A csecsemők fürdetése lépésről-lépésre

2015. november 06.
Szerző:  Cukimamik Team
A csecsemők fürdetése lépésről-lépésre
A kórházból hazaérve az első kihívás az első fürdetésnél jelentkezik. Mindenki ugyanúgy és ugyanott kezdte, ahol Te! Összeírtuk a legfontosabb szempontokat részletesen, hogy a fürdetés egyszerűbb legyen és élvezetes!;)

Csecsmők fürdetése

1. Készítsd ki a szükséges dolgokat, hogy ne a fürdetés után kelljen kapkodni!

Csecsmők fürdetése

2. Abban a helyiségben, ahol a babát fürdeted, legyen kellemes hőmérséklet (1-2 fokkal melegebb, mint a lakás többi pontjában), nehogy megfázzon a baba, miután kiveszed a kádból.

3. A kiskádba engedj kb. 8-10 cm langyos vizet.  A víz 37 fokos, testmeleg legyen. Tipp: Vízmérővel vagy a könyököddel ellenőrizheted a hőmérsékletet!

Csecsmők fürdetése

4. Mielőtt nekilátnál a fürdetéshez, a baba arcát tiszta vízzel mosd át! Fontos! Arcmosásnál ne használj semmilyen babafürdetőt, babakrémet!

5. Emeld bele a gyermeket a kádba! Egyik karoddal támaszd alá a fejét és a nyakát, miközben a másik kezeddel óvatos mozdulatokkal mosd át a testét.

6. A kezdeti időben fürdető krémet célszerű használni, amit a háziorvos ír fel receptre. A fürdető krém tisztítja a baba bőrét, valamint ez alapozza meg a bőr zsírzását.

7. Babafürdető választásánál célszerű azt beszerezni, amely kíméletesen és gyengéden ápolja a baba bőrét.

8. Az újszülötteknél ügyelj a köldökcsökcsonkra, hogy ne érje víz!

9. Miközben fürdeted a gyermeked, beszélj hozzá és mosolyogj! Akkor is, ha ordít!:) Sok csecsemő sír fürdés közben, ez teljesen természetes. (kivétel, ha a víz hőfoka nem megfelelő, vagy helytelenül tartod…) Folyamatosan szokja meg, hogy  a „fürdetés mókás dolog”, és egyre inkább élvezni fogja, ahogy csapkodni fog a kezével-lábával!

10. Az ideális fürdetési idő 2-3 perc. Miután leöblítetted a baba testét, a szabad kezedet csúsztasd a popsija alá, és emeld ki a vízből!

11. Fürdetés után tekerd be puha, szintetikus anyagoktól mentes fürdőlepedőbe. Óvatosan törölgesd meg a kis testét, a hajlatokra különösen figyelj! Fontos! A szárítás ne dörzsölés legyen!

12. Hintőport használata: Dörzsöld szét a tenyeredben a hintőport, és finoman kend a baba bőrére.

Csecsemők hajmosása

A gyermeket fektesd az alkarodra a fejét pedig a tenyeredbe helyezd! Másik tenyereddel óvatosan locsolj vizet a fejére.

A babafürdetők többsége alkalmas hajmosásra is!  Koszmósodás megelőzésére vagy kifejezetten koszmós fejbőrre érdemes beszerezni egy erre a célra kifejlesztett sampont.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram