Mié tegyünk, ha náthás a kisbaba? Hatékony megoldások orrdugulás ellen

2017. október 18.
Szerző:  Szabó Kitti
Mié tegyünk, ha náthás a kisbaba? Hatékony megoldások orrdugulás ellen
Azt gondolom nem kell senkinek bemutatni az orrszívás gyötrelmeit, előbb-utóbb mindenki átesik rajta. A legtöbb esetben közelharcot eredményez az egyébként is nyűgös, beteg gyerekkel.

Életkortól függően változik a helyzet nehézségi foka, de a biztonságos orrszívás a kicsi együttműködése nélkül nehezen kivitelezhető. Nézzük meg magát a folyamatot, pár orrszívó készüléket, és egy különleges párnalapot, ami hatékony segítség lehet orrdugulás ellen.

1. Felkészítés

Nem vezet sehová, ha felvezetés nélkül ugrunk neki a gyereknek. Nyilván a megközelítés a gyerkőc korától, állapotától is függ, de egy pici babának is el kell magyarázni lépésről lépésre, hogy mi fog történni, és miért szükséges. Nagyobb gyerekkel már el lehet bábozni, plüssmacival megmutatni a folyamatot. A kezükbe lehet adni az orrszívót, az orrcseppet/orrsprayt hogy megnézzék, és ne legyen számukra idegen, félelmetes. Sőt be is lehet vonni: ő tarthatja az orrszívót, elindíthatja a porszívót, összerakhatja a csöveket.

Olyannyira jelen van a profizmus az anyák részéről, hogy nem ritka ha a gyerek másfél éves kora körül már saját magának szívja az orrát. :)

2. Orrcsepp, orrspray használat

A tengeri sós/izotóniás/fiziológiás oldatokat orrszívás előtt érdemes bejuttatni a száraz, irritált orrocskába, hogy fellazítva a váladékot az könnyebben eltávolíthatóvá váljon. Hatóanyagos orrcseppet viszont gondos orrváladék eltávolítás után csepegtetünk be.

Az orrcsepp használatánál érdemes a gyermeket hanyatt fektetni, vagy a fejét hátrahajtani, és kb 45 fokos szögben oldalra dönteni. Aztán rövid idő múlva, a másik irányba fordítva a fejet, a másik orrnyílásba megismételni a cseppentést. Anya legyen a talpán, aki képes élesben megvalósítani a javaslatot, de mindenképpen érdemes néhány percig a cseppentés után is hátrabillentett helyzetben tartani a kicsi fejét. Ha nagyon nem megy, akkor egyszerűen vattára cseppentsünk néhány cseppet az orrcseppből, és azzal töröljük át a baba orrlyukait.

Tipp: A Chicco fiziológiás sóoldat ampullája remek választás. Egy ampulla 2 ml oldatot tartalmaz, amelyből 2-3 cseppet kell a baba orrába juttatni alkalmanként, és felbontva 1 napig felhasználható szoba hőmérsékleten. Használatát az újszülöttek első 1-2 hónapjában javasolja a Chicco. Az a tapasztalat, hogy a kicsik nem ijednek meg annyira az orrcsepptől, mint a spraytől. Az orrspray használata viszont egyszerűbb, és az egyenletes eloszlás miatt igen hatékony, és igazából hanyatt fekvés sem szükséges. Befújunk, letörölgetjük a gyerek orra alól az esetleg kifolyt oldatot, és kész.

Chicco

Bármelyiket választjuk nagyon körültekintően, gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzunk, mert elég egy hirtelen fejrándítás és máris felsértettük a gyerek amúgy is érzékeny orrnyálkahártyáját.

Használat után pedig sose felejtsük el a meleg folyó vízzel lemosni a csepp/spray fej részét, majd száradás után visszatenni rá a kupakot.

3. Hatékony pozícióba rendeződés

Ha túl vagyunk az első kihíváson, akkor jöhet maga az akció. Nagyon szép és elérendő cél, mikor a mosolygó gyermek az ölünkben ülve szinte másra sem vágyik csak egy kiadós, felszabadító orrszívásra. De valljuk be ez nem így megy, legalábbis nem az első náthák esetében. A kicsi ezerrel tiltakozik, minden csepp erejét összeszedve próbál szabadulni a helyzetből. Az sem ritka, ha tulajdonképpen kezdhetjük elölről a dolgot, mire felsóhajtunk, hogy végeztünk. A nagy sírástól ugyanis legalább annyi orrváladék termelődik vissza, mint amennyi láttán beleálltunk a feladatba. Beszélgessünk vele, nyugtassuk meg, próbáljuk minden lehetséges módszerrel a békességre törekedni!

Nagyon sokat segít, ha két felnőtt, egy gyerek a felállás, hiszen egyikünk rögzíti a gyereket, a másik szívja az orrát. Ha egyedül vagyunk, akkor a legjobb ha lefektetjük hanyatt a földre a lábunk közé, úgy hogy a karjai a combunk alá kerüljenek. Így stabilan lehet tartani úgy, hogy a két kezünk teljesen szabad.

4. Hatékony orrszívó eszköz kiválasztása

Először is az eszközök tisztán tartására mindig figyeljünk oda. Használat után azonnal meleg folyó vízzel öblítsük el, lehet használni a pici kefét is, amit általában mellékelnek az eszközökhöz. A lényeg az, hogyha nincs rá szükség akkor szépen, tisztán tegyük el. Be lehet dobni a mosógépbe 30-40 fokon a ruhákkal, vagy ecetes vízben is ázhat (vízkő ellen is szuper, és fertőtlenít is), aztán jó forró vízben el kell mosni, és a vizet kicsöpögtetve belőle hagyni kell megszáradni.

PhysioClean manuális Orrszívó szívósíppal a Chiccotól

chicco

Az orrszívás pedig úgy történik, hogy a puha, rugalmas, szilikon orrkanült, benne a szűrővel, a baba orrába helyezzük, és a szívósípot szájjal megszívjuk. A orrváladék természetesen nem tud a csőbe jutni, mivel útját állja a szilikon orrkanülben lévő szűrő. A szájjal szívás egy ősi bevált orrtisztítási módszer, ma már modern segédeszközzel. A művelet egyáltalán nem jár zajjal, és persze nem kell hozzá porszívó, aminek következtében bárhol, bármikor kivitelezhető. Éjjel pedig nem kell attól tartani, hogy a tesót felébreszti a zaj.

Nagy előnye még, hogy rendkívül kíméletesen tisztítja az újszülött babák orrát is, hiszen a szívás erősségét a felnőtt határozza meg, azáltal hogy milyen erősen szívja a szívósípot.Arianna Orrszívó-porszívó és Bébizsepi

Elsőre kicsit talán ijesztőnek hat az orrszívás ilyen formája, de kétségkívül igen hatékony, és mindenképpen jó tudni, hogy semmiféle kárt nem tudunk okozni a babában a porszívós orrszívással. Nagyon jól kitalált módszerrel működik, az orrnyálkahártyát egyáltalán nem sérti meg a szívás ereje. Bátor szülők nyugodtan próbálják ki, és rögtön kiderül, hogy nem olyan veszélyes dologról van szó. Ha a szülő nyugodt, akkor a kicsit is sokkal könnyebb meggyőzni, és megnyugtatni.

Tökéletes készülék az Orrszívó-porszívó, amely egy közkedvelt, megbízható, minden porszívó gégecsövéhez csatlakoztatható készülék. Minősége, és tartósan alacsony ára miatt igazán népszerű az orrszívók körében. A szívás erőssége állítható, 0-tól 6 éves korig ajánlott. A készülék dupla szívófejes. A szívást néhány másodperces megszakításokkal érdemes végezni, amíg a váladék ürül. A szívófejet az orrbemenetbe illesztve le-, és oldalirányba mozgatva érhetjük el a legjobban az orrváladék távozását, hiszen az orrfenéken gyűlik össze jelentős mennyiségben. Porszívós megoldásnál nem szükséges a másik orrlyukat befogni.

A Bébizsepi az orrszívó-porszívó új modellje. Ugyanúgy dupla szívófejes maradt, de dizájnosabb, ergonomikus kiképzésű, szétszedhető, praktikusan  mosható, és tisztítókefe is jár hozzá.

5. Békülés, dícséret

Saját magunk vállát is veregessük meg a történés után, és soha ne felejtsünk el teátrális ódákat zengeni gyermekünk bátorságáról, és ügyességéről! Köszönjük meg neki, hogy együttműködött, akkor is ha nem :) Szippantsunk együtt mélyeket levegőbe, és reménykedjünk benne, hogy pár óra múlva is emlékszik az orrszívás áldásos hatásaira a kismanó!

6. Segítsünk éjjel is - Orrdugulás elleni légzéskönnyítő párnalap gyerekeknek

Ez a 6 hónapos kortól használható speciális párnalap hűsíti az orrnyálkahártyát, összehúzza az ereket, és csökkenti a duzzanatot. Működése egyszerű: gyermekünk testhőmérsékletének (36-37C) hatására a párnalapban lévő gyógynövényekből megindul az illóanyag kibocsájtás. Ahogy a párnalapra leteszi a fejét, az orrdugító hatás azonnal érvényesül. A gyógynövények maguk szabályozzák a hatóanyag kibocsájtást, ezért az illóanyag nem irritálja a gyermek légzését és nem okoz függőséget. Kisgyerekeknél, ha még nem alszanak párnán, akkor a párnalapot helyezzük a matracra a lepedő alá. Nagyobb gyerekeknél pedig tegyük a párnára a párnahuzat alá, arra az oldalra, ahol a gyermekünk orra találkozik a párnával. Lényeges, hogy oldalt, háton és hason fekvő kicsiknek is egyaránt hatásos. Érdemes használni bármilyen jellegű orrdugulás esetén (fogzás,megfázás, nátha, influenza, megnagyobbodott orrmandula, allergia) , de szóba jöhet kruppos köhögés, és felső légúti megbetegedések esetén is.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram