Mivel játszik szívesen egy 3 éves gyerek?

2017. december 19.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Mivel játszik szívesen egy 3 éves gyerek?
Íme néhány tipp, hogy mivel is játszanak a 3 éves gyerkőcök.

Milyen egy 3 éves?

• természetesen örökmozgó
• megállás nélkül beszél, sztorizik, és folyamatosan kérdez
• hihetetlenül érdeklődő, legtöbbször a hétköznapi dolgok keltik fel igazán a figyelmét
• mindent meg akar tapasztalni (tehát tapint, érez, megnéz, meghallgat, kopogtat, szagol, méreget)
• rendszerez, szortíroz, felismeri a formákat
• színezni, rajzolni próbál ( pl zárt kört már össze tud hozni)
• egyszerű dallamokat mondókákat ismétel
• több kockából építőzik
• 3-ig megszámlál dolgokat
• testrészeit megnevezi
• önállóságban verhetetlen (alakul a szobatisztaság, az öltözködés)
• szerepjátékokat játszik, egyszerű szabályjátékokra is képes

A játékai:

Egyre több szempont alapján képes rendszerezni, és akár funkciójuk szerint is tud tárgyakat szortírozni, ezért például a szín-és formaválogató még mindig nagy kedvencnek számít.

A finommozgásokban tovább ügyesedik, de ehhez sok-sok papírra, és ceruzára van szüksége. Engedjük festeni, gyurmázni!A nyomhagyás szeretete miatt, érdemes lehet beszerezni egy alkotóasztalt is. A 3 éves tud már gyerekollóval vágni, kis méretű pötyivel játszani, gyöngyöt fűzni, és nagy játékcsipeszt használni. Az önállóságra nevelést, a kézügyesség fejlesztését, és a játéktevékenységet remekül összehozzák a fűzőcskés-gombolós-cipzározós-öltöztetős készségfejlesztők.

Nagyon jó memóriajtékok, kirakók, ismeretterjesztő, íráselőkészítő játékok léteznek ennek a korosztálynak.

{adselite}

A szerepjátékhoz szükséges játékok tárháza elképesztően széles. Igény szerint lehet válogatni, bábok, orvosi készlet, edények, pizza készítő, babaházak, autók, farmer, rendőr, hercegnő “alkatrészek” stb..

Az építő- és konstruáló játékok is hódítanak, nagyon kellemesen ötvözik a komoly munkát és a szórakozást. Meg lehet próbálni mindenféle építőcsodákat a kezükbe adni. Pl. korongos vagy fogaskerekes építő, babylon, sínépítő, mágneses építő vagy mágneses mozaik építő, lego duplo, összeszerelhető autó, tüskejáték, babylon, csőrendszeres vagy összepattintós építők stb..

Gond nélkül bevonhatók egyszerű társasjátékokba, kártyajátékokba is, hiszen ebben a korban elfogadásra/megértésre kerülnek a könnyen követhető szabályjátékok is.

Mozgásuk már alkalmas a rollerrel, és a háromkerekű bicajjal való szoros együttműködésre, de jó program lehet a például a tekézés is. Természetesen a nekik megfelelő készlettel. :) Imádnak mindenféle kültéri mászós, hintázós, rohangálós játékot is természetesen. A trambulin pedig esetükben az igazi szerelem kategóriáját képezi. Ezek akár a kertben is megoldást jelentenek egy örökmozgó számára. A labda természetesen a 3 éves gyerkőcről leválaszthatatlan, és még hosszú ideig az is marad. Fociban egészen ügyesek, és már el tudják kapni két kézzel is a labdát. Lehet akár célbadobós játékokkal is ismerkedni, babzsákot tálba dobni, vagy karika dobálóval ügyeskedni.

3-6 éves korban élvezik a szobai csepphintát is, ami a kuckózás, és a hintázás élményét ötvözi.

Sosem maradhatnak ki a könyvek sem egy ilyen felsorolásból, hiszen elképesztően fontosak, és különösen kiemelt szerepük van 3 éves kortól. Az egyszerű, rövid cselekményű - állatmesés - képeskönyvek az igazán nekik valók. Legyenek egyértelműek a történések, mégpedig negatív hős nélkül. A témába vágó, jó könyvek az óvodai életbe való belerázódást, vagy a szobatisztaság kialakulását is segítik.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram