Mivel játszik szívesen egy 4 éves gyerek?

2017. december 05.
Szerző:  Szabó Kitti
Mivel játszik szívesen egy 4 éves gyerek?
Íme néhány tipp, hogy mivel is játszanak a 4 éves gyerkőcök.

A négyéves gyermek néhány fontos jellemzője:

• az önállóság bajnoka (öltözés, evés, kreatívkodás, akarat)
• szívesen játszik a társaival, de egyedül is lefoglalja magát
• szabálykövető
• idővel kapcsolatos fogalmakkal ismerkedik
• barátkozhat a sporttal, zenéléssel, hobbival
• ügyesen szalad, stabil; bonyolultabb mozgásformákra is képes
• “felnőttesen” fogja a ceruzát
• képes az ollót használni, kivágni egyszerű alakzatot
• emberábrázolásán a fej, a törzs, és a négy végtag megjelenik
• alap adataival tisztában van (név, nem, kor, lakcím)
• színeket ismeri
• érdeklik a számok, betűk
• szívesen hallgat mesét
• szerepjátéka tovább színesedik

Ezek alapján lássuk milyen játékok válnak hasznára!

Fűzögetés, gombolás, cipőfűzés (neki még komoly feladat), cipzározás, csatolás minden mennyiségben jöhet. Ezeket remek megoldásokkal lehet játékosan gyakoroltatni vele. Akár bonyolultabb matatófalat is összehozhatunk számára, ügyes anyukák pedig csodaszép csendes könyvet varrhatnak, de természetesen készen is lehet kapni ezeket a tevékenységeket célzó játékokat.

A négyéves szereti a bíbelődős, a kihívást jelentő játékokat. Az apróbb szortírozós játékok, árnyék kontúros játékok, építőjátékok (legó, fa, mágneses), ügyességi játékok is biztosan sikert aratnak.

A karikadobálós, célbadobós, és labdajátékok szintén befutók.

A látás fejlődése mérföldkőhöz ér, már egészen apró részleteket is kiszúr. Jöhetnek a több darabos kirakók, mozaik kirakók.

A tárgyismeretben megvannak az alapok, ezzel nincs gond, viszont érdemes megerősíteni bennük a fogalmakat, tulajdonságokat például egy ellentétpáros játékkal, vagy egy két karú mérleggel.

Hamarosan tehát elboldogul a nehezebben érthető fogalmakkal is, mint pl idő, napszak, sebesség. Teljesen beleveti magát az ok-okozati összefüggések megértésébe, lassan kaphat például saját gyermekenciklopédiát is, de a Mi micsoda junior sorozat is teljesen neki való. Külön kedvencem Polgár Judit Kalandozás a sakktáblán című könyve, amely egy univerzális agytréning a 4 évesek számára.

{adselite}

Az alkotási vágya kielégíthetetlen szerencsére, tehát ceruza, filctoll, festék, nyomda, gyurma, színező, ragasztó alap kelléke kell legyen a háztartásnak.

A mozgásigénye félelmetes méreteket ölt. Jó megoldás lehet egy trambulin beszerzése. 4 évesen akár már megtanulhat két keréken bicajozni is. Megismertethetjük különféle sportokkal. A lehető legjobb lehetőség, hogy megtanulja levezetni a feszültséget, és jó dologra használni az energiáit.

Lassan elkezdődhet a hangszerekkel való ismerkedés, hiszen elképesztő fejlesztő hatású ránézve a zene.


Elérkezik az idő, hogy ténylegesen a közösség felé fordul, és társaival is nagyon jól érzi magát. Ők is bőséges játéktevékenységet hoznak az életébe.

A társasjátékok világa is utat enged számukra, hiszen az egyszerű lépegetős szabályjátékokat, kártyajátékokat már élvezettel játszák.

Érdeklődik a betűk, és számok iránt is. Egy jó kis foglalkoztatófüzet lekötheti hosszú időre is akár.

A mesék terén még mindig maradjunk az egyszerűeknél. Ismerős helyzetekkel, ismétlődő részekkel, emberi tulajdonsággal felruházott, szerethető figurákkal. Az óvodai stressz legyűrésére megpróbálhatjuk a relaxációs mesekönyveket is bevetni. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni a csöpp lelkükre. Addig olvassunk neki 1-1 mesét, ameddig ő azt hallani akarja. Azért kéri ezerszer is ugyanazt a mesét, mert neki azzal a mesével dolga van, és általa kerülhet megoldásra valami kis zűr az életében. Ugyanígy jó hatással van rá a bábozás. Engedjük el a fantáziánkat, és neki is hagyjuk ugyanezt!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram