A csecsemők kiegészítő táplálása: Tápszerek, tejitalok és tejpépek kisokos

2021. január 25.
Szerző:  Reni
A csecsemők kiegészítő táplálása: Tápszerek, tejitalok és tejpépek kisokos
A csecsemők ajánlott tápláléka hat hónapos korukig az anyatej, utána jön a hozzátáplálás, de még hosszú idő lesz, mire ugyanazokat eheti a pici, mint a felnőttek. Most megnézzük, milyen kiegészítéssel élhettek, ha már mást is enne a pici, illetve, ha fogytán van az anyatej.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem hozzátáplálási kisokos, erről a témáról korábban már írtunk egy szuper összefoglalót. A következőkben a tápszerekről, pépekről lesz szó, melyek adott esetben megmenthetik a napodat és kiváló tehéntej pótlékokként szolgálnak.

A csecsemők kiegészítő táplálása

6 hónapos kor előtt

"Fél éves koráig csak anyatejet adj neki!” – hangzik úton-útfélen a jótanács, de mi a helyzet akkor, ha épp elapad a tejed vagy már nem elég a picinek? Ilyenkor az életkorának megfelelő tápszert fog felírni vagy javasolni a gyerekorvos, melyet gyógyszertárban, drogériában tudsz megvenni. A dobozon rajta van, hogy milyen arányban kell bekeverni, ez függ a kortól és a súlytól, sőt, adott esetben a napszaktól is. Ne ijedj meg, a tápszeres babák is épp olyan erősek és vidámak lesznek, mint az anyatejesek.

Akkor is adhatsz a picinek tápszert, ha van anyatejed, de

  • olyan gyógyszert szedsz, ami kiválasztódik a tejedbe,
  • kórházba kerülsz,
  • fél-egy napig nem tudsz vele lenni és megetetni.

A legtöbb baba szívesen elfogadja szoptatás mellett is a tápszert időszakosan, de előfordulhat, hogy a cumisüveg gyakori használatával leszokik a cicizésről, mivel az előbbiből kisebb erőkifejtéssel is jön a hami. Tehát érdemes ezzel számolnod.

6 hónapos kor után

Amint átlépi a csecsemő a féléves kort, már másmilyen tápszerre lesz szüksége, illetve még egy változás lép be ekkor: már a drogériákban is könnyebben vehetsz tápszert, hiszen nagyobb a kínálat. Rengeteg fajta közül választhatsz, de nem biztos, hogy babádnak mind ízleni fog.

1 éves kor után a tápszereket felváltják a tejitalok, gyerek italok. Összetevőkben és sűrűségben is eltérhetnek a korábbiaktól - érdemes tehát betartani a dobozokra írt életkorokat – de felhasználásuk lényegében nem változik.

A tápszerekre és tejitalokra érdemes tehéntej-pótlékként is gondolni. Mivel gyakorlatilag ez a hozzátáplálási ajánlók szerinti legutolsó lépcsőfok, kell valami, amivel pótolhatod, akár ételekről, akár italokról van szó. Tehát erre is szuperek ezek a készítmények.

Az italok mellett jönnek a pépek, amiket anyaként imádni fogsz! Nem csak azért, mert a babád által netán meghagyott finomságot élvezettel fogod elfogyasztani, de a picid is imádni fogja. Ezeket leginkább a tejbegrízhez, zab- és rizskásákhoz lehetne hasonlítani, többféle ízesítéssel kaphatóak, és nagyon-nagyon finomak. Tízóraira, uzsonnára is tökéletes választás, belekeverhetsz gyümölcsöt, de magában is adhatod.

Az előre elkészített bébipépek és pudingok remek dolgok, ha átmentek például a nagyihoz, vagy úton vagytok, hiszen nem kell a cumisüveggel, műanyag tálkákkal és kanalakkal, meg vízforralással bajlódni.

A „Szép álmokat” vagy „Jó éjszakát” típusú tápszerek és italokból a pici ugyanannyit tud inni, mint a normál társaik esetén, de a gyomrában megduzzad a benne lévő finomság, így könnyebben elalszik, és kisebb eséllyel ébred fel éjszaka.

A különböző tápszereket és pépeket vízzel kell elkeverni, de erre nem szabad a sima csapvizet használni! Vehetsz babavizet, de az is tökéletes, ha alaposan felforralod az otthoni csapvizet, majd lehűtöd, és úgy adagolod.

Képek forrása: pexels.com, unsplash.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram