Bölcsődei, óvodai beszoktatás - Egy kis segítség Neked és a gyermekednek!

2015. augusztus 26.
Szerző:  vajaskalács
Bölcsődei, óvodai beszoktatás - Egy kis segítség Neked és a gyermekednek!
Először engedd meg, hogy GRATULÁLJAK! Gyermeked számára ez egy nagyon meghatározó időszak lesz, csodás dolgok részesévé fog válni. A közösségbe való bekerülés nagyszerű élmény, rengeteg új dolgot fog megtapasztalni, megtanulni. Azért kezdtem ezzel, mert neked is így kell érezni ahhoz, hogy a csemetédnek könnyű és vidám legyen a bölcsődei/ óvodai beszoktatás.

{adselite}

Bölcsődei -, óvodai beszoktatás

Beszélgessetek az bölcsődéről, óvodáról otthon. Meséld el neki, hogy ott mennyi új játék lesz, sokat fognak énekelni, rajzolni és festeni. A gyerekek is mind várják már őt, biztos lesz közülük, akivel sokat fog játszani. Mondd el neki, hogyan fog kinézni ott egy napja; "Mikor bemegyünk reggelizni fogtok, képzeld, mind a pici asztalkánál fogtok ülni. Utána játszotok, aztán tízóraira lesz finom gyümölcs. Ha szép idő van, kimentek az udvarra is, ahol van csúszda és homokozó, aztán nagyon finomat ebédeltek együtt a gondozó-, óvónénikkel. Mire végzel, anya már ott fog várni az öltözőben./ Utána együtt alszotok egy nagyot, szuper mesét fognak mesélni nektek! A nappali alvás után uzsonnáztok, én addigra már ott leszek, és jövünk együtt haza."

Ahogy te állsz hozzá, úgy fog ő is;

"Kicsim, most be kell menned ide, ne félj, nem lesz semmi baj, anya majd siet vissza." - na ettől egész biztosan elkezd majd szorongani, sírni, és félni. Mennyivel jobban hangzik ez; "Kicsim, végre itt vagyunk, szuper lesz neked itt. Már nagyon vár az óvónéni, és a gyerekek, meg a sok új játék. Ebéd után jövök érted." 

ovodai beszoktatas

Fontos, hogy ne érje váratlanul semmi. Ahogy mi felnőttek, úgy a gyerekek is tartanak, félnek az ismeretlentől, ezért jó, ha gyakran és alaposan átbeszélitek a bölcsis, ovis életet. Minden intézményben megengedik, hogy a gyermek vigyen magával egy alvós plüssállatot/ kis takarót/ rongyit. Ez biztonságérzetet ad majd neki, és könnyebb lesz elviselni a hiányodat, mivel ezek az otthoni alvásnál is egyfajta szülőpótlékot jelentenek a számára.

Beszoktatás

Természetesen ránk is hatással van, amikor ismeretlen emberek közé kerülünk, például új munkahelyre. 1 éves kor alatti piciknél még nagyon erős a szeparációs szorongás, ami nagyban megnehezíti a bölcsődei beszoktatásukat - ez 3 éves korra éri el azt a szintet, hogy a lehető legkönnyebb legyen az időszakos elválás. 1 éves kor felett már hirtelen nyitnak a többi gyerek felé, elkezdik igényelni a társaságot, úgymond közösség-éretté válnak.

Vannak egyértelmű jelei, ha negatívan éli meg ezt az új helyzetet:

  • újra bepisil - ha már szobatiszta volt
  • rosszul alszik éjjel, gyakran felriad
  • nehezen lehet elaltatni
  • verekedőssé válik a bölcsiben/oviban
  • nagyon anyás lesz, folyton azt akarja otthon elérni, hogy vele foglalkozz
  • a bölcsiben/oviban visszahúzódó, szorongó, magába fordulóvá válik
  • drasztikus változások lépnek fel az étvágyában
  • gondot okoz neki a nagydolog elvégzése

Ezeket észrevéve, az okokat kell megkeresni és megszüntetni. Oldjuk fel otthoni beszélgetésekkel, bölcsis/ovis mesékkel. Beszéljünk a gondozóval/ óvónővel.

A gyermeknek fontos, hogy kötődhessen valakihez, így ne lepődj meg, ha folyton csak "Ica/ Ági/ Klári/ Zsuzsi" néniről beszél, rajzol vagy épp virágot szed neki. Ne légy féltékeny, ne érezd azt, hogy pótolható vagy és nem is hiányzol neki, inkább örülj, hogy van valaki, aki megadja neki a biztonságérzetet.

bolcsodei beszoktatas

Bölcsi -, ovi beszoktatás nehézségei

A reggeli elválás nem csak a gyereknek, de a szülőnek is nehéz. Ha vittetek alvós plüsst, mond meg a csemetédnek, hogy ő nagyon szeretne a bölcsiben, oviban maradni, várja már a sok játékot, és nagyon szomorú lenne, ha mégis haza kellene mennie. Kérd meg, hogy rajzoljon neked valamit napközben, tanuljon meg egy új dalocskát... Próbáld pozitívan motiválni. A lényeg, hogy sose fenyegesd, vagy ígérj neki jutalmat. Az se jó, ha fél órán át húzzátok a búcsúzkodást, mert ahogy telik az idő, egyre rosszabb lesz neki elengednie téged. Ne áltasd magad, bizony előfordulhat, hogy sírni fog, mikor elmész, ilyenkor a gondozó ölbe veszi, elköszönnek tőled és beviszi a terembe. Nagyon-nagyon ritka az, amikor a kiborulás pár percnél tovább tart. Beleviszik valamilyen játékba, odamegy hozzá a többi gyerek és láss csodát, el is felejti, hogy "micsoda szörnyű sorsa van". Mond el neki, hogy mikor fogtok újra találkozni, de ne időpontot mondj, mert ők azt még nem értik, inkább kösd össze valamivel; "Ebéd után/ meguzsonnáztok és akkor én már itt foglak várni."

Közelebb hozhatod hozzá ezt az új helyzeted úgy is, ha együtt veszitek meg a benti kiscipőt, ő választhatja ki a fogkeféjét, lerajzoljátok otthon a jelét. Reggelente ne siessetek - megéri 15 perccel korábban felkelni -, picit bújjatok össze, próbálj meg türelmes lenni a készülődésnél és az úton is, hogy ne feszülten érjetek oda.

 

beszoktatás
 

Hogyan is zajlik a beszoktatás?

Intézményenként ez eltérő lehet. Van, ahol 3 nap, van ahol 2 hét ez az időszak. Az ideális az, ha az első 2-3 napon te is bent vagy vele - vegyél ki szabadságot/ bízd rá valakire a kistesót -, majd kimész 10 percre, utána egy órára, aztán kettőre, majd egy-két hétig csak ebédig maradjon. Utána, ha már megszokta valamennyire ezt az új helyzetet, jobban megismerte az őt körülvevő embereket, gyerekeket, jöhet az ottalvás.

Anya és a bölcsődei-, óvodai beszoktatás

A gyermekeken kívül, nekünk, anyáknak is nehéz ez az időszak. Eddig X évig sülve-főve együtt voltunk a csemeténkkel, most pedig hirtelen a napjának egyharmadát máshol, másokkal fogja tölteni. Egyszerűen kénytelenek vagyunk rábízni - kvázi - idegenekre a gyermekünket. Készülj fel, hogy egyedül kilépve az ajtón, bizony Te is szomorú leszel, pityeregni fogsz. Ez természetes, ne szégyeld. Egyre azonban nagyon figyelj; ne a gyerek előtt add át magad a veszteség érzésének! Te felnőtt vagy, ő azonban még nagyon pici, ne nehezítsd meg jobban a dolgot számára.

Nem szabad elmenni amellett se, hogy többségében, mi ilyenkor térünk vissza a munka világába. Fenekestül felfordul tehát az életünk, ezt pedig nem könnyű feldolgozni. Beszélgess hasonló helyzetben lévő anyukákkal, vagy este a pároddal erről. Adj időt magadnak az átállásra.

Gondolj úgy erre az időszakra, mint egy csodás, új lehetőségekkel teli változásra.

 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram