A nagy pelenka dilemma – eldobható vs. mosható

2018. július 19.
Szerző:  Cukimamik Team
A nagy pelenka dilemma – eldobható vs. mosható
A kisgyermekes anyukák jól tudják, hogy milyen nehézségekkel jár az első gyermek érkezése. Milyen babakocsit vegyünk, milyen rezgős pihenőszéket válasszunk – kell e egyáltalán, és hogy milyen pelenkát vásároljunk babánknak. A pelenka dilemma végére jártunk.

Mit is jelent az eldobható pelenka a környezetünk számára?

Tény, hogy az eldobható pelenkák előállításához rengeteg fát vágnak ki, melyeknek használata után tonnaszámra viszik a szeméttelepre azokat, hiszen műanyagtartalmuk miatt nem égethetőek el.

Az eldobható pelenkák körülbelül 5000 darabja, 500-800 kg között mozog, amellyel együtt ugyebár a székletet is kidobjuk, ami nincs jó hatással a környezetre. A kidobáskor is fertőzésveszélyes a folyamat, később viszont, amikor a szeméttelepre viszik a pelenkát, az lebomlásakor metánt termel, mely egy káros, üvegházhatású gáz.

A környezetszennyezést tovább erősítik azok a speciális szemetesek, melyeket direkt a pelenka becsomagolására fejlesztettek ki. Ezek az úgynevezett pelenkakukák elektromosak, és automatikusan zacskózzák be a szagos pelusokat.

Az eldobható pelenkák tehát bár nagyban megkönnyítik a szülők életét, szennyezik is a környezetet.

A mosható pelenka hatása a környezetre:

Természetesen vannak olyan anyukák, akik a mosható pelenkákkal szemben azzal érvelnek, hogy a mosással járó víz és tisztítószer-mennyiség nem túl kedves a bolygónak. Ennek ellenére Angliában például sokkal jobban támogatják a pelenkáknak ezt a fajtáját, és itthon is egyre többen részesítik előnyben.

Ha azt mondjuk mosható pelenka, sokan megrökönyödnek a ténytől, hogy a kisbabák nem túl illatos termékét kézzel kezdjék el mosogatni, vagy kifőzni, mint ahogy azt a korábbi korszakokban tették. Szerencsére ettől már nem kell megrémülni, hiszen a modern mosógépeknek és mosószereknek hála ma már elég csak mosógépben kimosni a pelusokat. A széklet kiürítésére is van már egy nagyszerű találmány, az eldobható pelenkabetét, ami egy vékony, popsitörlőhoz hasonlító anyagdarab. Ezzel együtt könnyedén eltávolítható a pelus tartalma, akár a vécében is le lehet húzni.

Nincs tehát kőbe vésett szabály, hogy ki milyen pelenkát használjon, azonban az anyukáknak érdemes elgondolkodni, hogy melyiket preferálnák jobban, mielőtt még megérkezik a csemete. Előfordul, hogy egyiküknek az eldobható, míg másnak a mosható változat válik be, azonban mindenképpen érdemes mindkettőből egy-egy próbát tenni.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram