Szobatisztaság, akár 2 hét alatt!

2015. június 30.
Szerző:  vajaskalács
Szobatisztaság, akár 2 hét alatt!
Itt a nyár, a szobatisztaságra szoktatás időszaka, amikor a játszón megszaporodnak a " Kell pisilni?" mondatok és a gyerekkel az ölükben, fűcsomó után kutató szülők száma. Bizony nem könnyű ez az időszak, mely esetén sok mindenre kell odafigyelni. Nézzük meg hát, hogy miként is lehetséges akár 2 hét alatt elérni, hogy már csak az alváshoz kelljen a pelenka. 

 

Szobatisztaságra szoktatás, akár 2 hét alatt!

1. Győződj meg arról , hogy készen áll

Ez a legfontosabb szempont! Figyeljük meg a jeleket; zavarja, ha bepisilt/bekakilt a pelusba? Szól, ha ezek megtörténtek, vagy meg fognak történni? Érdeklődik a WC iránt - nézi, ahogy mi ülünk rajta, kérdezi mit csinálunk, ki akarja próbálni? Nappali - esetleg éjszakai - alvást követően száraz a pelenka?
Ha ezekre a válasz igen, akkor itt az idő! A picik többsége egyébként 2-2,5 éves korában válik testileg éretté - tudja szabályozni a záróizmaikat-, és eléggé motiválttá abban, hogy lekerülhessen a pelenka.

Ez is érdekelhet:

Akkor most kell kistesó?

Ezek a legjobb természetes folyékony mosószerek...

2. Előkészületek

Válasszatok egy olyan hetet, amikor nem mentek messzire - tömegközlekedéssel, vagy épp autóval -, és te is 100%-osan rá tudsz koncentrálni a csemetédre. Menjetek, válasszátok ki együtt a bilit, vagy a wc-szűkítőt, érezze, hogy ez vele együtt történik, nem pedig felette döntenek. Ez vonatkozik a bugyikra/ kis alsókra is. Olvashattok együtt bilizéssel kapcsolatos mesekönyveket, vagy nézhettek ebben a témában rajzfilmet is. Beszélgessetek a dologról. Szedd fel a szőnyegeket és készülj rengeteg törlőkendővel, kis uzsonnás zacskóval és végtelen türelemmel!

3. Következetesség és kitartás

Reggel vedd le a pelenkát, és add fel az alsót - az első nap, otthon lehet anélkül is. Kezdődhet is a nap. Mindent csináljatok ugyanúgy, kivéve, hogy 20-30 percenként kérdezd meg, hogy kell-e pisilnie, vagy kakilnia. Fogalmazz konkrétan, mert egy 2-3 évesnek mit se jelent a " ki kell menned a mosdóba" szöveg. Az elején még teljesen normális, ha bepisil, mert;

  • ez még új dolog neki, rá kell érezzen
  • a játék hevében nem foglalkozik az ingerrel
  • eszébe jut, hogy pisilnie kell, de mire odaér a bilihez, már késő

bilizes

A pisi mindig könnyebben megy a bilibe/WC-be, mint a nagy dolog. Segíthetünk azzal, ha énekelünk neki közben. Elég ideig ül, van ideje ellazulni, jó lesz a közérzete és nem érzi sürgetve magát. Ha van a kicsinek bevált rituáléja a kakilás előtt - pl.: elvonul csendben a sarokba, vagy dünnyögni kezd, láthatóan berogyaszt... - használjuk ki és tegyük oda hozzá a bilit. Vannak picik, akik átszoknak a bilire, de csak pelusba végzik a nagy dolgukat, vagy épp a vécébe pisilnek, de a bilibe kakilnak.

Ha egyszer elindultunk a szobatisztaság útján, akkor ne zavarjuk össze a gyereket. Maximum alváshoz adjuk vissza a pelenkát. Vannak a vastagabb egyszer használatos pelenkázó alátétek, nos ezek kiválóak a kanapén mesenézéshez, vagy épp az autós ülésbe;)

A játszótéren is folytatódjon a kérdezgetés, de legyünk felkészülve, 2-3 váltás alsó és kisnadrág/szoknya legyen mindig nálunk. Mivel kevés olyan játszó van, ami mellett toalett is fellelhető, így a legjobb, ha a kerítésen kívül, egy füves részre visszük a csemeténket, és ott pisiltetjük. Természetesen, ha nagyobb dolog is történik, azt tegyük zacskóba és dobjuk ki.

Az első időszakban érdemes nedves törlőkendővel dolgozni a nagy dolgok után, de figyeljünk, mert a popsitörlőkendőket nem ajánlják a vécébe dobni - nem ázik szét és eltömíti a lefolyót. Tartsunk otthon nedves WC-papírt.

Az éjszakai szobatisztaság akár 5 éves korig is elhúzódhat, de lehet, hogy egyből menni fog. Akkor érdemes levenni estére is a pelenkát, ha 1-2 hét eltelik anélkül, hogy bármi is lenne benne reggelre.

szobatisztaság

4. Reagálás

Amikor a gyermeknek sikerül a bilibe könnyíteni, nem feltétlen kell örömtáncot járni, de fejezzük ki örömünket. Azonban ne essünk a ló túloldalára se, azaz ne ígérjünk és ne adjunk semmit cserébe. Ez egy természetes dolog, amiért nem jár se csoki, se játék, se plusz tévé, se semmi anya és apa elismerő szavain kívül.

Ugyanilyen fontos, hogy ne büntessük, ha bepisil, vagy épp találunk egy kósza kakit a nappali közepén. Hívjuk oda, mondjuk el, hogy ha legközelebb érzi, hogy kell neki, szóljon, mert ez így nem túl jó. Ne szidjuk meg, hogy "nézd mit csináltál/ milyen undorító/takaríts fel magad után"... nem, nem. Jelezzük, hogy nem ez az elvárt viselkedés, aztán lépjünk tovább.

Vannak regressziós időszakok, amikor már azt hinnénk, hogy sikerült a szobatisztaság projekt, aztán egyszer csak elkezd bepisilni, vagy időnként bekakil a bugyiba. Ez egy természetes folyamat része, ne érezzük kudarcnak. Érdemes végig gondolni, hogy történt-e valami nagyobb változás a gyermek életében, ami kiválhatta - ovi kezdés, testvér születés, új ember a pici életében, apa új munkarendje... stb.

5. Fontos

Ha nem megy a dolog, tegyük át későbbre. Vannak kicsik, akik 3-3,5 éves korukban lesznek csak érettek erre. Ám, ha azt látjuk például, hogy szól, de mindig kerül pisi a bugyiba is, akkor a gyerekorvossal érdemes átbeszélni ezt, mert lehet akár valami szervi oka is a dolognak

Soha ne erőltessük! Lehet, hogy beíratnánk már az óvodába, vagy érkezik a kis tesó és kényelmesebb lenne nekünk, ha nem két pelenkással kellene birkóznunk, de ebben a kérdésben nem a mi igényeink számítanak, hanem az, hogy a gyermekünk készen áll-e rá.

 képek forrás: 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock

Mentés

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram