Nyomtatás

Beteg gyerekkel otthon

2018. február 12.
Szerző:  Szabó Kitti
Beteg gyerekkel otthon
Azt hiszem az idei szezonban nagyon kevesen ússzák meg a betegségeket. Volt itt a szokványos légúti fertőzésektől kezdve, bárányhimlő, skarlát, hányós hasmenős rémség, és most az influenza. Általában ezek alsó hangon egy hetes csendes pihenős otthon eltöltött időszakok. Hogy lehet ebből jól kijönni?

Semmihez nem fogható, amikor először látod gyermeked szája fölött megcsillanó orrváladékot, vagy kissé különös arcszínt, egy szokatlan felköhintést vélsz felfedezni. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy rögtön levágod magad lótuszülésbe, és nagyokat lélegezve hagyod, hogy elárasszon a belső béke. Szükséged lesz rá a következő egy hétben legalább.

Tudom, hogy Te nem teszel ilyet, de azért vegyük át, hogy lázzal, hányással, hasmenéssel, váladékozó vörös szemekkel, fülfájdalommal, “rojtos” kiütésekkel stb... nem viszünk gyereket közösségbe!

Egyrészt - a többiek fertőzésén kívül- gondolj bele, hogy ez a gyerek vacakul van, borzalmas a közérzete, egyszerűen nem jó neki a nyüzsi. Neked is szörnyű mikor akárcsak náthásan kell dolgoznod. Másrészt pedig például az ovis úgyis leadja a drótot az óvónéninek, hogy reggel milyen fincsi narancsos lázcsillapító szirupot kapott anyától...

beteg gyerek

Kép: Pinterest.com

Táppénz vagy szabadság?

Mire odaértek a gyerekorvoshoz, már nagyjából összeáll a fejedben a menetrend, és túl vagy a totális kétségbeesésen. Elengedted az aznapi meetinget, a halaszthatatlan papírmunkáidat, a rendelőben várakozás közben pedig eleresztettél néhány nagyon fontos telefont. Jól van, relax, a gyerek az első!

Még annyi a magaddal való feladatod, hogy eldöntöd a táppénz vagy szabadság kérdést, hiszen a gyermekorvos biztosan felveti a dolgot.

Ha van aktív jogviszonyod, tehát dolgozol, akkor téged megillet a gyermekápolási táppénz.

1 éves babánál nincs korlátozás, 1-3 éves gyerkőcnél 84 naptári nap, 3-6 évesnél 42,  6-12 évesnél 14 nap vehető igénybe évente, és ez persze gyermekenként értendő.

Ha legalább 2 éve folyamatosan dolgozol, akkor a táppénz a napi átlagkereseted 60 %-a lesz, de maximum napi 8500 ft. Ha ennél rövidebb ideje vagy foglalkoztatva, akkor az 50%-ot kaphatod meg, illetve méltányossági alapon elbírálják az összeget.

Ha a táppénz mellett döntesz, akkor a gyermekorvos által kiadott keresőképtelenségról szóló igazolást, és a “Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához (NYIL. 40/tp. r.sz.)” elnevezésű nyomtatványt beadod a munkáltatódhoz. Ha egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, önfoglalkoztató vagy, akkor az illetékes járási hivatalhoz kell fordulnod.

Rövid “pihenő” esetén pedig csak simán kiveszel pár nap szabit, vagy esetleg szólsz a nagyiknak, barátoknak, akik meg tudják oldani a dolgokat.

Ha viszont kistesóval vagy otthon, és a beteg nagytesó is veled tölti a hetet… erre nem tudok mit mondani. De biztosítalak, hogy Minden Anya együttérez veled, és meghajol nagyságod előtt!

beteg a baba

Gyógyszerek beadása

A gyereknek- legyen bármennyire kicsi- nem szabad hazudni. Meg kell neki magyarázni, hogy ő most beteg, és a gyógyulása érdekében be kell vennie a gyógyszereket. Nem finom, nem kellemes még őszibaracklében sem, de muszáj. Segít, ha pontosan tájékoztatjuk az események menetéről. Pl. ebéd után jön egy kanál szirup. Kiválaszthatja ő a kanalat, foghatja is, bármi jó, amivel bevonjuk. Tudom, tudom… nem minden gyerkőcnél ilyen egyszerű! Viszont a dacos kicsiket sem érdemes gyötörni, lefogni. A közelharcban a gyógyszer fele kifolyik, a másik felét meg kihányhatja, ráadásul érzelmileg is megterhelő napi 3-szor végigcsinálni az egészet. Az orrszívás, vagy a lázmérés is hasonlóan nehéz ügy. Utóbbinál megjegyezném, hogy lassan elfogadottá válik a hónaljban mérés, akár baba korban is. Ez némileg megkönnyíti a helyzetet. Meg kell próbálni mindenre megtalálni a békés módot. Ez lehet jutalmazás is, nem kell megijedni, ezt is lehet okosan kivitelezni. Matricás albummal, egy mesével, vagy valamilyen más kedvelt tevékenységgel.

Segíthet, ha az alvós plüssjószágon bemutatod a történéseket, majd utána jöhet élesben a gyermek is. Te is vedd be a gyerek előtt reggelente a multivitaminodat, hiszen az utánzás nagy mozgatórugó. Tesóknál se rossz, ha húzzák egymást a jó irányba. A nagyobb megmutatja a kisebbnek, hogy kell ezt csinálni, vagy a kicsi ügyessége hat bosszantóan a nagyra, minekutána ő is csak megteszi, amit eddig nem akart. Nagyobb gyerekeknél a tabletta lenyelésének megtanulása akár még vicces is lehet, ha jól állunk hozzá az egészhez.

{adselite}

Tippek időtöltésre!

Az első 3 nap biztosan nem könnyű. Te is aggódsz, a gyermeked pedig nyűgös, elesett, fájdalma van. Nem is nagyon lehet mit tenni. Betartod az orvosi utasításokat, itatod, diktálsz bele pár falatot, éjszakázol vele, és türelmesen kíséred a felépülését.

Mikor már kicsit kezd kilábalni, akkor elkezdheted törni a fejedet, hogy mivel is kösd le.

Szerintem engedd bele magad! Ne foglalkozz a munkával folyton, napi fél óra ügyintézés bőven elég. Majd, ha visszamész dolgozni idegeskedhetsz, de ha már így alakult, akkor élvezd a gyerekeddel töltött a közös időt!

Elő a színezővel, kirakóval, origami papírral. Jöhet a társasjáték, memóriajáték, kártyajáték, gyurmázás, legózás.

Ölelgesd, simogasd, bújjatok össze! Ha ágynyugalom szükséges, akkor is tudsz mesét olvasni neki, bábozni, vagy akár a plafonon diavetítőzni. Vonatkoztass el a mobil, tablet, tv hármasától.  

És persze minden nap menjetek ki egy kicsit sétálni!

Jobbulást kívánok minden kis betegnek!