Hozzátáplálási kisokos - letölthető táblázattal

2015. augusztus 04.
Szerző:  vajaskalács
Hozzátáplálási kisokos - letölthető táblázattal
Ez mindig vita tárgya. Kezdjük ott, hogy mikor is érdemes elkezdeni. A szakemberek is azon a véleményen vannak, hogy az anyatejes babáknál teljesen rendben van, ha 6 hónapos korukig, csak anyatejet kapnak. Ettől függetlenül sok védőnő szinte már erőlteti, hogy 5 hónapos korban kezdjék el. Nem kell! -ha van elég tejed, és a babád is megfelelően fejlődik, nyugodtan várj fél éves koráig vele. A tápszeres babuciknál azonban már lehet, akár 4 hónaposan is megkezdeni a hozzátáplálást.

Először az új ízekből, mindig csak 1-2 kis műanyag kanállal adjunk. Majd másnap, mehet 3-4, és így tovább. Egy-egy új ételhez, ilyenformán 4-5 napon keresztül szoktassuk hozzá a babát. Azért is fontos, hogy a baba étrendjébe egyszerre csak egy új dolog kerüljön bele, mert, ha netán allergiás reakciót - kiütést -, vagy egyéb kellemetlenséget - szélgörcs - tapasztalunk, akkor be tudjuk azonosítani a ludast. A tojás miatt csak durum tésztát adjunk a picinek 1 éves koráig, mert ugyan a sárgáját korábban el lehet kezdeni adni nekik, a fehérjét azonban 12 hónapos koráig tiltólistás.

Az első ételek közé tartozik az alma és a krumpli. Figyeljünk azonban, mert ezek székletfogók. Tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsinek nehezebben megy a kakilás, csökkentsük az adagot, vagy hígítsuk anyatejjel/ tápszerrel. Ez utóbbi egyébként jó ötlet akkor is, ha a baba nem akarja elfogadni.

Érdemes beszerezni egy üveg, vagy műanyag gyümölcs reszelőt, mely lényegében pépesít. A legelső kóstoltatásnál elég, ha csak a levét adjuk oda neki. Erre kifejezetten jók a gyümölcs centrifugák, de ha nincs, az se gond, magát a pépet kinyomkodva is elég lé lesz a tálka aljában a kicsik számára.

Készüljünk előkével, a legjobb, ha nem sima anyagú, hanem vagy az egész, vagy a hátulja vízhatlan anyagú. Mert lehet, hogy a kis nyálát, vagy a visszabüfizett anyatejet felfogta, de biztos lehetsz benne, hogy a cékla átüt majd rajta, és a kis ruhája olyan lesz.

 hozzataplalas

Fontos, hogyha nem is tud ülni a baba, akkor se fekvő pozícióban etessük, mert könnyen félrenyelhet! Remek erre az autós ülés, melyben nem terheljük a kis gerincét erre a rövidke időre sem, és nekitámasztva valaminek egy szuper "fél-üléses" pozíciót vehet fel benne a pici.

Érdemes felkészülni és nem pánikba esni! Különböző ételek, különböző módon megszínezhetik a nagy produkciót a pelusban. Így például paradicsom, cékla után pirosas, sóska, vagy spenót után zöldes lehet a kaki.

Ma már a korai glutén terhelés mellett állnak ki a gyerekorvosok, így már a kezdetekkor javasolhatják, hogy babakekszet -ami mentes például a tojástól - törjünk bele a gyümölcs pépbe. Így elég laktató is lesz és finom, én rendszeresen megettem, amit a gyerekeim hagytak, ha hagytak belőle.

Fokozatosan térjünk át a darabos ételekre. Az úgy nem megy a babának, ha egyik nap turmixolt a főzelék, a másik nap pedig odatesszük elé a főtt répásat. A pépes után jöjjön a villával összetört, aztán a villával félig összetört verzió. A kis fogacskák megjelenésével lehet már adni önmagában is főtt, vagy párolt zöldséget - répát, krumplit -, de mindig felügyelet mellett, ülve egyék a babák.

Mikor belekezdünk a hozzátáplálásba, először csak naponta egyszer, mondjuk az ebéd körüli szopizás előtt adjunk a babának. Ahogy telnek múlnak a napok és hetek, szép lassan ki lehet váltani már egy-egy főzelék szerűvel az ebédet, a tízórait, uzsonnát. Ezt érdemes a védőnővel megbeszélni, mert minden baba más és így másként is reagálnak az új dolgokra.

hozzataplalas

Maszatolás - hagyjuk? Részben IGEN! Persze ne mindig, de az új textúrák izgatják a babákat, ha időnként engedjük, hogy belenyúljanak kézzel az ételbe azzal egyrészt fejlesztjük a kismozgás koordinációját - ahogy felcsippenti a tésztát, a kis darab zöldséget -, másrészt élvezetessé tesszük számára az evést. Ne arra tanítsuk, hogy játsszon vele, csak engedjük neki, hogy megpróbálja egyedül enni, aztán kezdjük el mi a szájába adni az ételt. A kanalazást is így fogja elsajátítani; ha látjuk, hogy érdeklődik iránta, néha adjuk a kezébe. Persze először majd nem tudja vele kiszedni a főzeléket, nem talál bele a szájába, mellé csurgatja, de ezek fontosak, hogy merjen a későbbiekben vele enni, és, hogy megtanulhassa használni. Ha mindig csak lefogjuk a kezét és belenyomjuk a szájába a kanalat, azzal hosszútávon nem nyerünk.

Üveges bébiétel. Nem mumus, sokszor megkönnyíti az anya dolgát, mondjuk a zöldborsó passzírozás kontra üveges zöldborsó püré. Akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha elutazunk, kiruccanunk otthonról. Ám érdemes elolvasni a címkén, hogy mi van benne, mert sokszor tesznek a gyümölcspépekbe cukort, ami totálisan felesleges.

Személyes tipp: Az én lányom nem volt hajlandó megenni egyetlen féle zöldségpépet/ főzeléket sem. Aztán kipróbáltam, hogy tettem bele, almát, vagy körtét, és úgy már nem győztem kanalazni a kis szájába. Aztán egyre kevesebb gyümölcs került bele, majd elhagyhattuk őket végleg.

Nálunk felnőtteknél is előfordul - pedig elvileg mi már megtanultuk, hogy kell enni -, hogy félrenyelünk. A piciknél sincs ez másként. Jobb felkészülni arra, ha a baba köhögéssel nem tudja megoldani a dolgot, ebben a videóban meg tudjátok nézni, mi az a két módszer, amivel ilyenkor segíthettek nekik:


A képre kattintva le tudjátok tölteni a Hozzátáplálási táblázatot:

hozzataplalas_tablazat

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram