TSMT torna - fejlesztő torna gyerekeknek

2017. július 11.
Szerző:  Szabó Kitti
TSMT torna - fejlesztő torna gyerekeknek
Kép forrása: http://lr-pszichologus.hu
Manapság a mozgásfejlesztő terápiák igen népszerűek, és a korai fejlesztés kifejezésbe is nap mint nap belebotlunk. Bejegyzésünk a tervezett Szenzomotoros Tréning, avagy TSMT-ről szól. Mit is takar valójában ez a mozgásfejlesztő terápia?

A szülő persze összezavarodva bolyong a rengeteg információ, vagy éppen annak hiánya miatt. Nagyon nehéz dolgod van anyaként, mert általában azt hallod, hogy ne hasonlítgasd a gyerekedet senkihez, úgyis behozza a lemaradásokat, meg különben sincs semmi baja, túlaggódod stb... Valóban szinte minden gyermeknél lehet találni valamilyen fejlesztésre szoruló területet, de a sajátodat te ismered a legjobban.

Soha ne hagyd magad lerázni, nem szabad elmenni “furcsa, nem tetsző” dolgok mellett. Lehet, hogy most apróságnak látszik az, ami a későbbiekben esetleg egy tanulási nehézséghez vezet.

Ha már tudod, hogy segítségre van szükségetek, akkor is nehézkes lehet az utatok a megoldásig. Sajnos állami rendszerben sokszor elkallódnak a gyerekek, illetve csak hosszas várakozás után érnek révbe. Az oktatási intézmények, a pedagógusok, a nevelési tanácsadók, a pedagógiai szakszolgálatok, a korai fejlesztő központok mind próbálnak helyt állni, de rettenetesen leterheltek, és több hónapos várólistával kell számolni. Azt kell mondanom, hogy ha van rá lehetőséged, -itt az anyagiakra gondolok-, akkor érdemes a saját kezedbe venni az irányítást, és felkeresni mondjuk egy fejlesztőházat. Így hamarabb a megfelelő útmutatáshoz juthattok. Az idő előrehaladása, és a tétlenség minden esetben ellensége a probléma feloldásának.

tsmt eszközök
www.szenzorosagyerekem.hu

A TSMT-ről

A Tervezett Szenzomotoros Tréning olyan 1-12 éves korú gyermekeknek ajánlott, akiknél megkésett, vagy eltérő fejlődésmenet figyelhető meg.

Csak néhány területet említenék, ahol eredményesnek bizonyul: megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés, mozgáskoordinációs gondok, súlyos beszédhiba, tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavar, egyensúlyi zavar, gyenge finommotorikai készség, feladat- és szabálytudat hiánya, önbizalomhiány, önismeret fejlesztés, érzékelési-észlelési probléma, vizelettartási probléma, alvászavar, diszgráfia, diszlexia. Az ilyen jellegű problémák hátterében nagyon sokszor az idegrendszer éretlensége áll. Ez a mozgásterápia segíti az idegrendszer “összerendeződését” azáltal, hogy regresszív terápia keretében a megfelelő agyi területet stimulálja. Fontos ingereket hív elő, amelyek hiánypótlónak bizonyulnak a fejlődésmenetben.Az “újraprogramozás” érdekében a tréning mindig az alapoknál indul el. Nem maradhat ki egyetlen egy fejlődési szakasz sem, illetve a kimaradt fejlődési mérföldköveket segít pótolni, és újratanulni. A TSMT jótékony hatással van minden gyerek mozgásfejlődésére, figyelmére, emlékezetére, beszédfejlődésére, kommunikációjára. Emiatt okosító tornának is nevezik. A tréning alatt jó eséllyel bekövetkezik a szabályozási funkciók normalizálódása, a külvilágból érkező információk jobb megértése, a szem-kéz koordináció, az egyensúly-érzék, valamint a térbeli, időbeli tájékozódás fejlődése. Nem utolsó sorban pedig a gyakorlatok rendszeres végzésével kialakul a gyerekekben a feladattudat, és képessé válnak az együttműködésre. Sokszor még a “rossz gyerek” bélyeg is lekerül az érintettekről, hiszen helyrebillen az idegrendszer, és az önbizalom. Természetesen a pozitív változások bekövetkezésének mértéke jelentősen függ a kisgyermek életkorától, és problémájának súlyosságától.

A legelső alkalommal történik egy anamnézisfelvétel, amely során alaposan kikérdezik a szülőt a gyermekről. Majd egy 45-50 perces felmérés következik, amelyre egyáltalán nem kell rástresszelni. Érdemes viszont a gyereknek elmondani, hogy mire számítson. Jó, ha kényelmes ruha van rajta, és alapjában véve jól érzi magát, az ehhez szükséges bizalmi légkört a terapeuta is igyekszik megteremteni. Maga a vizsgálat egy nagyrészt nonverbális, és utánzásos feladatok teljesítéséből álló tesztsor, amellyel megállapítható az idegrendszer organikus érettségi szintjét. Ennek megfelelően történik meg a terápia összeállítása, és a célok kitűzése.

Maga a módszer teljesen egyénre szabott feladatsorból áll, amely sok-sok ismétlődő részfeladatot tartalmaz, és a gyermek fejlődésének előre haladtával egyre nehezedik. Ki kell hangsúlyozni, hogy minden gyermeknek más irányú fejlesztésre van szüksége, soha nem szabad más gyermek feladatsorát “kölcsön venni”. Mindig egyeztessünk TSMT terapeutával! A tréning viszonylag eszközigényes. Találkozni fogtok fittlabdával, gördeszkával, lepedővel, trambulinnal, függőággyal, hintával, billenőpaddal, labda, és még sorolhatnám. Ezekből párat érdemes otthonra is beszerezni. Nem kell megijedni, a használt eszközök is tökéletesen megfelelnek a célnak.

tsmt torna
Kép forrása:www.coni.it

TSMT terápia gyakorlati része

A tréning létezik egyéni és csoportos formában is, a gyermek állapotától függően. Olyan is van, hogy az egyéni foglalkozások után a gyermek alkalmassá válik a csoportos foglalkozásra. A terápia nem igényli folytonosan a szakemberi jelenlétet. A terapeuta betanítja a feladatokat, ezután ezek otthon végezhetők. Tulajdonképpen éppen ebben az előnyben rejlik a terápia buktatója is. Otthoni keretek között nagyon nehéz elérni, hogy 25-45 percig a gyermek folyamatosan “dolgozzon”, és a 10-20-30-szor előírt ismétlődő, kötött feladatsort végigcsinálja. Vannak nagyon izgalmas részek, amit kifejezetten élveznek a gyerekek, például lepedőben hintáztatás, gurulás, bukfencezés, lábánál fogva lóbálás, de amikor heti 1-7 alkalommal le kell nyomjátok az egész sort, akkor előfordul, hogy a gyerkőc egy idő után már nem lesz annyira lelkes. Vagy éppen az okoz gondot, hogy egy 3 éves dacgombóccal megértesd, hogy neki ez jó. A szülő-gyerek kapcsolatnak nem tesz jót a nyűglődés, az erőltetés minden egyes alkalommal. Ez egy nagyon intenzív, fárasztó torna, amely a szülő és a gyermek részéről is kitartást igényel. Néhányan beszámolnak a javulás előtt visszaesésről, vagy nem megszokott viselkedésről, túlpörgésről, alvászavarokról, de nem szabad feladni. Fontos a türelem is. Nem kis feladat végigcsinálni a tréninget, de a terapeutával közösen biztosan megtaláljátok a gyermekhez vezető utat.

Megfelelő számú otthon elvégzett alkalom után újra kontrollfoglalkozás jön, ahol megtörténik a terápia hatékonyságának értékelése, és ennek tükrében jöhetnek az új feladatsorok. Nyilván nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi ideig szükséges a tréning, de nagyjából 1-2 év az átlagos időtartam.

Csak biztatni tudok minden szülőt a kis tornászokkal való kitartó munkára. Hiszem, hogy látványos eredményt hoz a sok befektetett energia!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram