Bárányhimlő oltás- Amit tudni érdemes róla

2019. december 05.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Bárányhimlő oltás- Amit tudni érdemes róla
Kép forrása: felegyhazikozlony.eu
2019.szeptemberétől kötelezővé vált a bárányhimlő elleni védőoltás. Ezt a gyerekek 2 részletben 13 és 16 hónaposan kapják meg, tehát mostanra már néhány totyogó túl is van mindkét oltáson. Lássuk, miért is jó ez nekünk, és a gyerekeknek!

A bárányhimlőről

Többnyire ártalmatlan, de sajnos előre nem lehet tudni, hogy a mi gyermekünknél hogyan zajlik majd le a betegség. 

Van aki, tényleg megússza 1-2 pöttyel, alacsony lázzal. Ilyenkor gondoljuk azt, hogy ez egy teljesen kibírható gyerekbetegség. 

Aztán van aki, rengeteg kiütéssel, kínzó viszketéssel, magas lázzal, 1-2 hét ágynak eséssel vészeli át. Ilyenkor már nem tűnik annyira ártalmatlannak a bárányhimlő, pedig ez az eset  is teljesen normális lefolyású.

És van, aki nagyon rosszul jár, és kórházi kezelést igényel. A bőr bakteriális felülfertőződése maradandó hegekkel járhat, de a tüdőgyulladás, a szepszis, az idegrendszeri tünetek (epilepszia-szerű görcsök), az agyvelőgyulladás, a bénulás, a vakság mind mind szövődménye lehet a bárányhimlőnek. - ezt nem riogatásként írjuk le, csupán tényként.

Kép forrása: nepszava.hu

Ki lehet különösen veszélyes a bárányhimló?

Jellemzően óvodás korú gyerekek fertőződnek meg, és adják át egymásnak. Nagyrészt ők elég erős immunrendszerrel bírnak, és csak ritka esetekben alakul ki valamilyen komolyabb szövődmény. Viszont előre nem tudjuk, hogy a százból, nem pont a mi gyerekünk lesz-e azaz egy érintett, aki kórházba is kerül a fertőzés miatt.

A legyengült immunrendszer is könnyen veszélyessé teheti a betegséget. Tehát nagyon oda kell figyelni, hogy koraszülött babáknak, várandósoknak, daganatos betegeknek stb. ne kelljen ezzel is szembenézniük.

Felnőttek esetében is megnövekedik a rizikója a súlyos szövődményeknek. Akik 12-13 éves kor fölött fertőződnek meg, azoknál megfigyelhető, hogy több kiütés jelentkezik, iszonyúan leveri őket a betegség a lábukról, és jóval nagyobb százalékban fordul elő tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, és hasnyálmirigy gyulladás, mint a gyerekek esetében.

Terhes anyák magzataira 12 hetes korig nagyon veszélyes. A babánál a legkülönfélébb fejlődési rendellenességeket okozhatja! Ha a szülés előtti, szülés utáni napokban lesz érintett a kismama, akkor a baba nagyon komoly veszélybe kerül. 

Meddig fertőz?

A kórokozó a herpes vírusok családjába tartozó, varicella zoster. A vírus cseppfertőzéssel, érintéssel, tehát mindenféle váladékkal (orrváladék, nyál, vér, a hólyagok váladéka), szennyezett játékokkal, tárgyakkal terjed. 

A lappangási idő 10-21 nap. 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt már fertőz a beteg, egészen a pörkösödésig. 

Tünetek kezelése

  • Ágynyugalom szükséges.
  • Általában magas láz is társul a betegséghez, tehát szükség esetén lázcsillapítás szükséges (Aspirin tilos!).
  • Gyógyszertárban lehet kapni olyan rázókeverékeket, amik enyhítik a viszkető érzést.
  • Gyerekek esetében érdemes nagyon odafigyelni, mert a kiütések felülfertőződése maradandó hegekkel járhat.
  • Nem fürödhet a gyerek, viszont a bőrt tisztán kell tartani.
  • Többszöri gyors, langyos zuhany, és az óvatos törölközés sokat segít.
  • Legyen a gyermeken tiszta ruha, és lehetőleg ne izzadjon.
  • Érdemes egy alapos körömvágást is megejteni, hogy ne tudja vakarni magát, de ha megtűri, akár egy kesztyű se árthat. 

Többször áteshet bárányhimlőn valaki?

Igen, nagyon ritkán, de előfordul.

Övsömör

Az övsömör tulajdonképpen nem a bárányhimlő szövődménye, de van köze hozzá, hiszen ugyanarról a vírusról beszélünk. Átvészelt bárányhimlő esetén a vírus megbújhat akár hosszú évekre is az idegdúcokban, majd egyszer csak aktiválódik, ami övsömört okoz. Ez kellemetlen kiütéses tünetekkel jár, ezen kívül főleg az idegpályák mentén jelentkező fájdalom teszi nehezen elviselhetővé a lefolyását.

Megelőzés

A bárányhimlő elleni védőoltás, mint említettem kötelező lett, így reméljük egy gyereknek sem kell átélnie a betegséget. 

A védőoltás 2 dózisból áll, gyengített élővírust tartalmaz, de azt még nem lehet tudni, hogy egy életre képes-e védettséget nyújtani. 

Kérlek, semmiképpen ne vidd a gyermekedet szándékosan olyan közegbe, ahol megfertőződhet! Tudom, hogy van olyan nézet, miszerint jobb átesni a bárányhimlőn természetes úton, de ne akard ezt a gyereknek. Nem ritkán előfordul, hogy 2 hét ágyban fekvést jelent kínzó kiütésekkel, és magas lázzal. Ha két apró szúrással megoldható a probléma, akkor én úgy gondolom, hogy felesleges végigszenvednie a betegséget. Ha oltás után nagy ritkán előfordul mégis megfertőződés, az csak nagyon enyhe lefolyású lesz. 

Ha babát szeretnél, de nem tudod átestél-e bárányhimlőn, akkor kérj egy vérvételt. Meg lehet határozni, hogy valamikor régebben, vagy esetleg éppen a vérvétel idején találkoztál-e varicellával. Ha nem volt szerencséd hozzá, akkor kérheted a védőoltást, de az oltástól számított egy hónapon belül még nem javasolt a babaprojektbe belekezdeni.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram