Kreatív játékok - játékos kreativitás

2021. szeptember 02.
Szerző:  Cukimamik Team
Kreatív játékok - játékos kreativitás
Kicsi és nagy gyerekek életében egyaránt fontos szerepet töltenek be a játékok, a velük eltöltött idő.

A gyerekjátékok többségét éppen ezért úgy tervezik, hogy azok valamilyen, akár egyszerre több területet is fejlesszenek. Ezek közül a területek közül az egyik legfontosabb maga a kreativitás. Ez valóban egy kissé megfoghatatlan, azonban az alkotó típusú játékokkal remekül fejleszthető a képzelőerő, a megfigyelőképesség, a koncentráció, a finommotorika, és még a szem-kéz koordináció is. Persze ezek a játékok a fejlesztésen bőven túlmutatnak, hiszen rendkívül szórakoztatóak és könnyűszerrel lefoglalják a gyerekeket akár hosszú órákra.

A mai kor gyermekei

Napjainkban rendkívül lényeges, hogy a gyerekek képesek legyenek alkalmazkodni a folyamatos és gyors változásokhoz. Ebben is segíthetnek nekik a kreatív játékok, hiszen megtanulhatják belőle, hogy egyes helyzetekben nem csak egyféle megoldás létezik, hogy a céljaik megvalósításához néha el kell rugaszkodniuk az egyértelmű és kézenfekvő megoldásoktól. Megtanulják, hogy nincsenek lehetetlen helyzetek, hogy nem szabad feladni, ha elsőre nem sikerül valami. Képessé válnak az önálló játékra, időtöltésre, de akár elsajátíthatják a kooperálásban rejlő előnyöket, a hatékony együttműködés alapjait, ami az óvodában, iskolában, de bizony még a felnőtt életben is szükséges és fontos eleme az életünknek.

Mindezeket szem előtt tartva nézzünk most meg néhány olyan sokoldalú és hasznos játékot, amelyek a kreativitásra helyezik a fő hangsúlyt.

Hama vasalható gyöngyök

A kiváló minőségű Hama gyöngyök remek lehetőséget nyújtanak színes képek, meglepetések készítésére, akár önmaguk, vagy családtagok, barátok számára. Készülhet belőle kulcstartó, fali vagy asztali dekoráció, poháralátét, de fűzhetnek belőle láncot, karkötőt, vagy akár csoportosíthatják is a gyöngyöket színek szerint. Ha pedig esetleg kifogynátok a jobbnál jobb ötletekből, akkor a Hama ötletfüzetekből újabb inspirációkat szerezhettek.

Jixelz

Ezek az apró, egymáshoz tökéletesen illeszkedő élénk színű kis műanyag puzzle darabok vasalás nélkül is kiválóan rögzülnek. Fejleszti a térlátást, a kreativitást és a finommotoros készséget egyaránt. A Jixelz kirakókkal rendkívül kedves figurákat alkothatnak a gyerekek, és minél több színes kirakójuk van, annál több lehetőség áll a rendelkezésükre.

Gyurmázás

Örökéletű és megunhatatlan kedvenc a gyurma. Már önmagában a gyúrás, dögönyözés nagyon jó érzés. Stessz levezető és megnyugtató, de emellett még kézzelfogható alkotások is születnek végeredményként. Kipróbálhatjátok a hagyományos gyurmán kívül a habgyöngyöt is ami nem ragad és nem szárad ki, így hosszú távon támogatja a gyermekeket. Bármelyik anyagot választjátok is, maga a gyúrmázás rendkívül jól fejleszti a megfigyelőképességet, hiszen tudni kell, hogy a cica mitől lesz cica, a malac mitől lesz malac. A kreativitás fejlesztése teljesen egyértelmű ennél a játéknál, hiszen a saját ötleteiket valósíthatják meg, mégpedig úgy, ahogy azt ők szeretnék. A finommotorika és a kézügyesség szerepe sem szorul különösebb magyarázatra a gyurmázás során.

Mozaik készítés

Sokféle mozaikrakós játék létezik és ezek mindegyikének a közös jellemzője, hogy fejlesztik a vizuális emlékezetet, a vizuális figyelmet vagy akár a látásészlelést. A kisebb-nagyobb elemek helyének kikeresése, azok pontos illesztése, ragasztása több szempontból segíti a gyerekek fejlődését. Itt is kiemelt helyen szerepel a finommotorika, valamint a szem-kéz koordináció. Néhány mozaik fajta az iskolai felkészülést is remekül támogatja, de akár az első iskolai években is komoly szerepet kaphat, mivel a segítségükkel a gyerekek megtanulják a szimmetria, az egybevágóság fogalmát. Felfedezhetik az összeadás és a kivonás játékos oldalát, de még a törtrészek és az osztás megértésében is segítséget nyújtanak. 

Hape alkotó készletek

A Hape termékei sokféle kreatív lehetőséget tartogatnak a kicsik számára, mint például a kollázs-, a homokkép-, vagy az álarc készítés. Alkothatnak hímezhető és festhető képeket is, attól függően, hogy éppen mihez van kedvük. Kortól függően dolgozhatnak önállóan vagy a segítségünkkel.

A kreatív játékok sokoldalúsága tehát abban rejlik, hogy miközben a gyerek vagy akár gyerekek remekül szórakoznak, jól érzik magukat, észrevétlenül tanulnak és fejlődnek. Ezzel lehetőséget teremtünk számukra, hogy megtanulják megkülönböztetni az unalmasat és az izgalmasat, a problémát és a megoldást, végső soron pedig a kudarcot és a sikert.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram