Kisgyermekkel az autóban - babahordozók, és biztonsági gyermekülések

2021. június 04.
Szerző:  Szabó Kitti
Kisgyermekkel az autóban - babahordozók, és biztonsági gyermekülések
Nem egyszerű eligazodni a hordozók és gyermekülések világában. Mire figyelj ha kisgyermekkel utazol?  Mi az ISOFIX? Miben különbözik az i-Size szabvány szerint készült ülés a régiektől? Mikor váltsunk babahordozóról gyermekülésre? Ebben a bejegyzésben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Gyermek az autóban - alapok

A  babaüléseket mindig menetiránynak háttal kell bekötni, és oda elhelyezni, ahol nincs légzsák, illetve kikapcsolható. Ha egy ütközésnél a légzsák kilökődik, az akkora erővel robban neki a babaülésnek, hogy jobb bele se gondolni. Utazhat a gyerkőc az anyósülésen is, de kizárólag kikapcsolt légzsák esetén.

Elképesztő rendszereket alkotnak meg a gyártók manapság. Tehát egy jó babakocsival is szinte teljesen ki lehet váltani a babahordozót, illetve lehet hozzá venni kiegészítőket, külön bázistalpat, amire rögzíted a babahordozót. Ezáltal tényleg annyi a dolgod, hogy a babakocsiról leveszed a hordozót, és átpattintod a kocsiba. Ennek viszont általában az az ára, hogy az adott márkához vagy kötve.

Ami még lényeges, hogy a mostani ajánlás szerint érdemes a gyerekeket legalább 15 hónapos, - jó esetben - 4 éves korig menetiránynak háttal utaztatni. Egy ütközéskor ugyanis jobban járnak, ha nem előre bicsaklik a fejük, ezzel komoly sérülések kialakulását kockáztatva, hanem “belenyomódnak” az ülésbe, ami szépen megtartja az amúgy nagy fejecskéjüket. Azt nem tudom, hogy mi a helyzet a utoléréses vagy ráfutásos baleseteknél, mikor hátulról éri nagy ütés az autót, de bizonyára statisztikailag ez a ritkább, és emiatt tartják fontosabbnak a háttal utazást a hozzáértők. 

Kérlek, ne fordítsd meg azért a babádat, hogy egész úton jól lásd! Sokkal biztonságosabb neki háttal utazni. 

A másik amire érdemes figyelni, hogy a babahordozó kialakítása nem a legideálisabb egy pici babának. A kagylóülés a rendszeres, és hosszú utazásoknál árthat a kicsi gerincének. Vannak viszont olyan babahordozók, amik dönthetők, és fekvő helyzetbe hozhatók. Ha sokat utaztok, akkor nektek ezeket ajánlom. 

A babaülésekben mindig van belső öv, ami lehet 3 vagy 5 pontos. Ezt se felejtsd el soha bekötni!

Babahordozó

A babahordozó egy újszülött kortól használható kagyló formájú bébiülés, ami legtöbbször a többfunkciós babakocsik egyik eleme. Általában 0-13 kg-ig javasolják a használatát, tehát kb. 10-12 hónapos korig. 

ISOFIX nélkül

A régebbi autókban előfordulhat, hogy nincs ISOFIX, ami a hátsó ülőrész és háttámla közti résben lévő fém rudakat jelenti. Ezt a biztonságosabb gyerekülés rögzítése miatt teszik bele az autókba. Ezeket a tartófüleket kézzel ki tudod tapintani. Ha nem találsz ilyen fém rudat, akkor abban az autóban nincs ISOFIX, tehát biztonsági övvel fogod rögzíteni a babahordozót. Ilyenkor nagyon körültekintőnek kell lenni, mert ez azért nem egy egyszerű mutatvány. Pontosan tartsd be az utasításokat, ne kapkodj, és többször is ellenőrizd, hogy mindent jól csináltál-e. 

ISOFIX-es babahordozó

Megvan a fém rúd, amihez általában a bázistalp “körmökkel” tud csatlakozni. Ebben az esetben még stabilabban van betéve a hordozó, és biztonságosabb az utazás. Ráadásul sokkal egyszerűbb, mint a biztonsági övvel bíbelődni minden ki-bevételnél. 

A másik előnye az, hogy ezt a gyermek semmiképpen nem tudja kikapcsolni, míg a biztonsági övvel rögzített módszer esetén van rá némi esély, hogy az ügyes kis kezek addig bóklásznak, hogy kikapcsolják az övet.

Mikor váltsunk gyerekülésre?

Ha a baba már stabilan tud ülni, és teljesen megfelel a gyerekülés papírján található kritériumoknak. Tehát elérte az adott súlyt, és/vagy magasságot.

Érdemes lecserélni a régit, ha a gyermek feje búbja és a gyerekülés legmagasabb pontja között 2 ujjnyitól kisebb távolság van. 

Figyelni kell az övet, hogy jól fekszik-e a gyermek vállán. Ha a legmagasabb pozicióban van az öv, és egyenesen áll, nem pedig lefelé fekszik a vállon, akkor az már nem a jó méretű ülés.

Különben szemre is látod, hogy egyszerűen a gyerkőc nem ül jól benne, nem kényelmes neki, mintha nem férne bele. 

i-Size szabvány alapján készült ülések

A legújabb gyerekülések az i-Size szabvány szerint készülnek. Kizárólag ISOFIX-szel használhatóak. Biztosítják neked, hogy hátrafelé fordítva utazzon a csemete legalább 15 hónapos korig. Attól nem kell félni, hogy a gyerekek lába “lelóg”, teljesen lényegtelen.

Az oldalirányú ütközések miatt pedig ezeket az üléseket úgy fejlesztették ki, hogy legyen megerősített oldalvédelmi rendszere is. A fejet is nagyon jól megtartják. 

A magasságot veszik figyelembe, nem a súlyt. A több méretbesorolásból egyértelmű lesz, hogy melyik nektek az ideális. Ezek az ülések rendelkeznek mindenféle mérethez igazítható belső betétekkel, és együtt nőnek a gyermekkel. Emiatt 1 vagy 2 ülés képes lefedni azt az időszakot, amíg szükségetek van gyerekülésre. 

Ehhez az ajánláshoz igazodnak most az új gyermekülések. Jó pár év kell még hozzá, hogy kifussanak a régi gyerekülések, és minden autóban legyen ISOFIX, de azért haladunk az egyre biztonságosabb utazás felé.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram