Csecsemő etetése üvegből

2014. máj. 26.
Szerző:  judiko
Csecsemő etetése üvegből
Akármilyen okból is dönt az édesanya amellett, hogy cumisüvegből fogja táplálni a gyermekét, az üvegből etetés percei is lehetnek ugyanolyan élvezetesek és bensőségesek, mint aki szoptatja csecsemőjét. A tápszer kiválasztásában segít a védőnő vagy a gyermekorvos, amely receptre megvásárolható. A használati utasításban megtalálható a pontos adagolási arány, amelynek használatát ajánlott betartani. Ha túl sok a tápszer, akkor az étel  tömény lesz, és ennek következtében elhízhat a gyermek vagy a veséje károsodhat.  Ha túl híg, akkor kevés lesz az a tápanyag, amit a szervezet igényel.

Sok édesanya fél attól, hogy a cumisüvegből való táplálás egy falat emel a csecsemő és közte, így nem élik át azt a közös intim és bensőséges kapcsolatot, mint azok, akik szoptatnak.

"Nem tudtam szoptatni, így hamar elapadt a tejem. Maradt a tápszer, és az odaadó figyelmem. Amikor odaadtam a cumisüveget a gyermekemnek, soha nem egy üveget adtam oda, hanem ennél sokkal többet. Magamhoz öleltem a csecsemőmet, végig a szemébe néztem, énekeltem neki és gyengéden tápláltam. Boldognak éreztem mindig magam ezekben a percekben."

IGEN, lehet olyan közeli a baba-mama kapcsolat, akkor is ha valaki nem tud szoptatni! Miközben a  gyermek cumisüvegből eszik, szeretetet, figyelmet és odaadást is kap.

Meghitt etetés üvegből

- Minden etetésnél fogd szorosan magadhoz gyermeked, öleld meg, és mosolyogj rá. Etetésnél félig függőlegesen tartsd meg a gyermeked az egyik karodban, míg a másikkal erősen félig megdöntve fogd az üveget.

- Soha ne hagyd a csecsemőt magára úgy, hogy a cumisüveget megtámasztod a szájában! Egyrészt félrenyelhet, ez pedig fulladást okozhat, másrészt mert a cumisüvegből táplálás is egy szeretetteljes kapcsolat, amely kielégíti az evést, mint szükségletet, és a gyengéd kapcsolatot termemt gyermekeddel.

- Hagyd, hogy mindig annyit egyen, amennyi elég neki.  Ha már jóllakott, az egész tejet kiszívta, vedd el az üveget. Előfordulhat, hogy nem akarja elengedni az üveget, ilyenkor a a kisujjad a cucli mentén csúsztasd be.

- Az első időben nem fogja kitátani egyből a száját, ha meglátja a cumisüveget, hiszen a szopási reflexe még nem alakult ki. Ilyenkor csöpögtess pár csepp tejcsit az ajkára, hogy megérezze az ízét.

- Ha a gyermek evés közben elalszik, teleszívhatja magát levegővel, amitől felfúvódhat. Ebben az esetben tedd a válladra támasztva, hogy feljöjjön a lenyelt levegő (büfizzen), majd folytasd az etetést.

Amire figyelj!

- Mielőtt a gyermeknek odaadod a tápszert, mindig melegítsd meg. Ne mikrohullámú sütőben!

- A tápszer hőmérsékletét egyszerűen leellenőrizheted, ha a csuklód belső felére cseppentesz néhány cseppet. Eközben ellenőrizd le, hogy jól folyik-e a tej. Ha túl kicsi a cucclin a nyílás, akkor nehezem fogja tudni kiszívni a tejet, ha túl nagy, akkor pedig ömleni fog a tej. Az a jó, ha másodpercenként két-három csepp folyik. Ha a cucclit nem találod megfelelőnek, akkor cseréld le.

Tipp: Amikor cumisüvget vásárolsz, a csomagoláson feltüntetik, hogy hány hónapos babának ajánlott! Ez a cucclira is érvényes!

- Célszerű a partedli használata

 

Hányszor etessük?

Pontos számokat nem lehet megadni, mert minden csecsemő más!  Azonban ugyanazon elv szerint működik, mint a szoptatás: Ha éhesnek tűnik, adjunk neki enni. A tápszertől jóllakott babák akár 3-4 óránként vagy ritkábban is kérhetnek enni.  Az első hetekben próbálj meg 90-100 ml-t adni naponta 6X, és figyeld meg, hogy gyarapodik a babád. Ahogy nő, az igényei is úgy fognak változni, és egyre többet fog követelni.:)

Tápszer elkészítése

1. Amire szükség van:

- Tápszer

- Sterilizált üvegek

- Kés

- Mérőkanál (tápszerben található)

- Forralt víz

2. Tápszer elkészítésénél és adagolásánál a használati utasítást tartsd be!

3. Mindig friss, előírt mennyiségnek megfelelő forralt vizet használj fel!

4. A mérőkanál segítségével adagold a port a cumisüvegbe, a kimért vízhez.

5. A kupakot tedd a cumisüveg tetejére és rázd össze jól, hogy a por teljesen feloldódjon a vízben.

Az olvasás közös élmény:

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Véleményed, kérdéseid oszd meg velünk!

 

 

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram