A síró csecsemő megnyugtatása

2014. máj. 16.
Szerző:  judiko
A síró csecsemő megnyugtatása
A csecsemő sírással kommunikál. Így fejezi ki, ha szeretne valamit, figyelmet, vagy csak egy kis babusgatást igényel.  Most azokat az egyszerű és gyakorlatias módszereket mutatjuk be, amelyek nagyon hasznosak, ha nem tudod megállapítani, miért sír a gyermeked.

Bugyoláld be!

Bugyoláld be a síró csecsemőt jó szorosan egy puha plédbe, hogy biztonságban érezze magát. Ez a legtöbb babát megnyugtatja.  Tartsd a karodban, mindaddig, amíg sírása abbamarad, majd fektesd az oldalára aludni. Alkalmazható ez a módszer abban az esetben is, ha a baba nem akar, pontosabban nem tud elaludni.  Sokszor az önkéntelen mozgás miatt van ébren.  Ha csecsemő korban ezt figyelmen kívül hagyjuk, később is jelenthet problémát az alvásnál.

A legtöbb csecsemő sírással tiltakozik a fürdés és öltöztetés ellen. Ezen szükségszerű cselekedetek után bugyoláld be, és öleled magadhoz, hogy érezze a testi közelséged.

Figyelem elterelés

Egyszerűen ki kell zökkenteni a csecsemőt a sírás állapotából, ilyenkor elfelejti, hogy miért is sírt. (legalábbis egy rövid időre) A kellemes zenére rendszerint érdeklődve figyel, valamint megnyugtatja a csecsemőt. Vedd az öledbe és kellemes lány zenére kezdj el vele ritmikusan mozogni. Az élénk, színes formák, tükrök szuper figyelemelterelők, amelyek ilyen esetben jól jönnek.

Babusgatás

Sokszor elég annyi, hogy felvegyük a gyermekünket és megöleljük, hogy érezze az anya szívverését, és a szoros testi közelségét.  A szeretetteljes kapcsolat megnyugtatja a gyermeket. Sírósabb napokon nagyon hasznos tud lenni egy babahordozó kendő. Ennek használata egyszerű, és mialatt a gyermeked megnyugszik rajtad, Te is végezheted a napi dolgaidat.

„ Vannak nehezebb és könnyebb napok. Három gyermek mellett, sajnos a legkisebbre már kevés idő jut, a feladat azonban annál több. Beszereztem egy hordozó kendőt, amelyet magamra kötök, és beleteszem a babát, ha nyűgösebb. Előfordul, hogy ebben vasalok vagy főzök, amíg meg nem nyugszik. „

Ringatás

A ringató mozgás az anyaméhben töltött időkre emlékezteti a csecsemőt, és mindez megnyugtatja. Tegyél be egy kellemes zenét, és vedd fel a ritmusát. Egyik lábadról a másikra ritmusosan mozogj a csecsemővel. Lehet, hogy több időt igényel, míg megnyugszik, de megéri kivárni. A lágy zene és a mozgás az anyát is jól eső érzéssel tölti el, miközben a baba megnyugszik.

A ringató, kellemes mozgást kiválthat még a hintaszék, babakocsi, bölcső vagy egyszerűen az öledben való sétálás.

Lehet, hogy éhes?

A kezdeti időkben a csecsemők esznek és alszanak. Legtöbbször az okozza nyugtalanságát, hogy éhes. Szoptasd többször a csecsemőt,  hiszen ez a leghatásosabb vigasz. Azonban arra figyelj, hogy elég tejed van-e, és nem azért elégedetlen, mert éhes maradt? Ha szoptatás közben sír, vagy azt tapasztalod, hogy evés után elalszik egy rövid időre, majd megint sírásba kezd, akkor lehet, hogy éhes. Érdemes megnézni, hogy van-e elég tejed. 

Szabad levegő

Sokszor a szabad levegő valamilyen varázslatos erővel bír. A durcás babát babakocsiban vagy babahordozó kendőben vidd ki sétálni, ez általában jókedvre deríti.

Büfiztetés

Szoptatás után, büfiztesd meg a babát, hogy megszabaduljon a gázbuborékoktól.

Énekelj neki

Dúdolj, énekelj vagy mondókázz! Figyelj arra, hogy játssz a hangoddal: nem egy X-faktor válogatásra készülsz, hanem a gyermekednek énekelni. Tehát tök mindegy, hogy milyen hangod van, inkább arra összpontosíts, hogy miközben változtatod a hangszíned, a gyermeked megnyugodjon.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram