Hiszti könyvek

2019. február 06.
Szerző:  Cukimamik Team
Hiszti könyvek
A hiszti a gyereknevelés elkerülhetetlen velejárója. Nem könnyű, nagyon idegtépő, sok odafigyelést és rengeteg türelmet igénylő feladat – habár olykor tud mulatságos is lenni -> például, amikor azért hisztizik a kis Angyal, mert nem engeded neki nyalogatni a forró betont….

Amíg nem tapasztaljuk a saját bőrünkön, addig könnyű tanácsot adni, bátorítani, elveket vallani; majd amikor eljön 8-9 hónapos korban a már tudatos hiszti, akkor sokunknak kútba eshet az addig tudatosan felépített nevelési elképzelése. Ahogyan minden ember más és más személyiség, úgy mindenkinek van egy sajátos, egyedi és utánozhatatlan nevelési stílusa.
Természetesen vannak, olyan pontok a nevelési ideákban, melyben sokan egyezünk. A különféle nevelési stílusoknak is megfelelő könyvajánlót állítottam össze; hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt – vagy akár több könyvből összerakhassa – mert a szülő és a gyerek együtt fogja tudni ezt megoldani.

{adselite}

ANNE-CLAIRE KLEINDIENST:
MIT KEZDJÜNK A HISZTIVEL? – KÉPES KALAUZ A DÜHKITÖRÉSEK KEZELÉSÉHEZ

Pozitív nevelési és fegyelmezési elveket alkalmaz, mindezt humorosan és gyakorlati példákkal tarkítva teszi. Mindemellett találó illusztrációkat is tartalmaz a könyv, Lynda Corazza illusztrátor tollából.
Alapvetően hiperérzékeny gyerekek számára kifejlesztett könyv, mely minden gyermekre alkalmazható, és konkrét élethelyzetekre nyújt jól bevált megoldásokat.
Anne- Claire Kleindienst-nek 4 gyereke van. Továbbá klinikai szakpszichológusként a rendelései alatt is sok szülővel és gyermekkel találkozik, és nyújt segítséget a családoknak a hétköznapi nehézségek megoldásában.

BERG JUDIT:
HISZTIMESÉK

Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő, rövid mesés történeteket tartalmazó nevelési kiskönyv. Illusztrációkkal tarkított mesés történetek, melyet elsősorban a gyerekek megnyugtatására készítette Berg Judit.
A könyvben szereplő mesék válság helyzetben születettek, az író személyes tapasztalatai alapján, a hisztiző, síró gyerekek figyelmét el tudják terelni a rövid párbeszédek.

PETHŐ ORSOLYA:
MINITRÉNING SZÜLŐKNEK EGY ELVISELHETŐ DACKORSZAKÉRT

A hiszti kezelésének különféle módjait mutatja be a könyv, melyet nem csak olvasni kell, hanem elvégezni is. Minden fejezet végén feladatokat is találhatunk, melyeket elvégezve folyamatosan közelebb kerülünk a célhoz és nyugodtabb, enyhébb hiszti rohamokra számíthatunk. Pethő Orsolya kifejezetten a szülők számára készítette ezt a „foglalkoztató” könyvet. A már aktív státuszban lévő szülők és a még leendők számára is ajánlott. A könyv a legnehezebb időszakra koncentrálódik, mely a dackorszak elkerülhetetlen velejárója, ahogy a címe is fogalmaz – HISZTI.

KIM JOHN PAYNE:
MELEGSZÍVŰ FEGYELMEZÉS – KISGYERMEKKORTÓL KAMASZKORIG

„Melegszívű fegyelmezés, irányítás, ide fut ki ez a könyv, rengeteg gyakorlati tanáccsal, és láthatod: így tudsz magadnak, gyerekednek és mindnyájunknak egy jobb világot építeni.” Dr. Vekerdy Tamás
Kim John Payne jelenleg is élő egyik legismertebb gyermekpszichológus. Az írása által megismerteti az olvasót, azzal, hogy hogyan reagáljon jól és hatékonyan az éppen hisztiző csemetére.
Nem állítja, hogy ne állítsunk korlátokat a gyereknek; de a lényeg az, hogy mindezt hogyan visszük véghez. Hangsúlyozza, hogy a gyerkőcnek stabilitásra van szüksége.

VIDA ÁGNES:
BABAPSZICHOLÓGIA – LÉLEK, VISELKEDÉS, FEJLŐDÉS KÉTÉVES KORIG

Az író nem a konkrét megoldásokat adja a kezünkbe, hanem arról ír, hogy meg tudjuk találni az egyensúlyt a gyermek egyénisége és a szülő személyisége között. Több alternatívát kínál az adott probléma megoldására. A könyv a babakor nehézségeit dolgozza fel, és nagy mértékű támogatással segíti a szülőt végig kísérni ezen az úton. Sok esetben ad olyan kérdésre választ, ami előtt kétségbe esetten állunk. Vida Ágnes a közismert Kismamablog szerzője, mely nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Évente több ezer anyukának ad tanácsot és válaszolja meg kérdéseiket interneten keresztül.

DELIÁGA ÉVA – LOVÁSZ HAJNALKA:
MIT KEZDJÜNK AZ AKARATOSSÁGGAL? – PSZICHOLÓGIAI ÚTMUTATÓ + DACSZELÍDÍTŐ MESÉK

Óvodás és kisiskolás gyerekeknek készített mesegyűjetmény, a szülőknek szánt pszichológiai útmutatóval. Deliága Éva, az egyik szerzője a könyvnek évtizedes pszichológusi tapasztalattal állította össze a pszichológiai útmutatót.
Lovász Hajnalka, a könyv másik szerzője aki pedagógusi tapasztalatát vetette be a könyv készítése alatt. A meséin keresztül segít bizonyos helyzeteket empatikusan megoldani. A mindennapi nehézségek leküzdésére kapunk lehetséges megoldás ötleteket.

DANIEL SIEGEL, TINA PYNE BRYSON:
DRÁMAMENTES FEGYELMEZÉS – A KÁOSZ LECSILLAPÍTÁSA ÉS A FEJLŐDŐ GYERMEKI ELME INTEGRÁLT SZEMLÉLETŰ GONDOZÁSA

Az agykutatás legújabb eredményeire támaszkodva nyújt megoldást a könyv; a gyermekek igényeit szem előtt tartva, és ad alternatív nevelési eszközt a konfliktusok kezelésére. Daniel Siegel és Tina Payne Byson, A gyermeki elme című könyv szerzőpárosának új alkotása. Pszichológiai szemszögből vizsgálva a dráma mentes fegyelmezési szemlélet nem csak az adott pillanatban alkalmazható eljárás, hanem a gyerekek hosszú távú képességeire is kihatnak.
Nem kizárólag szülőknek szóló könyv, hanem pedagógusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára is érdekes olvasmánynak bizonyulhat.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram