Nyomtatás

Mivel játszanak szívesen az 5-6 éves gyerekek?

2017. december 13.
Szerző:  Szabó Kitti
Mivel játszanak szívesen az 5-6 éves gyerekek?
Az 5-6 évesek még nem kicsi felnőttek, de törekednek arra, hogy maguk is befolyással legyenek a környezetükre. Ebben a korban is nagyon érdeklődők a gyerekek, az ok-okozati összefüggéseket maguk is fejtegetik.

Egyre jobban igénylik a kortárs kapcsolatokat, és szerepjátékaik leosztott szerepekkel, szabályrendszerrel működnek. Az oviban is megfigyelhető már klikkesedés. Nagy viták, drámák, és kibékülések követik egymást, elkezdik valóban játszani az életet. Mindehhez rengeteg játékra, és folyamatos játszásra van szükségük.

Az 5 éves

Az 5 éves gyerkőc esetében már előtérbe kerül az iskolai felkészítés. Ennek örömére millió fajta felkészítőt, és gyakorlófüzetet találunk, csak győzzünk válogatni! A színezők is egyre jobban lekötik a figyelmét, de az önálló rajzolásban is sikeres, hiszen összetett, felismerhető formákat rajzol, jellemzően 3 ujjas ceruzafogással. Eközben nagyjából meg is történik az írás előkészítése. A kézügyesség fejlődése pedig magával hozza az egyre apróbb elemből álló építőkockákkal való játékokat. Alias lego. A konstruáló játékok is egyre részlet gazdagabban kerülnek ki a kezei közül.
Csupa apabarát újdonság. :) Nem beszélve a sportolási lehetőségekről. Két kerekű bicaj, úszás, síelés, korcsolyázás görkorizás, focizás, ping pong, tollas, bowling, darts… A hintázás pedig természetesen örök szerelem marad.
Mesekönyv választásnál még mindig érdemes az egyszerűségre törekedni, de már belekeveredhet némi tündérpor a történetekbe. A verses könyveket sem érdemes kihagyni, nagyon gyorsan tanulja meg a tartalmukat. A tudásvágya tehát határtalan, kíváncsi a világ működésére. Ismeri a testrészeit, számfogalma alakul, tisztában van az évszakok jellemzőivel, és közben 100%-ban egyedül öltözik, és beköti a cipőfűzőjét is. Álomidőszak :)

Játékai:

-komolyabb mágnese építők, lego, golyóépítő pálya, jáva építőjáték
-gyorsasági, ügyességi, logikai és mindenféle társasjáték, kártyajátékok
-domino, memóriajáték, kirakó
-gyakorlófüzet, színezők, mesekönyvek, ismeretterjesztő könyvek
-betű, szám, forma felismerő
-számolós tanulójátékok
-sporteszközök (talpérzékelő korong, ugrókötél, célbadobó, trambulin, karikadobáló stb)
-alkotó eszközök (gyurma, vízfesték, betéri homok, szövőkeret stb.)
-tüske vagy pötyi játékok
-kalapálós mozaikjáték
-szerepjáték kiegészítők

A 6 éves

A 6 éves pedig már lényegében mindenre képes, és mindenre vevő. A fentieken kívül barkácsol,dominózik, monopolyzik, kártyázik, origamizik, ügyességi társasjátékokkal, memóriajátékokkal, és kutató-manipulációs játékokkal játszik. Óra és-naptárhasználat megtanítására alkalmas fajátékkal is elboldogul, továbbá teljesen komplex szerepjátékokkal foglalatoskodik. A megfigyelő készség, az emlékezet, a koncentráció, a vizuális különbségek észrevétele mind kialakult. A térérzékelésben jól halad, tudja hol van az alatt, felett, mellett. Érdeklik a betűk, a számok, és igazából minden. Ábrázolása részletező, kézmozgása kifinomult. Játékszabályokat betartja. A mesék tekintetében is szabad pálya. Összetettebb, hosszabb árnyaltabb klasszikus tündérmesékkel is szóba jöhetnek.

Játékai (az eddigieken kívül):

{adselite}

-kerékpár, roller
-közlekedős társasjáték
-amőba
-ördöglakat
-sakk
-activity junior
-időbeli sorrendbe rakós játék
-gyöngykirakó, vasalható gyöngyök
- kreatív készletek (varráshoz, díszek készítéséhez, húsvéti tojáshoz, gyertyakészítéshez stb)
-gondoskodó állatbarátoknak kisállat