30 játék (nemcsak) autista gyerekeknek

2021. máj. 06.
Szerző:  Szabó kitti
30 játék (nemcsak) autista gyerekeknek
Egy autista gyermekkel a játékválasztás is kihívás lehet, hiszen annyira változatosak a tünetek, az eltérések, a fejlesztendő területek. Őt nem köti le bármi, ezért is nagyon fontos megtalálni a számára legjobb, és legszórakoztatóbb játékot. Ebben szeretnénk nektek egy kis inspirációval szolgálni.  Persze a nem autista gyermekeknek is öröm “értelmes”, és izgalmas játékot választani, szóval maradjatok mindenképpen velünk, és nézelődjetek!

Tapintás-érzékelés fejlesztése, érzelmek felismerése játékosan, és "babráló" játékok (fidget toys)

1. Smartmax My First Sounds & Senses: csörgő, szenzomotoros és mágneses játék egyben

 A legkisebbeknek ez a remek játék mindent megad, amire szükségük lehet. Hangot ad ki, a különböző textúrák miatt izgalmas a tapintása, építhető, és persze az érzelmek is  megjelennek rajta.

Megnézem


2. Érzékfejlesztő labda készlet

Az érzékszervek és a kézügyesség fejlesztésére ajánljuk ezt a hat különböző színű kisméretű vidám, szenzoros labdát. Fél éves kortól már használható.  

Megnézem


3. Clemmy baby puha építőkocka készlet autóban 

Színes, gyönyörű, puha, és persze minden szempontból biztonságos játék szintén a legkisebbeknek.

 

Megnézem


4. Pop-it stresszoldó nyomkodós játék 5 éves kortól

Elgondolkoztam rajtam, hogy nemcsak a gyerkőcnek lenne egy ilyenre szüksége, hanem nekem is. :) A játék a pukkanós fólia megfizethetetlen érzését teszi mindig elérhetővé.

Megnézem


5. Janod érzések, mágneses fejlesztő játék 

Ez nemcsak egy érzések megismerését segítő játék, hanem megkönnyítheti a mindennapi kommunikációt a gyermekkel. Beszélgethettek az érzésekről, és meg is mutathatja mit érez, ha szavakkal nem tudja megfogalmazni.

Megnézem


 Mozgás koordiánció javítása otthon

1. Bilibo mozgás-és egyensúlyfejlesztő hinta 

A Bilibot már sokan ismeritek, és szeretitek. Fantasztikus, és egyszerű mozgásfejlesztő játék a törzsizmok erősítéséért.

Megnézem


2. Csepphinta 

Ezt a hintát is rengetegen használjátok. Kuckózós, barátságos, és terápiás céllal is nagyon jól alkalmazható. Nagy előnye, hogy minden irányba ki tud lengeni. Hintázzatok, énekeljetek, vagy csak csendesedjetek el egy kis időre benne.

Megnézem


3. Végtelen hurok golyóvezető ügyességi játék

Szuperül összehangolja ez a játék a jobb és a bal agyfélteke működését, mivel váltott kézzel kell mozgatni a pályát. 3 éves kortól már menni fog!

Megnézem


4. Eduplay egyensúlyozó nagy korong golyóval  

Ezzel a rendkívül strapabíró koronggal már 4 éves kortól ügyeskedhet a gyermeked! 

Megnézem 


Finom-motorikai készségek javítása 

1.Finom-motorika süni

Összetett kis játék a süni is. A kézügyesség a tüskék beszúrásával szinte észrevétlenül, és játékosan fejlődik, illetve a játék segítégével taníthatóak a színek, és el tudok kezdeni vele számolni is. 

 

Megnézem


2. Gombos, csatos, zippzáras készségfejlesztő játék 

Minden egy helyen egy minőségi és praktikus játékban 3 éves kortól: fűzés, zippzár, cipőkötés, csatolás, gombolás :) 

Megnézem


3. Matatófal - záras készségfejlesztő játék 

Ezzel a gyönyörű záras, reteszes játékkal biztosan lekötöd a gyermeked figyelmét. A zárak és ajtók mögött különböző kis képek lapulnak, hogy még izgalmasabbá tegyék a feéfedezést a kicsiknek. 3 éves kortól ajánlott.

Megnézem


Építés

1. Smartmax mágneses építőjáték 

Ez a mágneses építő a nagy mérete miatt már egy éves kortól biztonságosan használható. A mágnesek erősek, a játék pedig természetesen minőségi, így nagy öröm vele az építés.

Megnézem


2. Logi-vár fa építő játék (magyar gyártótól) 

Speciális kialakításának köszönhetően a darabok stabilan, és egyszerűen összekapcsolhatók. Jó minőségű fajátékkal játszani pedig csodálatos dolog. Nem ingerli túl a gyermeket, így igazán  szabadon szárnyalhat a fantáziája, miközben megtanul elmélyülten, és teljes nyugalomban alkotni. 

Megnézem


3. Tüskejáték 

A tüskejátékkal sem lehet melléfogni. Mi is imádtuk, ahogy a gyerekeink is. Akár már két éves kortól megismerkedhet a kicsi vele. 

Megnézem


4. Csavarozós készségfejlesztő játék - Miniland

Ezt a játékot sokáig használhatja a gyermeked, és rengeteg területen segíti a fejlődését. Nemcsak egy meseszép fajátékkal tud csavarozni, hanem kap egy szuper szín- és formapárosító játékot is. 

Megnézem

Logikai játékok

Az autista gyermekeknek biztosan tetszenek a Smart Games és Thinkfun játékok egyre nehezedő feladatai, mivel a szabad játék helyett inkább az irányított játékot szeretik. Ezek a logikai játékok órákig leköthetik a nagyobbak figyelmét.

1. Szín-kép logikai játék (Smart Games) 

Ez az egyszemélyes díjnyertes logikai játék színes lapok, és egy feladatfüzet segítségével sarkallja a gyermeket elmélyült koncentrációra, és a problémamegoldásra. Fokozatosan nehezednek a feladványok, és egyre nehezebb rájönni a lapok helyes sorrendjére.

Megnézem


2. Rush Hour Junior-csúcsforgalom logikai játék - Thinkfun 

Ki ne szeretné kijuttatni a fagyis kocsit a dugóból? Itt is egyre nehezedő feladatokkal áll majd szemben a gyermek. 5-6 éves kortól ajánlott.

Megnézem


3. Topologix térbeli, síkbeli tájékozódást fejlesztő játék - Djeco

Feladatkártyák kiválasztásával indítjuk a játékot, majd próbáljuk megkeresni, hogy melyik állat hol van, aztán pedig a megfelelő helyen jelöljük őket a táblán. 4 éves kortól.

Megnézem


Kirakók és puzzle játékok

1. Hangot adó járműves formaillesztő - Melissa&Doug

Ez a kimondottan apró kezekbe illő formaillesztő játék mindig nagy kedvenc. 8 különböző hangeffektus szólal meg, amint a gyermek a helyére teszi a járműveket. Remekül fejleszti az érzékszerveket és a szem-kéz koordinációt.

Megnézem


2. Szivárvány kavicsok készségfejlesztő játék óvodásoknak 

A szivárvány kavicsok egy gyönyörű díjnyertes készségfejlesztő játék, ahol feladatkártyák szerint kell kirakni az ábrákat. 

 

Megnézem


3. Egy napom puzzle - Djeco
Az autizmussal élő gyermekeknek nagyon fontos a napirend, illetve annal megértése. Ezzel a kirakóval könnyebb számukra értelmezni a napi teendőket, feladatokat, előre láthatja mi után mi következik a kedves kis ábrák segítségével.

Megnézem


4. Érzelmek Párosító puzzle játék  

Ez a puzzle is segíthet megérteni az érzelmeket. Beszélgessetek, párosítsatok!

Megnézem


5. Elektromos csavarhúzós kreatív játék - Design and Drill

Ezzel a csavaros mozaikos játék készlettel a fiúk biztosan játszva megalapozzák a barkácskészségüket, de a lányoknak se hátrány ez a tudomány. Az elektromos csavahúzó izgalmas hangot ad ki működés közben, de egészen nyugodtan próbáljátok ki a kézi csavarhúzóval is a játékot, így még jobban fejleszti a készügyességet a játék.

 

Megnézem


6. IQ puzzler Pro tetris logikai játék

A nagyobbakat gondolkodtató feladatkártyák segítségével vezeti be ez a játék a 2D és a 3D gondolkodás - és a piramis építés - világába. 

 

Megnézem


7. Plug and Play 3 dimenziós logikai játék 

Ez a kocka számtalan módon variálható, kirakható, de a lényeg, hogy a feladatfüzetben található 48 kihívás valamelyikét próbáljuk megoldani. A "tetros" játék remekül fejleszti a koncentrációkészséget, és a térlátást. Próbáld ki te is! :)

Megnézem


Társasjátékok

1. Katamino Family

A Katamino egy jól variálható, és kihasználható egy vagy két fős játék, és felnőttek számára is izgalmas. Tetris elemekkel kell betöltenünk a saját területünket.

 

Megnézem


2. Cortex

A Cortex egy gyorsasági megfigyelős társasjáték. A memóriát nagyon jól fejleszti, és persze a logikát is. Párosító, és tapintásos feladatok, logikai feladványok, labirintusok és sok más izgalmas feladat vár a játékosokra.

 

Megnézem


3. Dobble

A Dobble-t sem kell bemutatni már senkinek azt hiszem. Ha esetleg nincs otthon, akkor mindenképpen szerezz be egyet! :) Az egész család számára tartalmas szórakozást jelent ez a gyorsasági kártyajáték, amelyben bármelyik két lapon ugyanazt a két állatot kell megtalálni- lehetőleg villámgyorsan. 

Megnézem


4.  Figurix

A Figurix is egy klasszikus játékká nőtte ki magát, amit előszeretettel használnak például terápiák keretein belül is. Színeket, formákat párosítunk természetesen nagyon gyorsan. Izgalmas, pörgős, és hasznos fejlesztő társasjáték az egész családnak. 

Megnézem


A bejegyzés megjelenésében az okosjatek webáruház volt segítségünkre.:)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram