Amikor a krupp beköltözik a család életébe...

2019. október 04.
Szerző:  Szabó Kitti
Amikor a krupp beköltözik a család életébe...
A krupp minden kisgyerekes szülő egyik rémálma, hiszen a váratlanul kezdődő száraz, ugató köhögés esetenként annyira elfajulhat, hogy a nehézlégzés mértéke mentőhívást tesz szükségessé.

A kruppról nagy általánosságban elmondható, hogy valamilyen vírus ( pl. parainfluenza vagy influenza) okozta felső légúti betegség, amelyet a gége és a légcső gyulladása kísér, a hangszalagok érintettsége mellett. A gyulladás nyálkahártya duzzanattal jár, ami pedig a kruppra annyira jellemző gége alatti szűkületet okozza. Egyébként ez a rész a gyermekeknél anatómiailag szűkebb, mint a felnőtteknél, ezért tud egy minimális nyálkahártya duzzanat is ekkora galibát okozni. A krupp sajnos meg tud ismétlődni, vannak gyerekek, akik alkatilag is hajlamosak rá, illetve érzékenyebben reagálnak egy ilyen jellegű vírusfertőzésre. A leggyakoribb előfordulás 6 hónapos és 5 éves kor között jellemző, majd egyszerűen kinövik a gyerekek.

Mik a tünetek, mit tud tenni a szülő?

A krupp leggyakrabban ősszel, és télen jelentkezik, viszont nem valószínű, hogy némi orrfolyáson, enyhe hurutos tüneteken kívül más is megelőzné a rohamot. Láz nem jellemző. Sokszor minden előjel nélkül éjszaka/hajnalban, álmából riad fel a gyermek nehézlégzésre, száraz, ugató köhögésre. A krupp esetén a teendőket a nehézlégzés súlyossága dönti el.

Először is fel kell ismerni, hogy mivel van dolga pontosan a szülőnek.

A krupp nem keverendő az asztmával, amikor is a sípoló hangot kilégzéskor halljuk, mintha préselné a gyerek a levegőt. Kruppnál a húzó belégzési hang jellemző.
Illetve érdemes meggyőződni arról, hogy a kisgyermeknek nem került-e idegen test a légutaiba. Ez is hasonló tünetekkel járhat.
Ha úgy látjuk, hogy kruppról van szó, akkor mindenképpen maradjunk nyugodtak, nem szabad még jobban pánikot kelteni a gyerekben, a sírás és a nyugtalanság csak felerősíti a tüneteket. Szerencsére sokszor “csak” néhány ugató köhögés jelentkezik, és nem társul hozzá nehézlégzés. A kicsi jó állapotban van, jó kedélyű, folyadékot elfogad. Ilyenkor segít az is, ha gyorsan hideg, párás levegőre visszük a gyermeket, de a nagy sietségben is figyeljünk rá, hogy mindig öltöztessük fel, mielőtt kirohanunk vele a téli mínuszokba. Nyáron megoldás lehet a nyitott hűtőajtó elé cövekelni, amíg javul a helyzet, vagy a fürdőszobai tust megnyitni, és bő hideg vizet folyatni, hogy párásodjon a levegő.

Ha ez nem segít, és rosszabbodik a roham, akkor azt tapasztaljuk, hogy gyakrabban halljuk az ugató köhögést, aminek akár hányás is lehet a vége. Nyugalmi helyzetben is létrejön a tipikus, kruppra jellemző hangos, sípoló belégzési hang (stridor). Súlyosabb esetben akkora izommunka történik, hogy mellkasi behúzódásokat, és orrszárnyi légzést is észlelünk. Ilyenkor érdemes elindulni a gyermekorvoshoz, vagy az ügyeletre.

Azonnal mentőt kell hívnunk, ha a gyermeknél szürkéslila bőrszínt, sápadtságot, nagyon szapora, nyögő légzést, légzéskihagyást, zavartságot tapasztalunk, hiszen ezek a tünetek már oxigénhiányról árulkodnak.

{adselite}

Egyébként egy orvos még telefonon keresztül is felismeri a kruppos gyermek jellegzetes légzését, köhögését. Rögtön tud segíteni a teendőkkel kapcsolatban. Szükség esetén kórházi ellátásban részesül a gyermek, ami általában 2 napos bent tartózkodást jelent.
A rutinos szülők a továbbiakban rendelkeznek majd legalább egy darab féltve őrzött, roham esetén beadandó, szakorvos által felírt kúppal. A folyamat felismerése már zsigerből megy, aki egyszer átélt a gyerekével ilyesmit, az rögtön felismeri a következő alkalommal a problémát, és teszi a dolgát.

Amit jó tudni

Hivatalosan megelőzési lehetőség nem igazán van, mert a vírusfertőzések mindig felütik a fejüket a bölcsiben, oviban, különösen a nyálkás, őszi időszakban. Annyit viszont tehetünk, hogy otthon hidegpárásítunk, illetve folyamatosan optimalizáljuk a páratartalmat a lakásban, illetve a gyerek hálószobájában. Pár korty hideg folyadék viszont tudja csökkenteni a nyálkahártya duzzanatát, csakúgy mint a hideg, párás levegő.

Melegpárásítás, gőzőlés abszolút nem ajánlott roham esetén!

Nagyon hasznos tud lenni, ha a gyermek közelében nem dohányzik senki. A rohamban nem adható nyugtató, mert a légzőközpont működését gátolhatja. Lázcsillapító ugyanezen okokból nagyon körültekintően alkalmazható.
A gyermek megnyugtatása viszont kétségkívül egy nagyon fontos mozzanat, ami csak úgy működik, ha a szülő is próbál nyugodt maradni. A kevésbé súlyos állapotú gyereket is lássa másnap orvos!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram