Bea az ayurvéda segítéségével határozza meg. Egy kérdéssor alapján megállapítja az édesanya és gyermeke, vagy gyermekei prakrutiját (egyedi ayurvédikus testtípusát) azaz a bennük domináló őselemeket. A meghatározás után a megfelelő színeket és ásványokat kiválasztva elkészülnek az ékszertervek. Ezek közül kerül kiválasztásra az az ékszer, amely végül legjobban jellemzi kettejük kapcsolatát.

Hogyan vetíthető ki ez az anya-gyermek kapcsolatra?

A szabadon futó kis gyöngy a kerettől védelmezve saját mozgástérrel rendelkezik, akárcsak a gyermek, aki önálló akarattal, vágyakkal cseperedik. Kettőjük összhangja a vágyott harmonikus anya-gyermek kapcsolat. Ez a medál mindig emlékezteti a viselőjét, hogy édesanyaként mivel tudja támogatni gyermekét és segít kellően nyitottnak maradnia a személyiségére. Az elfogadás-bizalom-kötődés hármas egysége megalapozza a gyermek önbizalmát és támogatja jellemének fejlődését, ezáltal szilárd alapot biztosít egy harmonikus és boldog élet felé.

Ez azt jelenti, hogy soha nem lesz két egyforma ékszer?

Természetesen, ahogy két egyforma ember nincs, úgy két egyforma anya-gyerek kapcsolat sincs és így az egyedi ékszerek mindig részletes személyiségelemzés, többféle lehetséges terv és számtalan egyeztetés után kapja meg a végleges formáját, ami így biztosan azokat az energiákat hordozza, amikkel a gyerek, az édesanya és kettőjük kapcsolata rendelkezik. Az alkotási folyamat, amelyben részt vesz az édesanya már önmagában is egy önismereti út, amelynek a végén tisztábban fogja látni személyiségének erősségeit, jobban elfogadja hibáit, nagyobb harmóniába kerül önmagával és gyermeke felé is ezt tudja sugározni.

Ha kedvet kaptatok valamelyik gyönyörű darabhoz, keressétek fel a webshopot itt, ha pedig kifejeznétek az összetartozásotokat egy ölelő ékszerrel, itt találhatjátok meg a kollekciókat, és kérhettek személyes konzultációt.

Mentés

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram