Játékötletek- Mivel játszik az 1 éves baba?

2017. november 14.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Játékötletek- Mivel játszik az 1 éves baba?
Az egy éves kor szerintem a legédesebb időszaka egy gyerkőcnek. Nagyon cukin halandzsázik, szuperül kommunikál, érdeklődik, felfedez, és persze egy pillanatig sem lehet magára hagyni, mert a felállással, járással elkezdődik vészhelyzetek sorozata.

Mire elérkezik gyermekünk 1 éves születésnapja, azt tapasztalhatjuk, hogy az önálló személyiséggel rendelkező szeretetbombánk megtalálta helyét a családban.:) Ebben a korszakban óriási különbségeket észlelhetünk egyévesek között. Ezért nem is tanácsos összehasonlítani gyermekünket más apróságok fizikai teljesítményükben. Vannak akik most teszik meg első lépéseiket, egyesek már hetek óta másznak, míg más gyerkőc még most kezdi el. 

Az 1 éves baba szuper képességei:

-bútorok mellett kapaszkodva feláll
-gyorsan, és célirányosan mászik
-dobozból ki-bepakol
-csippentő fogással minden apró morzsát, szöszt megtalál
-utánoz látott mozdulatokat
-kérésre megmutogatja az ismert képeket, tárgyakat
-nyomógombos játékot működésben hoz
-szótagokat, vagy néhány szót mond
-állandóan mozgásban van, és tevékenykedik
-érzékeli a térbeli viszonyokat
-ok-okozati összefüggéseket kezd megérteni
-tárgyállandósággal tisztában van
-folyamatosan ismételgeti, gyakorolja a megszerzett tudást, funkciójáték

Ezek alapján mutatós, és hasznos fejlesztőjátékokat lehet találni számukra.

Örök kedvenc az építőkocka, melynek az egymásra rakáson kívül a színek változatossága, és a ki-bepakolás lehetősége adja a varázsát. Léteznek egészen puha kockák is, előnyük, hogy nem sérti meg magát vele a baba, illetve, ha dobálja őket sem tesz kárt a környezetében.
Az egymásba illeszthető kockatorony, vagy poharak darabjait is szívesen pakolgatja egymásra, vagy teszi egyiket a másikba. Lényeg, hogy minden lyukba, nyílásba, üregbe kerüljön valami.

Néhány esetben már kiválasztásra kerül a kedvenc, sosem otthonfelejtendő kis plüssjószág, rongyi, kistakaró vagy játék. Bánjunk tisztelettel a kiválasztottal, és igyekezzünk nem elveszíteni legalább 5-6 éves korig.

játékok 1 éveseknek

1. Meseszép Hintaló: www.mamasandpapas.hu; 2. Fejlesztő kocka: www.anyaparadicsom.hu; 3. LEGO DUPLO karácsonyi kiszerelésben; 4. Fejlesztő puha kiskönyv: Bimbadesign; 5. Gyűrűjáték: IKEA; 6. Batyuba rejtett mesevilág: Zsuzsómotyó; 7. Pihe-puha szeretni való plüss: Miaszösz Textiljáték; 8. Fejlesztő járássegítő: tschibo.hu

Sok babát egy évesen már lekötnek a képeskönyvek, leporellók, böngészőkönyek. A diavetítés is lehet már kedvenc. Érdemes a családban körbekérdezni, hátha porosodik valakinél a retro típus, mert újat venni elég drága móka. Diafilmet pedig akár könyvtárból is lehet kölcsönözni.

A formafelismerés is kezd képbe kerülni, és általában ügyesen beletalál a formabedobó megfelelő részébe a körformával. Ezekből léteznek kedves kis kulcsos házikók állatfigurákkal, amit idővel nagyon megszeret majd.

Jöhet még bármi, ami zenél, villog, sípol, gombnyomásra működik, és nyilvánvalóan ezzel az őrületbe kergeti a családot a pici :) A játékhangszerek, dobok, csörgők, ritmusbotok is fontosak, hiszen a kicsik számára a zajkeltés az egyik leggyönyörködtetőbb foglalatoskodás.

Elkezd már ügyesen öntözgetni is, ezt lehet fürdés közben poharakkal, malommal kivitelezni, de a homokozóban működik a dolog.

retro diavetitő

A bábozás, ujjbábozás remélem soha nem megy ki a divatból. Teljesen egyszerű hétköznapi történetek köti le a figyelmét, olyanok, amik a napi rutinjából fakadók, és vele is megtörténnek.

Az összes gyerkőcnek szüksége van mindenféle méretű, és színű labdára. Íme dicshimnusz a labda jótékony hatásairól: testi- és idegrendszeri funkciókat fejleszt, és a szem-kéz és szem-láb koordinációt, térbeli, vizuális érzékelést, a ritmusérzéket, az egyensúlyt, az irányított figyelmet, a szabálytudatot.

Az 1 éves már szeret alkotni, rajzolgatás, gyurma, ujjfesték. A nyomhagyás örömére a környezet is ráébreszti a kicsit, ne féljünk a kezébe adni zsírkrétát, persze figyeljünk, hogy ne egye meg stb. Hatalmas papírlapon tud a legjobban kísérletezni.
A szobájába tett számára egész alakos, törhetetlen tükör is sok játéklehetőséget biztosít. Hagyjuk neki felfedezni önmagát, a saját mozdulatait, gesztusait!

Mivel játszik még szívesen az 1 éves baba?

Fogantyús kirakó
kalapácsos ütögetős játékok
játszósátor, alagút
fakockák
járássegítő
lejtős golyópálya
húzós tolós játékok
nagyméretű golyóvezető pálya
fa öltöztetős játék
Lego Primo, Duplo
búgócsiga
matatófal vagy doboz

Dalok és könyvek segítségével bővíthetjük a baba szókincsét, fejleszthetjük felfogóképességét. Ösztönözzük, hogy megossza játékait másokkal is.:)

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram