Segítség, vakáció!

2016. július 03.
Szerző:  KisM Franciska, Patty Wipfler Kapcsolódó nevelés
Segítség, vakáció!
Avagy a nyaralás, mint lehetőség arra, hogy a nagy, nehéz, visszatartott érzéseken dolgozhassanak a gyerekeink.

{adselite}


Váltsunk nézőpontot!

A legjobb a nyaralásban az, hogy mi szülők nem vagyunk olyan elfoglaltak, mint máskor, és a gyerekeink végre megkaphatnak minket , a figyelmünket, az időnket ajándékba. Na, igen, és leginkább ilyenkor kell emlékeztetnünk magunkat, hogy a gyerekeink ilyenkor kezdenek el kiengedni;

- a sok óvodai öltözőben, vagy iskolakapuban kierőltetett elválásból
- a folyamatos szabályokhoz való alkalmazkodásból
- a feszült, hétköznapok gondjaival terhelt szülőkből

... és lassan elkezdik – még akár indulás előtt otthon  vagy épp a repülőn, vonaton, autóban - kiadni a nehéz érzéseiket , amiket eddig visszatartottak, hogy végre gyógyulhasson a lelkük.

nyaralas

Amikor együtt a család, a gyerekek limbikus rendszere- emlősagyunk- jelzi, hogy hű, most mintha még jobb lenne az élet ; biztonságban vagyok, megmutathatom mi van bennem és gyógyulhatok az óvodai, iskolai, közösségi sérelmeimből! Hm, persze mindezt akkor, amikor mi szülők is pihennénk! Ha ezt így, tudatosan nem gondoljuk át, nem látjuk be és nem készülünk rá fel, akkor ez borzasztóan ingerültté tehet bennünket. Ez a MI nyaralásunk is! MI szülők is erre várunk egész évben! Rengeteg pénz, energia! Ah, hálátlan kölykök!.....Ki érezte ezt már így? Igen, igen, mi is.

De ha emlékeztetjük önmagunkat  és egymást is arra, hogy a gyerekek főként akkor sírnak, borulnak ki, amikor különösen jól érezhetnék magukat, mert akkor van nekünk több időnk, nekik pedig alkalmuk, bizalmuk, akkor vagyunk kapcsolódva - engedjük, hogy megsirassák azokat a helyzeteket amik nehezek voltak év közben az oviban vagy a suliban. Ha tudunk erre emlékezni, akkor már könnyebben tudjuk őket segíteni a gyógyulásban! Időt és szeretetet tudunk adni. Meg tudjuk hallgatni a nehézségeiket.

Hogyan?

Szabjunk határt szeretettel, melegséggel, adjunk „nem-et” ajándékba!

Mondjunk nemet a harmadik csokira, vagy plüss állatkára és tartsuk ezt a határt szeretettel, melegséggel a hangunkban „Nem, kicsim, nem veszünk még egy nyalókát. Sajnálom.” „ Igen, tudom, hogy ez most nehéz, de nem.” Tartsuk ezt a határt, hogy sírni tudjon, feszültséget oldjon. Emlékezzünk a sírás gyógyító erejére, hogy közben stressz hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, csökken a vérnyomás is – és így a feszültség- és jusson eszünkbe, hogy egy-egy kiadós sírás után mi is mennyivel jobban érezzük magunkat.

nyaralas_gyerekkel

Mire számíthatunk ezután?

Együttműködőbb, rugalmasabb lesz ezután a gyerekünk; visszakapcsol az agyának a gondolkodásért  felelős része; a homloklebeny. Kiboruláskor a homloklebeny és az emlősagy között szó szerint megszűnik ez a kapcsolat, és ezért nem hatnak a szavak; egyszerűen nem jutnak el a tudatig. Így sokat tudunk segíteni nekik abban, hogy könnyebb legyen nekik a következő tanév, hisz nem kell az egész évi sérelmeiket tovább cipelniük.

Mit tehetünk mi szülők a gyakorlatban, a nyaralás alatt a gyerekeink jóllétéért?

Két nagyon hasznos Kapcsolódó nevelés eszközt ajánlanék, ami igazán hatékonyan működik!

1. Gyerekidő

Minden nap a nyaralás ideje alatt adjunk 1-1 órát a gyerekünknek, vagy mindkét szülővel vagy felváltva, amikor CSAK RÁ figyelünk és SEMMI másra. Húzzuk fel a telefonunkon az időzítőt - így nem kell lesni az órát, és nem érezzük mi sem akkora kihívásnak ha tudjuk, hogy amikor az óra megszólal akkor vége. ( Mert igen, ez kihívás tud lenni szülőként. ) A GYEREK IRÁNYÍT! Csináljuk azt amit ő kér, BÁRMIT ami nem veszélyezteti az ő, vagy más biztonságát. Igen, azt is lehet most, amit máskor tilos. Nem, nem leszünk ettől következetlenek! Most töltjük a tankjait, bizalmat építünk. Hagyjuk, hogy kipróbáljon olyan dolgokat amire kíváncsi, belemenjen olyan dolgokba amitől fél, vagy épp gyakoroljon, ügyesedjen abban, amiben épp szeretne. Az én kisfiam például nem szereti, ha a szemébe megy a víz, ezért nem akar úszni járni sem az oviban…  A minap azt kérte gyerekidőben, hogy a pici vízi pisztolyával lövöldözgessem úgy, hogy néha menjen az arcára is, mert azt nem szereti. Jó nagy kacarászás és kergetőzés kerekedett belőle! Hívhatjuk ezt személyessé téve Anna-időnek, Bence időnek épp, ahogy híják a gyerekünk. Ez már jó kezdet!

2. Játékos meghallgatás

Kövessük a nevetését! Csak ennyi. Hagyjuk, hogy nevetéssel oldja a feszültségeit. Például a kisfiammal minden reggel fél óra - óra birkózás és párnacsat van a nyaralás alatt-ez egyébként bármikor csodaszer, de ilyenkor több időt tudunk adni rá, így hatékonyabb- és őszintén csodákra képes! Sokat nevetünk, vagy épp sírunk, de aztán együttműködőbb, rugalmasabb és elképesztően élvezetes kis társaság lesz a nap nagy részében.

Emlékezzünk! Ha nagy, nehéz érzések jönnek fel, az a kapcsolódás, bizalom jele, hisz lehet, hogy már hónapok óta cipel egy-egy sérelmet a gyerekünk. Ilyenkor csak maradjunk vele és hallgassuk meg, hogy aztán megint a lelkes-játékos önmaga lehessen!

Nevetéssel teli, napsütéses nyarat kívánunk mindenkinek!
Kapcsolódó nevelés

 

képek forrása: barefootblonde.com, joannagoddard.blogspot.com, momentswithmandi.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram