Miből igyon a baba?- Kipróbáltuk a Doidy tanulópoharat

2018. november 26.
Szerző:  Cukimamik Team
Miből igyon a baba?- Kipróbáltuk a Doidy tanulópoharat
A világ legtermészetesebb dolgának gondoltam, hogy a kisbabám a hozzátáplálással egy időben a folyadékot/vizet is mosolygó kisangyal módjára lefetyelgeti majd a cuki kis üvegpoharából. Úgy ösztönből. Hát hölgyek, minden van itt, csak nem bájosan kulturált folyadékfogyasztás.

Vegyesen táplált baba anyukájaként evidens volt, hogy az első időszakban cumisüvegből kínálom a vizet a kicsinek. Azt az undorral teli értetlenséget sosem fogom elfelejteni az arcán az első kóstolásnál. Úgy fújta rám az összes vizet, hogy teljesen betakarta a bizakodó képemet.

Rájöttem, hogy stratégia kell. Átgondoltabb, tudatosabb jelenlét szükségeltetik, különben nem fog menni.

Kicsit utánajártam jelenlegi helyzetünknek. Szóval folyadékigény. Nagyjából 120-150 ml/tskg naponta. Rendben. Gyors számolás: neki kb 1-1,3 liter folyadékra van szüksége. Eszeget gyümölcsöt, zöldséget, leveseket. Anyatej, tápszer megy, de még így is kellene 2-3 dl folyadék pluszban. Persze, hogyne… Ez a gyerek?! Kizárt…

Hónapokig ment a szenvedés pár korty vízért. Megfordult a fejemben, hogy több vizet adok a tápszeréhez. Hogy teát, vagy netán cukros teát adok neki. Gyümölcsleveket. Olyan könnyű lett volna. Tudom, hogy kacsaként tolta volna be, így meg tényleg csak a folyamatos noszogatás ment. Kitartóan kínáltam a vizet, és sikerült. Lassan egyre több korty csúszott le, és megszokta, de nem voltam elégedett a cumisüveg használat miatt. Ezen a témán is hasonlóan rágódtam: mennyire gáz a cumisüveg? előny, hátrány? Éjszakára maradjon a cumisüveg? most már mennyiséget iszik, mi lesz ha itatópohárból kap? Milyen poharat próbáljunk?

Elkezdtük letenni a cumisüveget, az elején viszont nem tudta értelmezni a csőrös itatópoharat. Próbáltam kivenni a szelepet, hátha rájön mire jó ez a tárgy, de akkor egyrészt állandóan félrenyelt a kizúduló víztől, másrészt nyakon öntötte saját magát, még úgyis ha én tartottam a poharat. Masszívan rágcsálta viszont a csőrt fogzáskor, erre nagyon jól bevált. Másra nem tudtuk sajnos használni. Szereztem más típusú itatópoharakat, ezeknél általában a cseppmentességen bukott el az ügy. Miután harmadjára folyt a táskámba másfél deci víz, kissé bosszús lettem. Biztosan létezik, de én nem találtam meg a jól záródó itatópoharat, és köszönöm, nem óhajtok több pénzt belefeccölni a projektbe.

Rámentünk az “poharasabb” jellegű tanulópohárra. Ennek egyszerűen nem volt kényelmes a fogója. A táskámba már külön zárható dobozkában vittem, de ez a módszer se vezetett sehová, és a várt siker is elmaradt.

Kezdtem feladni a reményt, hogy rendbe teszem valaha is ezt az ivás témát.

Eljön az az idő, amikor a cumisüveg helyett  poharat adsz a gyermeked kezébe. A tanulópohár jó választás! Légy kezdeményező, türelmes, és lelkes! :)

Aztán egy barátnőm lett a megmentőm. Az elején helikopternek gondoltam, mert első perctől normál pohárból itatta a babáját. Azt mondta nem érti mit vacakolok, és igenis én vagyok helikopter. Na jó, hát ők nagyon ügyesek voltak, gondoltam az én gyerekem se lehet olyan esetlen, hogy ne menjen a dolog. Tévedtem :D

Viszont annyi ideig keresgéltem a tökéletes itatópoharat, hogy közben “ránk esteledett”, és tényleg belenőtt babám a normál poharas ivásba. Csináljuk tehát rendesen, így a 11. hónap körül.

Nekem rengeteg türelmem van, de ez….Az ismerkedés időszakában nettó játéknak érzékelte az egészet. Szuper kiborítani a vizet, majd az ügyes kis kezével szétkenegetni az etetőszék minden pontján, hajlatán, minden csavarján.

Nem volt elég eddig a naponta többszöri a  kajamaradék-apokalipszis, most már ez a vízzel felhígított trutyi képessé vált ténylegesen a lakás bármely pontjára eljutni.  

Az ivások alkalmával, meg mindegy volt, hogy szőnyeg, laminált padló, vagy ágy, semmi nem úszta meg a kalandot. Továbbá naponta kétszázszor öltöztettem át a gyereket. Nem hittem, hogy valaha lesz ennek értelme. Vágyakozva köröztem a cumisüveg körül, de ha már beleálltunk a témába, nem volt visszaút.

Elkezdtem célirányosan kutatni a poharak világát, hátha kincsre bukkanok. Végül Szabó Kitti védőnőnk javaslatára kipróbáltam a Doidy tanulópoharat, amit csak ajánlani tudok. Egy speciális, ferde peremmel rendelkező, nyitott szájú pohár, két füllel.  Ez azért is praktikus, mert nem kell a fejét előredönteni, belemászni a pohárba. A babának kényelmes, nem önti kétszázszor le magát, csak mondjuk százszor :) Én meg elégedett lehetek, mert teljesen bababarát a pohár kialakítása, káros anyagot nem tartalmaz. A doidy pohár könnyen tisztítható, a fogakat nem roncsolja, és a beszédfejlődésbe abszolút nem zavar bele. Nem kerül semmibe betenni a táskámba egy kisebb méretű tiszta törlőt, vagy textilpelust, amibe beletekerem. Vizet bőven viszek, hogy ivás után ki tudjam öblíteni a poharat, majd mehet vissza a törlőbe. Ennyi. Nem kell túldimenzionálni az egészet.

A doidy tanulópoharak különböző színben kaphatók, nézzetek be a tanulópoharak shopba.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram