Miért fontos, hogy időben észrevegyük, ha le van nőve a baba nyelve?

2019. március 26.
Szerző:  Ollé Henriett logopédus
Miért fontos, hogy időben észrevegyük, ha le van nőve a baba nyelve?
A letapadt nyelv táplálási, rágási, nyelési, szájhigiénés problémákat okozhat, és akadályozza a tiszta artikulációt. A bejegyzésben néhány részletes és fontos információt oszt meg veled Ollé Henriett logopédus a lenőtt nyelvvel kapcsolatban.

A nyelvfék egy vékony hártya, amely a nyelvet a szájtér alsó részéhez kapcsolja. A nyelvfék megfelelő hosszúsága több szempontból fontos, mind újszülött- és csecsemőkorban, mind kisgyermekkorban. A megfelelő hosszúságú nyelvfékkel rendelkező nyelv könnyen mozgatható a tér minden irányába, gond nélkül felér á-ra nyitott száj esetén a szájpadláshoz. 

nyelvfék1. kép (megfelelő nyelvfék hosszúság)

A rövid, lenőtt nyelvfék táplálási, táplálkozási, rágási, nyelési, szájhigiénés problémákat okozhat, és akadályozza a tiszta artikulációt. Újszülött esetén akkor érdemes gyanakodni, ha síráskor csak a nyelv oldala emelkedik fel, a hegye nem, illetve, ha az ujjakat az alsó ínyhez helyezve a baba nem nyújtja ki automatikusan a nyelvét.  Általában felemeléskor szív alakú a nyelv, nem hegyes. De ez nem minden esetben van így. 

nyelvletapadás2. kép (Rövid nyelvfék, szív formájú nyelv)

Újszülöttkorban és csecsemőkorban a táplálás szempontjából van fontos szerepe a nyelvfék megfelelő hosszúságának. Születéskor a kórházakban ezt ellenőrizni kellene az orvosnak, de ez sok esetben elmarad. A megrövidült vagy lenőtt nyelvfék a szoptatás folyamatát megnehezíti a gyermek és az anya szempontjából is. A lenőtt nyelvfékkel rendelkező újszülött számára nehéz a szopás, olyan mintha „nem akarna” szopni, a baba súlya alig-alig gyarapodik, illetve a szoptatás fájdalmassá válik az édesanyának. Ha ezt tapasztalják, akkor fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, aki elvégzi a nyelvfék felmetszését, megkönnyítve ezáltal a szoptatás folyamatát, elősegítve ezáltal azt is, hogy a kötődés is megfelelően tudjon kialakulni a baba és a mama között. Hiszen, ha az édesanya számára fájdalmas szoptatási élmény megszűnik, sokkal jobban tud kapcsolódni gyermekéhez, mintha minden szoptatás alkalmával egy közös küzdelemben kellene részt venniük. A cumisüvegből táplált babáknál is nehézséget okoz a rövid nyelvfék, mert a baba nehezebben tudja elvégezni azokat a mozdulatokat, amelyek a szopáshoz szükségesek. Ebben az esetben gyakori hiba, hogy a szülők felnagyítják a lyukat a cumisüvegen, amely által ugyan kevesebb szopómozgásra van szükség, az étkezés maga felgyorsul, de így túl nagy kortyokat nyel a gyermek, ami az emésztésnek nem tesz jót.

Kisgyermekkorban a nyelés, rágás, és a beszéd fejlődését is negatívan befolyásolja a rövid nyelvfék. Újszülött és csecsemőkorban mindannyian szabálytalanul nyelük. Legkésőbb 5 és fél éves korra optimális esetben automatikusan megtörténik a váltás a szabályos nyelésre. A megrövidült nyelvfék azonban megakadályozhatja ezt. A sokáig fennálló szabálytalan nyelésfunkció fogazati eltérésekhez, az arcizmok és rágóizmok nem megfelelő fejlettségéhez vezethet. A rövid nyelvfék korlátozza a nyelvet a mozgásban, így előfordulhat, hogy a falatok túl nagyok maradnak, nem lesz megfelelő a rágás, ez emésztési zavarokhoz is vezethet.

Illetve a megrövidült nyelvfék akadályozza a tiszta artikulációt, hátráltatja legfőképpen az r, l, s, zs, cs hangok tiszta, megfelelő képzését. A hangok torz képzése, esetleges cseréje megnehezíti a hallási differenciálás fejlődését, amely kisiskoláskorban megnehezíti az olvasás, írás tanulását.

A nyelvfék felmetszését fül-orr-gégész szakorvos végzi el. A műtét egy néhány perces rutin beavatkozás, legtöbbször helyi érzéstelenítéssel. A gyermek számára kismértékű fájdalommal jár, néhány csepp vér előfordulhat. Amennyiben újszülöttkorban megtörténik a nyelvfék felmetszése, az a lehető legjobb, hiszen a táplálási nehézségek elmúlnak, megkönnyítve ezzel a mama és a baba életét egyaránt a későbbiek szempontjából is. Kisgyermekkorban gyakran a logopédus jelzi ezt a problémát. Ha a logopédus jelzése nyomán megtörténik a nyelvfék felmetszése akkor a tiszta artikuláció lesz az eredmény, amely segít az olvasás és írás elsajátításában.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram