Teszteltük- Játékos fejlesztés a Mega Bloks építőkockákkal

2016. április 18.
Szerző:  Cukimamik Team
Teszteltük- Játékos fejlesztés a Mega Bloks építőkockákkal
Anyaként sokszor megfogalmazódik bennünk a kérdés: „Hogyan fejlesszem gyermekemet? Milyen játékos fejlesztési lehetőségek vannak? Szeretnénk Neked bemutatni a Mega Bloks „First Builders” építőkockákat, melyek 1-5 éves korosztály számára tökéletes választásnak bizonyulnak. Az építőkockák képességet, készséget fejlesztenek, miközben a gyermekünk önfeledten játszik.

Játszva tanulás, avagy hogyan fejlesszük a kisgyermeket?

Anyaként mindig is elsődleges szempontom, hogy a gyermek élvezze a játékot, élvezze, amit csinál. Nincs kötöttség, csak a játék határtalan szabadsága. Ennek később az életben is meghatározó szerepe van, hiszen minden képesség, készség, tudás, amit átadunk, egy alap, amire építkezünk.  Kisgyermedk tanítóként megfigyeltem a gyerekeken, hogy sokszor nem volt kedvük adott feladatot elvégezni. Ha nem volt ínyükre egy feladatot megcsinálni, nem csináltam belőle problémát: másik feladatot kaptak, melyben ugyanazt tanulták meg, csak máshogy tálaltam. Tetszett nekik, játékosan megszerették a tantárgyat, és elsajátították a tudást. Ezt alkalmazom a gyerekeimnél is. Játszunk és tanulunk. Persze nekik csak játék, elég az, ha én tudom, hogy mindez tanulás. Soha nem erőltetem, ha nincs kedve nem játszunk. Nem görcsösen akarom megtanítani a számokat, a betűket, a színeket, nagyon fontosnak tartom, hogy a játék, játék legyen.


Fejlesztő játékok 1-5 éves korig a Mega Bloks építőkockákkal

A Mega Bloks kompatibilis építőkocka kifejezetten a világgal még ismerkedő kisgyermekeknek való, aki barátkozik a  a formákkal, a színekkel, számokkal, éppen ezért méretüket tekintve a kockák nagyobbak. A kisgyermekeknek a kockák összeépítése sok esetben még gondot okoz, próbálják összerakni az elemeket, melyek nem mindig úgy sikerülnek, ahogy ők szeretnék. Ez sokszor türelmetlenséget, olykor haragot vált ki a gyermekből.  A nagyobb kockákat könnyebb kézbe venni, és egymásba illeszteni, ezáltal egy sikerélmény is kialakul a gyermekben.


 mega blocks

  1. Színek gyakorlása

A színes kockák segítenek a színek megismerésében. Ezt játékos formában biztos vagyok benne, hogy Te is használod, miközben gyermekeddel játszol. Eleinte, amikor a néhány elemből álló tornyot, állatokat összeilleszted, közben folyamatosan ismétled, hogy milyen színt veszel a kezedbe, melyik színre mi kerül. Később , miután már 500-szor elmondtad, a gyermek már felismeri a színeket, és miután kéred a „kék-et” a kezedbe fogja adni.

Tulajdonképpen bármely Mega Bloks terméket választjuk, mindegyik vidám színekkel tanítja gyermekünket. Nekem kifejezetten kedvenc játékom volt, amikor A Mega Bloks „Animal Adventures” építőkockákból kreatív állatokat készítettünk- ezt még az 5 éves lányom is imádta- tiri-tarka rénszarvast készítettünk, narancs fejű lics-locs viziszörny született a kockákból, vagy a szivárvány zsiráf.:) A gyerekek maguktól alkottak színes kreatív állatkákat, miközben ők magunk határozták meg a színeket. 

Játék: Találd, ki, hogy mit készítettem! Te kéred a színeket, és összeraksz valami vicces állatkát, melyet a gyermek fog kitalálni a végén, hogy mire gondoltál. A fantázia állatkának adjatok közösen valami vicces nevet.

 

  1. Kreativitás fejlesztés

Az építőkockák birodalmában a kreativitás életre kel. Alkot, épít, és amikor boldogan felkiált, hogy „Mami, nézd mit alkottam!” hááát, sokszor bajban vagyok. Nagyon szeretem azt a játékot, amikor a gyermek kitalál valamit,  amit közösen felépítünk. Pl.: Építsünk játszóteret vagy építsünk csoki várat….Ehhez célszerű nagyobb csomagot választani– én a Mega Bloks 60 darabos nagy építőkockás csomagot választottam- hogy legyen miből válogatni.

  1. Türelem

Nem mindig sikerül egyből összerakni az elemeket. Az első években az építőkockák esetében használjuk a nagyobb- kevesebb elvét. Kisebb gyermekek esetében a Mega Bloks erdei barátok építőkocka tökéletes választás. Teljesen normális, hogy kiskorban a gyerekek magányosan játszanak. A szülők kulcsszerepet játszanak abban, hogy megnyissák a világot számukra.

  1. Számokkal való ismerkedés

Erre tökéletes választás a Mega Bloks számvonat. Én egy másik gyártó építőkockáin keresztül tanítottam meg a lányommal a számokat. Építettünk tornyokat, ahol egymásra helyeztük a számokat. A számvonattal színes kisvonatot építhet a gyermekünk, miközben a számok világával megismerkedik 0-9-ig. A színes építőkockákra együtt felragaszthatjátok  a számokat, és közben megépíthettek egy cuki álomvonatot. A vonat miután elkészült kerekei segítségével körbe vezethető (gurítható) a lakásban.  Mindez segíti a kreativitást, a számok tanulását, a szem-és kéz koordinációt, türelmet. Persze a legcsodálatosabb, hogy anyával közben együtt játszik a gyermek.:)

mega-blocks-számvonat

  1. Betűkkel való ismerkedés

Bizony, bizony a Mega Bloks „ABC-vel” megjelenik a nyelvi fejlődés, a betűk oktatása.  Mivel a kockák kompatibilisek az összes Mega Blocks kockával eleinte a játék öröme, majd később az oktatás is szerepet kaphat. Építsetek várat, alagutat, tornyot, melyen a betűk mindig megjelennek valahol.:)

mega blocks abc

Ezenkívül fejlesztik a szem-és kéz koordinációt, térlátást, fantáziát, verbális kommunikációt és kifejezőkészséget.

A szeretet, a játék és tanulás a legcsodálatosabb dolog, amit adhatunk a gyermekünknek!:)

 

 

 

 

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram