Hasfájós baba- Van megoldás?

2014. június 05.
Szerző:  Judiko
Hasfájós baba- Van megoldás?
Amikor terhes voltam, és a vészmadrak már előre riogattak, hogy „….csak hasfájós ne legyen a gyerek, mert akkor se éjjeled, se nappalod! Sírni fog egész nap……” Elegem volt ebből a pesszimista hozzáállásból- később rájöttem, hogy nem pesszimisták, inkább reálisak:)- miért nem arról mesélnek, hogy az anyaság csodálatos állapot, de vannak nehézségek benne, mint például,ha hasfájós a gyermeked. Kemény 3 hónap áll előtted, azonban meg lehet csinálni. Ha egy nő a szülésen túl van, akkor mindent képes elviselni.:) Kizártam magam az „okos beszélgetésekből”, és inkább olvastam, és böngésztem a neten, hogy mi a teendő, ha hasfájós csecsemőt fogok a karjaimban. Egyetlen információt sem találtam, ahol megtudtam volna, hogy milyen módszereket alkalmazzak, és felsorolta volna, a kapható készítményeket, amelyek csökkenthetik a görcsöt. Az érdekelt volna, hogy milyen szereket lehet kapni, illetve melyek azok a házi praktikák, amelyeket bevethetünk hasfájás estén. Szerencsére, nekem egyik gyermekem sem szenvedett klónikában, ellenben néha a hasfájással mi is megszenvedtünk. Azonban ismerek sok olyan édesanyát, akik tudnak mesélni erről……;)

 A csecsemő hasfájásának okai lehetnek:

- A csecsemő sok levegőt nyelt evés közben. Teendő: tartsuk függőleges helyzetben a babát, fektessük a vállunkra, és büfiztessük meg. Ez lehet akár 10- 15 perc is. Várd ki ezt az időt, nem biztos, hogy azonnal büfizni fog. Előfordulhat, hogy csak később fog a felgyülemlett levegő távozni. eredmény: Amikor távozik a bélszakaszba jutott levegő (ezt hallani is fogjuk, ahogy büfizik a baba), akkor megkönnyebbül, és amennyiben még szükséges folytathatjuk az etetést.

„  5-6 napos lehetett a fiam, amikor folyamatos sírásba kezdett. Visítva sírt, és folyamatosan felhúzta a lábát, megfeszült. Bevallom, nem tudtam, hogy mi lehet az oka. Azt hittem, hogy keveset evett, éhes maradt,és azért sír…..Kétségbeesetten hívtam az anyámat, hogy mi baja lehet, mire ő megkérdezte: „ Büfizett már?” Mi???? Nem, azt még nem. Felvettem, büfizett, -sőt bukott is- , és minden rendben lett. Megtanultam, hogy minden szoptatás után -ha szükséges közben-, büfiztetni kell a gyermekem. Utána már semmi gondom nem volt.:)”

Figyelj, a helyes szoptatásra!

„ Úgy gondoltam, hogy kevés a tejem. Ezért egyik mellről a másikra pakoltam az újszülöttemet. A védőnőm felhívta a figyelmem, hogy ez helytelen,mivel a tápláló tejet már nem kapta meg a babám, csupán a vizesebb, szomjoltó tejet. Ez megterhelte a baba gyomrát, és több bélgáz képződött.”

"Gondjaim voltak a szoptatással. Kevés volt a tejem, ezért egyik ciciról a másikra pakoltam a gyereket. Valószínű ez okozta kezdetben a hasfájást. Amikor fájt Kristóf hasa, Infacolt adtam neki. Ettől mindig rendbe jött."

- Mit evett az édesanya? Azt mondják, jobb kerülni a „K” betűs élemiszereket, amelyek az anyatejbe jutva szélképződést okoznak, és ettől görcsölhet a pici hasa. A következő élelmiszereket célszerű kerülni: káposzta, karalábé, karfiol, ezenkívül foghagyma, bab…Ezek az élelmiszerek a köztudatban élnek, hogy jobb kerülni őket! Ezenkívül előfordulhatnak még olyan ételek és italok, amelyek bánthatják a pici gyomrát, ezeket neked kell kitapasztalni.

„Sehol nem írnak arról, hogy a túró tiltólistás étel lenne szoptatás ideje alatt.:) Persze miért is írnák, hiszen olyan ritka lehet.... Nem tudtam túrót enni. Kétszer megpróbáltam, és egész éjszaka gyereksírás mellett virrasztottam.”

-Tápszerérzékenység. Kérd ki a háziorvosod véleményét! Receptre ,gyógyszertárakban meg tudod vásárolni a tápszert.

- Klónika: Ez nem egy betegség, hanem egy állapot, amely a csecsemő 3-4 hónapos kora körül elmúlik. Ez az a hasfájás, amely igen korán kezdődik ( kb. kéthetes korban), és kezdetben nehezebb megkülönböztetni a mohó evéstől és levegőnyeléstől. Ezek a rohamszerűen jelentkező sírások igen gyakoriak az első három hónapban, leginkább este. Ilyenkor a baba szinte visít, kivörösödik, felhúzza a térdét, megfeszül, összeszorítja az öklét. Oka: elsősorban emésztési zavarok. A babák még fejletlen emésztő és bélrendszere nem tud megbirkózni az anyatej mennyiségének egy részével.  Amit tehetsz: próbáld ki a sírás megnyugtatására szolgáló módszereket (itt találod őket: klikk), illetve nyugtasson meg az a tény, hogy a gyermek 3-4 hónapos kora körül a klónika elmúlik.

„ A pokolba kívántam mindenkit, aki azzal nyugtatott, hogy „Nyugi, csak 3 hónap, és a hasfájás elmúlik.” Tényleg, és tudod, hogy mennyi idő az a 3 hónap???? Az egy örökké valóság!....... Pontosan 3 hónapig volt hasfájós a gyermekem. Ahogy betöltötte a 3. hónapot, mint akit elvágtak, megszűnt. Visszagondolva ezekre az időkre, valóban gyorsan eltelt, de amikor benne van az ember, akkor olyan hosszúnak és reménytelennek tűnik minden."

"Nekem a SAB csepp kezdettől fogva bevált. Egy barátnőm tanácsára kezdtük el szedni, miután egyik szer sem használt. Egy nap annyiszor adhattuk, ahányszor szükség volt rá. Ajánlom!"

„Ami bejött: levegőn való séták, és a hajszárító!:) Egyszer a férjem bekapcsolta a hajszárítót, és a fiam abbahagyta az órák óta tartó sírást!!!! Ekkorra már annyira kimerült voltam, hogy miközben a férjem a karján tartotta Mátét, és a hajszárító pörgött, én édesdeden aludtam....:)”

 

 

 

Görcsök csillapításának enyhítése:

Az összes édesanya ismerősömet, barátnőmet, játszótéri szülőket nyaggattam, hogy mondják el, nekik mi segített, mit adtak a csemetéjüknek hasfájásra. A vélemények megoszlottak, a legtöbben az Infacolt emlegették. Amennyi pozitívum elhangzott mellette, annyi rossz tapasztalat is. A babamasszázsra többen jártak, és nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Felsoroltam minden egyes terméket és módszert, amit megemlítettek.:) Azonban mielőtt használnád őket, a védőnővel vagy háziorvossal egyeztess!

 • Babamasszázs "Hasfájósok voltunk. Egy forumon olvastam egyszer a babamasszázs jótékony hatásáról. Elmentünk, kipróbáltuk, és bejött. Elsajátítottam azokat a technikákat, amelyeket otthon is tudtam alkalmazni a gyermekemen. Minden este átmozgattam, attól függetlenül, hogy fájt-e a pocakja vagy sem."

  Itt egy 3 napos tanfolyamon elsajátíthatod a babamasszázst:http://www.olelohullam.hu/ayurvedikus-babamasszazs.html

 • Édeskömény tea

 • Hagymalevél tea köménymaggal

 • EspumisamA csecsemők fokozott gázképződés és levegőnyelés okozta hascsikarásának, bélgörcsének megszüntetésére adják. Újszülött kortól adható; recept nélkül kapható. 

 • SAB csepp: Csecsemőkortól adható, recept nélkül kapható. A készítmény hatóanyaga a szimetikon, melynek hatására a gyomor-bélrendszerben és a bélnyálkahártyán képződő gázbuborékok szétesnek. A felszabadult gázok felszívódhatnak, vagy a bélmozgások hatására távozhatnak. 

 • Infacol:A csecsemők fokozott gázképződés és levegőnyelés okozta hascsikarásának, bélgörcsének megszüntetésére adják. Újszülött kortól adható; recept nélkül kapható. 

 • Gripe Water: hascsikarás elleni gyógyvíz; recept nélkül kapható. 

 • Colief

   

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram