Ellenőrző lista: A biztonságos alvóhely kialakítása

2021. június 15.
Szerző:  Kate Compton Barr
Ellenőrző lista: A biztonságos alvóhely kialakítása
https://unsplash.com/photos/-G2iJF_aUws
A leendő szülők egyik általános teendője a gyerekszoba berendezése. Valójában mindenki és mindenkinek az anyja is meg fogja kérdezni, hogy 1) berendezted-e már a gyerekszobát, és 2) milyen stílust választottál hozzá. (Ezeket a kérdéseket rögtön azután teszik fel, hogy megkérdezték: "Hányadik hónapban vagy?" és "Biztos, hogy nem ikreket vársz?").

A barátok és a család hamar megbánták, hogy a gyerekszobáról kérdeztek. Elkezdtem hosszasan beszélni arról, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) most azt ajánlja, hogy a babák legalább az első 6 hónapban, de ideális esetben az első egy évben a szülők szobájában aludjanak. Hogy miért? Mert az éjszakai közelség megkönnyítheti a szoptatást, és mert a közelség segít megelőzni a bölcsőhalált is.

Amikor ezek az irányelvek először jelentek meg, egy barátom hangosan azon tűnődött, hogy az AAP vajon koffein infúziót és válóperes ügyvédek elérhetőségét is biztosítja-e. Azért osztom meg ezt, mert fontos, hogy ne feledjük, hogy bár az AAP sok hasznos támpontot tud adni a babával kapcsolatban, mégis néha előfordulhat, hogy az, ami az te családod számára a legjobb, az nem követi pontosan az AAP irányelveit. És ez így rendben is van. Te ismered magad a legjobban.

De elkalandoztam.

Ha követed az AAP irányelveit, akkor a baba születése után 6 hónap áll rendelkezésedre, mielőtt a gyerekszobának el kell készülnie. Amire figyelni kell, az az, hogy hol fog aludni a baba ezekben az első hónapokban. (Ha erre a kérdésre az a válaszod, hogy "az ágyban velem", akkor meg kell találni azt a módszert, ahogyan az ágyat a lehető legbiztonságosabban tudjátok megosztani).

Innentől kezdve azzal a feltételezéssel élek, hogy a babád és te külön ágyban fogtok aludni, ami nagyszerű, mert ez a legbiztonságosabb módja a kicsi alvásának.

Íme, hogyan alakítsd ki a babád számára a legbiztonságosabb alvási módot:

 

Egy szobában:

 • A kiságy, mózeskosár, bébibox, hordozható kiságy vagy járóka úgy van elhelyezve, hogy könnyen hozzáférhető legyen, de az ágyból vagy az éjjeliszekrényről semmi ne eshessen bele (párnák, stb.).
 • A matrac kemény és lapos.
 • Nincsenek zsinórok redőnyökből, bébiőrökből, hangeffekt gépekből – bármiből kilógó zsinórok, amik a baba apró testrészei - ujjak, csukló, és igen, még a nyaka köré is tekeredhetnek.
 • A baba felett nincs semmi, például képek, falikárpitok, polcok stb., amelyek leeshetnek. A dolgok leesnek - ne hagyd, hogy a gyermekedre essenek.
 • Ne legyenek az ágyban párnák, rácsvédők, takarók vagy plüssállattal ellátott cumik - minél bújósabb egy tárgy, annál nagyobb a fulladás veszélye.
 • A tér unalmasnak és kissé magányosnak tűnik. Kiváló! Ez az, amire törekszünk. Ne aggódj - a baba akkor is fogja érezni a szereteted, ha nincs egy tonna plüss az ágyában.

Külön szobában:

 • A kiságyban a matrac kemény és lapos.
 • A kiságynak nincs lehúzható oldala. (Ez a 2010 előtt gyártott kiságyakban gyakori volt.)
 • A matracon egy gumis lepedő van és ennyi.
 • A közelben nincsenek ott a redőnyökből, babamonitorból, hangeffekt gépből lógó zsinórok.
 • Nincs semmi a baba felett, mint például képek, falikárpitok, polcok stb. Ne törődj a Pinteresten található aranyos képekkel, amelyeken betűk, polcok, képek és miegymás lóg a babaágy fölött. Ha mindenképp a kiságy fölött kell, hogy lógjon valami, győződj meg róla, hogy a kiságy elég messze van elhúzva a faltól ahhoz, hogy a földön landoljon, ha valami leesik, és ne a babádon.
 • Ne legyenek a kiságyban párnák, rácsvédők, takaróval vagy plüssállattal ellátott cumik.
 • Ha úgy döntesz, hogy legyen bent egy mobiltelefon, akkor azt rögzítsd erősen, és jó távol legyen a babától. (Ígérd meg, hogy eltávolítod, amint a gyermeked négykézlábra tud állni. Ígérd meg!)
 • Ne legyen az ágyban puha oldalú babafészek (DockATot, Snuggle Me stb.). Ne tedd ezeket a kiságyba.
 • Az ágy legyen mentes a pozicionálóktól vagy ékpárnáktól.
 • Az alvóhely szomorúan néz ki, mintha egy Dicken’s regényből származna. Bingó! Ez az, amire törekszünk.

A baba ágyba tevése:

 • A babát a hátára fektetjük.
 • A babát csak 8 hetes koráig kell pólyázni, vagy addig, amíg a gurulás jeleit nem mutatja, mint például a hát domborítása, rúgkapálás a lábaival vagy a nyakának oldalra történő forgatása. (Bármelyik is következik be előbb.)
 • Ha a gyermeked igényli, adj neki cumit (de csak olyat, amihez nincs hozzákapcsolva plüssállat vagy takaró). A cumi segíthet megelőzni a bölcsőhalált.
 • Öltöztesd hálóruhába, alvózsákba vagy hordható takaróba, amely nem csúszik fel az arcára. A babát eggyel több rétegbe öltöztesd, mint amiben te kényelmesen érzed magad.
 • A baba ne viseljen sapkát, masnit, fogzási nyakláncot, cumi-csipeszt vagy bármilyen Mardi Gras gyöngyös szerkezetet, amit a húgod "aranyosnak" gondolt.

Kiegészítők:

 • Ventilátor. A mozgó levegő bizonyítottan segít csökkenteni a bölcsőhalál kockázatát. A ventilátorok segítenek eltávolítani a szén-dioxidot a baba pihenőhelyéről, így frissebb levegőt kap a gyerkőc. Nem kell megőrülni, és a ventilátort közvetlenül a baba fejére irányítani (ez amúgy sem túl biztonságos). Egy hordozható asztali vagy dobozos ventilátor nagyszerűen működik, vagy ha van, egy mennyezeti ventilátor enyhe fokozaton is megteszi a hatását.
 • Fehér zaj. Az állandó háttérzaj nem szükséges a biztonsághoz, de megóvhatja a józan eszed.
 • Sötétítő árnyékolók vagy függönyök. Minél sötétebb a szoba, annál jobban alszanak a babák. Ha a sötétítő függönyök nem szerepelnek a tervedben, használhatsz ablakra nyomható fóliát is.
 • Fűtőpárna. Ez a nagyszerű tipp sokszor felmerül, hogy meleg helyet teremtsen a babának, amikor leteszed a karjaidból a kiságyba. Mindenképp vedd ki a kiságyból a párnát, mielőtt leteszed a babát, és vidd is ki a helyiségből.

Ne aggódj, az üres alvóhelyek még mindig tele vannak szeretettel

A biztonságos alvóhely egy üres alvóhely. Ha úgy néz ki, mintha egy nem szerető, szovjet korabeli Ratchett nővér állította volna fel a kiságyat, akkor jó úton jársz. Keltsd életre a belső minimalistát.

Egyeseknél a csupasz kiságy olyan érzést kelthet, hogy a babájuk nem érzi magát kellő kényelemben és nincs úgy szeretve. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, száműzd ezeket a gondolatokat a fejedből. Egy biztonságos baba valójában nagyon is szeretve érzi magát.

Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram