Beszoktatás - először a bölcsi/ovi kapujában

2017. szeptember 02.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Beszoktatás - először a bölcsi/ovi kapujában
http://beachwoodnurseryschool.com/
Drága Első bölcsizős/ovizós Anyukák, kössétek be magatokat, indulunk! :)

A helyzet válságos, de minden út kiegyenesedik előtted mire odaérsz.

Ideális esetben rengeteg idő volt felkészülni a változásra. A kicsivel nyílt napon jártál, megismerkedtél az óvónőkkel, gondozókkal. Nagyjából képet kaptál a csoport napi rutinjáról. Talán belebotlottál olyan gyerkőcbe/anyukába is, akiket már ismersz valahonnan.

Nagyjából talán elkezdett körvonalazódni, hogy miről is lesz itt szó. Az elképesztő szimbiózis után 2 hét alatt meg kell tanulnod elengedni a gyermek kezét, és bízni abban, hogy remekül fog dolgozni azzal, amit eddig tőled kapott.

Talán az fájhat legjobban, hogy eddig a kicsi minden pillanatát nyomon követted, a közösségbe kerülésével viszont hirtelen jönnek olyan periódusok az életében amikről fogalmad sem lesz. Jön még mellé üresség, hiányérzet, bűntudat, aggodalom, “visszacsinálni azonnal” érzés… Sok anyukát veszteségként éri az elválás. Emlékszem nálam hogy jött ki egy pillanat alatt ez az egész. Beszoktatás alatt, mikor már órákat voltam távol, azt gondoltam, hogy téblábolás helyett hasznosan töltöm az időt. Kimentem futni. Egyedül, tehát nélküle. Azt hittem erre vágyok. A holtpontnál hatalmas bőgés-roham keretében megszakadt a szívem. Ennyi.

Valamikor mindenkiből kiszakad. Lehet, hogy a bölcsiben/oviban rögtön, ahogy a gyerek eltűnik a szemed elől. De rád törhet bármikor, hiszen ezek a nehéz gondolatok folyamatosan  a fejedben vannak. Aztán csatlakozik szemünk fénye is. Neki is fel kell valahogyan dolgozni az egészet. Vannak gyerekek akikről, azt gondoljuk, hogy közösségre vágynak, anya otthon kevés, és de szuper lesz minden. Általában 3 hétig minden rózsás, majd mikor feleszmél a gyerek, hogy ő minden egyes hétköznap menni fog, akkor jön a fekete leves. Hetekig tartó sírással közli a nemtetszését minden reggeli indulásnál. Van olyan eset, mikor a kicsi már első naptól ordít, és nem hagyja magát kizökkenteni, neki láthatóan nagyon nehéz. Előbb-utóbb ő is rendeződik. És van az a csoport, akiknek tényleg minden könnyen megy. Ők bizony otthon adják ki magukból a feszültséget. Az a meglátásom, hogy ezeket a köröket senki nem ússza meg, de ha végigcsináltuk, onnantól ránk köszönt a zen. :)

Felkészülés

{adselite}

Teljesen pozitívan kezdj el neki mesélni a bölcsiről/oviról! Mi lesz ott, hogy lesz a napirend, te hol leszel, miért alakul így stb. Szuper könyvek is vannak melyek segíthetnek. Nekünk bevált a Bölcsis leszek (Poci mesék) diafilm, és az Ovi-ügy című könyv (ha van kistesó, akivel otthon vagy, akkor ez tutira a ti könyvetek). Nézd, itt egy nagyon jó könyv válogatás: https://www.pagony.hu/irany-az-ovi 

A lényeg, hogy te is legyél laza, nem kell tudnia, hogy minden sejted szétrobban az aggodalomtól. Ha eleget mondogatod, egy idő után elhiszed, hogy remek dolog ez a közösségi élet számára.

Próbálj bőven időt hagyni a beszoktatásra. Vannak szerencsés helyzetek, mikor ez lehetséges. Néha viszont nagyon gyorsan kell dönteni, hogy elvállalod-e az éppen adódó szuper álláslehetőséget, vagy maradsz otthon, addig amíg tervezted. Nem könnyű helyzet.

Ovi és az önállóság

Ha van rá időd, akkor kezd el erőltetni kicsit az önálló öltözködést, fogmosást, WC használatot, evést. A szobatisztaságot általában minden óvoda elvárja. Nekik nincs kapacitásuk, megfelelő helyük a pelenkázáshoz. Balesetekből nem csinálnak ügyet, de a pelusozás tényleg nem az ő terepük. Szeretik, ha nagyjából érthetően, szavakkal ki tudja magát fejezni a gyerek. Nyilván nem feltétel ez sem, de nem veszik zokon. A kicsiknek még egyébként mindenben segítenek, nem lesz magára hagyva a feladatokkal.

http://beachwoodnurseryschool.com/

Beszoktatás

Főleg bölcsiben, ahol még nagyon oda kell figyelni az iszonyú törékeny mazsolákra, úgy zajlik a beszoktatás, hogy az egyik gondozónéni behálózza a gyerkőcöt. A gyereknek szüksége van egy emberre akihez kötődni tud. Fontos tudni, hogy ideális esetben egyszerre csak egy gyerek szokik be egy bölcsis csoportba. Miután együtt voltatok bent 1-2 órát jöhet az, hogy 1 órát bent vagy, felet kint. Majd egyáltalán nem mész be, ő van bent 1-2-3 órát stb. Szépen fokozatosan pedig eléritek, hogy délig egyedül legyen bent. Mindig legyél egyenes a gyerekkel, ne osonj ki, ne ajándékozgasd, ne alkudozz! A gyors, kedves, határozott elválás a legjobb mindenkinek. A gondozók pedig segítenek ennek a megvalósításában. Átveszik, kicsit elvarázsolják, és kész is :)  Mindig akkor menj érte, mikor megígéred neki. A bizalom, a következetesség hihetetlen fontos nekik. Aztán ha mindenki kész, akkor jöhet a déli alvás is. A beszoktatási idő alatt a gondozó néni/óvó néni csak vele próbál foglalkozni, amennyire csak lehetséges. Minden megtesz a bizalma megszerzéséért. Odafigyel az igényeire, és picit előrébb is veszi a többiekénél. Iszonyúan nehéz dolga van, hiszen a nagyobb gyerekek féltékenyek lesznek. Az anyukájuk után, a bölcsis-anyukájuk is “veszélybe” került. Minden létező módon próbálják a nagyobbacskák felhívni magukra a figyelmet. Ha nem elég óvatos a gondozónéni, akkor megbomlik a csoportegyensúly.

Óvodában talán egy kicsit oldottabb helyzet, sokkal önállóbbak a gyerekek. De bizony a testközelséget még bőven igényli egy éppen beszokó kiscsoportos is. Ezért sok oviban beosztják, hogy ki mikor kezd az ismerkedést, hogy legyen idő mindenkire külön-külön is.

Érdemes elfogadni a családlátogatás lehetőségét is, hiszen jó alap a bizalom megszerzésére. Ha anya beengedi gondozónőt/óvónőt az családi fészekbe akkor már a gyerek is bizalmat szavaz neki, ráadásul lesz miről beszélgetni majd vele a későbbiekben.

Még ejtsünk szót arról is, hogy előfordulhat visszaesés, ami teljesen normális. Hosszabb jó időszak után jön egy nehezebb hullám. Újra zokog reggelente. Végig kell vele csinálni, meg fog nyugodni. Előfordul, hogy bünteti az anyát. Egyszerűen ignorál téged. Sok-sok szeretettel, beszélgetéssel villám gyorsan oldható ez az állapot! Mindenre megoldás a játékos gondolkodás!

Valami megnyugtató otthonról

Ez bármi lehet, de lényeges, hogy ő válassza ki. Takaró, alvós rongyi, baba, könyv teljesen mindegy. Ezeknek a szeretett tárgyaknak hatalmas szerep jut, mert kötődik hozzá, felidézi az otthon illatát, melegét, anya mosolyát, tehát biztonságot nyújtanak a gyermeknek egy ilyen idegen szituációban.

Mumusok: alvás, evés 

Néhány maminak rettegés ezekre gondolni, mert esetleg válogatósabb, étvágytalanabb a gyerkőce, vagy rossz alvó. Emiatt nem kell izgulni, jó kezekben lesz a gyerek. Rengetegszer ismételgetjük, de tény és való, hogy megszokja az ottani szabályokat. Tudja, hogy ott mi az elvárás. Enni fog a többiekkel, még az is lehet, hogy ott megoldódik a déli alvás is. Sőt a szoptatás sem jelent problémát nekik, hiszen nincs ott anya. Fel tudják fogni, hogy anya hiányában nekik ugyanúgy aludni kell. És alszanak is. :)

 

 

galaxys6manual.info

Reggeli rutin

Gondolkodjatok el apával, hogy mi a gyereknek a legjobb. Néha anyával annyira kiéleződik az elválás nehézsége, hogy szívfacsaró sírással indul minden reggel a csoportszoba ajtajában. Érdemes kipróbálni, hogy mi van olyankor ha apa, mama, rokon viszi be. Általában a nagy sírások csak az anyának járnak. Ha elmentél, 2 perc alatt megnyugszik, és megy a nap tovább. Neked viszont egész nap az jár a fejedben, hogy szegény gyerek milyen lelki borzalmakon mehet át… Biztosítalak róla, hogy tök jól érzi magát!

Betegségek

Készülj valami vitamin készítménnyel, ezeket kezdés előtt legalább egy hónappal érdemes adagolgatni a kicsinek. A betegségek persze így sem fogják őt elkerülni. A pici, eddig védett szervezetét akkora “immunsokk” éri, hogy nem is csodálkozhatsz ezen. Ami a betegségen túl ebben a kezdeti időszakban nehéz, hogy 1-2 hét kihagyás után szinte újra kell kezdeni a beszoktatást. Ez akár szabadságot is igényelhet a kezdeti időszakban.

Minőségi idő

Ha elhoztad délután az a legeslegfontosabb dolog a világon hogy értően, figyelmesen, 100%-ban vele legyél. Muszáj minden rezgésére ráhangolódnod. Tudom, hogy nagyon kíváncsi vagy, de meg ne kérdezd, hogy mi volt az ebéd, vagy kivel játszott, milyen volt az ovi!? stb. A gyerek örül, hogy veled lehet, és vége a munkanapjának. Lazulni akar, és kicsit megfeledkezni a nagybetűsről. Hidd el, hogy mesélni fog, amikor ott lesz az ideje. Ne lökd vissza szánt szándékkal a bölcsibe/oviba.

Játszóterezzetek, játszatok, olvassatok, keressetek közös programokat. Legyen maximálisan ő az első néhány hétig, minden más ez idő alatt várhat. Mivel a nap nagy részét nélküled tölti bizony megesik, hogy éjjel próbálja pótolni az elvesztegetett időt. Felébred az éjszaka közepén, és jön az időhúzás, “takarj be, kérek inni, pisilni kell..”. Vagy egyszerűen az ágyatokban köt ki, és a testközelséget pótolja.

Sose felejtsd el megajándékozni őt az időddel! A közös élmények éltetik tovább az eddig felépített stabil, szeretetteljes anya-gyerek kapcsolatot.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram