Új játszótér az óvodának? Most gyerekjáték lesz!

2017. március 13.
Szerző:  Cukimamik Team
Új játszótér az óvodának? Most gyerekjáték lesz!
A dm idei Nap gyermekei pályázata ősi időmérő eszközünket, a Napot állítja a középpontba, s így irányítja a figyelmet egy egyszerű szabályra: amikor nagyon kicsi a gyerekek árnyéka, akkor tilos a napon tartózkodni, ha az árnyék viszont nagyobb, mint a gyermek maga, akkor már biztonságosabb.

Az első napsugarak már megjelentek, ideje készülnünk a nyár perzselőbb napjaira is! A dm idén tavasszal is játékos pályázattal támogatja a kisgyerekek napvédelmét, s arra kéri az ovikat, hogy készítsék el saját napórájukat.  400 pályázó annyi naptejet kap ajándékba, amellyel idén biztosan segíthetik a gyerekek napvédelmét, a fődíjas ovi játszóterét pedig felújítja a dm. A leggyorsabban pályázó ovik kreatív rajzoló készletet nyernek.

napóra

Így fogjunk ki a káros sugarakon!

A napsugarak nem csak napozáskor érik a bőrt, így kirándulások alkalmával vagy a kerti játék során is érdemes elővenni a napvédő krémeket, a fejfedőket. Ha a gyerekek a szabadban játszanak, mindig kenjük be őket számukra alkalmas, magas védőfaktorú napvédő krémmel – ami a gyerekek bőrtípusától függően 30 és 50+ védőfaktorú. Ne tévesszen meg minket a jótékony árnyék sem, az UV-sugarak ott is a közelünkbe férkőznek.

Ha mégis vizes program mellett döntünk, akkor is használjuk a bőrtípusunknak megfelelő, vízálló napvédő krémet, mert a vízfelszín alatt is 95%-ban megtartja intenzitását az UV-sugárzás.

Legyen a nyár elmaradhatatlan kelléke a napszemüveg, a kalap, és a vékony ruházat!

Játssz a fénnyel! És persze az árnyékával…

Ha előbújnak a napsugarak, gyakran hallunk annak káros hatásairól, a védekezési módokról, de ne feledjük, hogy a Nap nélkül élet sem lenne! A napsugarak alkalmat adnak rengeteg játékra is: a fény-árnyék hatások vizsgálódásra hívnak. A fény-árnyék kapcsolata gyakran foglalkoztatja a kicsiket: ki ne látott volna már kisgyermeket, aki a saját árnyékát kergeti? Néha a legegyszerűbb játék tud a legizgalmasabb lenni, és még játékboltba sem kell menni kellékekért… Rajzoljuk le például a gyerkőcök árnyékát a nap különböző szakaszaiban, hogy megfigyelhessék a változásokat. Jó móka lesz látni, ahogy a délután folyamán egyre nagyobb lesz az „árnyék-gyermek”. Egymás árnyékát is körülrajzolhatjuk krétával betonos részeken, majd kiszínezhetjük kedvünkre. Árnyéktornát is szervezhetünk, megfigyelhetjük az udvarban, vagy séta során, hogy melyik épület, fa vagy tárgy milyen árnyákot vet, s azt, hogy az árnyékok hogyan változnak a nap folyamán. 

Készítsünk napórát!

napóra

 

Hogyan működik a napóra? A dm 2017-ben pályázatot ír ki óvodáknak, amelyben arra kérik a gyerekeket, készítsenek saját napórát.  A dm Nap gyermekei programja a napvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet hetedik éve, 400 óvoda garantáltan naptejet kap ajándékba, a fődíjas óvoda pedig olyan kültéri játékokat, amelyek árnyékoló funkcióval vannak ellátva.

A dm Nap gyermekei programja idén ősi időmérő eszközünket, a Napot állítja a középpontba, s így irányítja a figyelmet egy egyszerű szabályra: amikor nagyon kicsi a gyerekek árnyéka, akkor tilos a napon tartózkodni, ha az árnyék viszont nagyobb, mint a gyermek maga, akkor már biztonságosabb.  A Nap gyermekei kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekkori napvédelem fontosságára, a kisgyermekkori napégés ugyanis növeli a felnőttkori melanoma kialakulásának veszélyét.  Bár a tavasz még csak most kopogtat hozzánk, s a napvédelem kérdése távolinak tűnik, a dm tavaszi kampánya közös gondolkodásra hívja az ovikat, hogy a perzselőbb napokat már valóban felkészülten várják, s ehhez terméktámogatást is nyerhessenek.

Az első 400 pályázó óvoda számára biztosít a dm és a L’OREAL Magyarország Kft. naptej-támogatást, a leggyorsabban pályázó 100 óvoda pedig kreatív készleteket nyer a STABILO jóvoltából. A dm programjához az Aranyág Alapítvány is csatlakozott.

A pályázatokat 2017.03.03-2017.04.15-ig várja a dm, a részletes pályázati kiírás elérhető a www.dm-egyuttegymasert.hu oldalon.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram