Tömegközlekedés gyermekkel

2014. július 23.
Szerző:  Cukimamik Team
Tömegközlekedés gyermekkel
Nem mondom, hogy egyszerű gyermekkel tömeg közlekedni, de annál inkább élménygazdag.:) Sok inger éri őket, figyelik az őket körülvevő zajt, az utazó emberek nyüzsgését, később pedig, ha már nagyobbak, leköti őket a mozgó járműből kikandikálva a sok látnivaló. Mire figyeljünk, ha a tömegközlekedést választjuk gyermekünkkel?

Igényelj kisgyermekes bérletet!

Amennyiben Budapesti lakhellyel rendelkezel (akár csak ideiglenes vagy tartózkodási hellyel is), és  jogosult vagy GYES-re, GYED-re, vagy GYET-re, valamint 3 év alatti gyermeket nevelsz, igényelheted a Kisgyermekes bérletigazolványt, melynek díja 2014-ben: 3850Ft

Az igénylés menete:

Az ellátást folyósító szerv adja ki az igazolást, amellyel igényelheted a kisgyermekes bérletigazolványt személyi igazolványod, lakcímkártyád és egy igazolványkép csatolásával, bármely bérletpénztárban.A kisgyermekes igazolvány a támogatás folyósításáig érvényes.

Legyen nálad kézfertőtlenítő!

Jó, ha van nálad egy tubus kézfertőtlenítő. Egyrészt a saját kezed fertőtlenítheted gyorsan, mielőtt kisgyermekedhez hozzáérnél az utazás közben vagy után. Másrészt, ha már nagyobb gyermekkel utazol, akárhogy is szeretnéd megóvni a gyermeked, hogy ne nyúljon semmihez: esélytelen!

 

Babakocsis kiruccanás

Ha a babakocsival indulsz el kiruccani gyermekeddel, akkor mindenképpen fékezd le a kocsit a járművökön! Előfordul, hogy a gyermeked sírva fakad az embertömeg közepette, nem kell ettől kellemetlenül érezned magad! Próbáld megnyugtatni, tereld el a figyelmét. Ha sikerült ülőhelyet szerezni, akkor vedd ki a gyermeked.

Válassz hordozókendőt!

Kipróbáltam mindkét utazási módot: babakocsival és hordozókendővel is tömegközlekedtem már. Ha egészen pici gyermekkel utazol, akkor célszerűbb babahordozó kendőt választani. Egyrészt megkíméled magad az emelgetésektől, másrészt sokkal rugalmasabb így utazni.  Míg a babakocsival sakkozni kell, hogy hol fog elférni a kocsi, addig a hordozókendős megoldással könnyebben kényelembe helyezheted magad.

Sok az ember, kevés a hely

Tulajdonképpen ugyanazok a problémák merülhetnek fel most is, mint a mi időnkben. Vannak akik, egyből felugranak, hogy átadja a helyet, és lesznek a bunkók, akik még csak reményt sem mutatnak, hogy átadnák a helyet. Nyugi, az előbbiből több van, illetve mindig akad 1 rendes ember, aki felugrik, hogy megkönnyítse az utazásod.:)

„Nagyon pozitív élményeim vannak az utazásról. Nem vagyok egy nagy „tömegközlekedős”, de amikor rászántam magam, mindig csuda jó élményekkel gazdagodtam. Rendszerint segítettek nekem a babakocsit fel-és leadni a buszról. Átadták a helyet, ha pedig ritkán valaki megfeledkezett, mindig kedvesen megkértem, hogy engedje meg, hogy leüljek. Jókat beszélgettem, megcsodálták a gyermekemet….szóval semmi negatívumot nem tudom mondani.:)” Judit

Utazás MÁV-val

Díjmenetes az utazás 6 éves korig a belföldi vonatokon. Egy vagy két felnőtt kísérő jeggyel 33%-os ke dvezményt vehet igénybe, amennyiben egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt.

Családi kedvezményre jogosult belföldi utazásnál, az egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazó személy, aki 33%-os kedvezményű vonatjegyet válthat, amely kizárólag a gyermekkel együtt történő utazásnál használható fel. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat.Pót- és helyjegyköteles vonatokra a kedvezményes árú menetjegy mellé IC pót- és helyjegy váltása szükséges.

További kedvezmények, részletes információ:

http://www.mavstart.hu/utazas/kedvezmenyek_20120901.php


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram