BLW hozzátáplálás- Hogyan tudja a baba irányítani a hozzátáplálást?

2020. november 02.
Szerző:  Vivien-mamacooksforbaby
BLW hozzátáplálás- Hogyan tudja a baba irányítani a hozzátáplálást?
Kép forrása:webmediums.com
Miért a BLW-t választottuk hozzátáplálásra? Mi az a BLW? És mik a feltételei? Hogyan tud a baba akár már 6 hónapos korban a családdal együtt, ugyanazt elfogyasztva enni? Ezekre és még számos dologra kaphattok választ a cikkemből a végén forrás megjelöléssel.

Vivien vagyok, egy egyéves kislány anyukája és május közepe óta @mamacooksforbaby Instagram oldal szerkesztője, aminek a létrejöttét igazán ő inspirálta. 

A szoptatással kb. 3 hónapos korára sikerült zöld ágra vergődni, úgyhogy a hozzátáplálásra már 4 hónapos korában elkezdtem felkészülni, hogy amikor 6 hónaposan elkezdjük már tájékozottabb legyek.

A felkészülés első lepéseként a következő két kérdést gondoltam át magamban:

 • Meddig szeretném szoptatni őt?
 • Jelen pillanatban szükséges-e egy adott időpontra elválasztani őt? 

A nehézségeinket leküzdve és a szoptatási céljaimat átgondolva úgy gondoltam, hogy nem szeretném ezt megszakítani és mindent megteszek, hogy minél tovább tudjam őt szoptatni, az elválasztás módja pedig az ő tempójában történjen. Ebben a férjem is támogatott engem. 

Ekkor hallottam először a BLW-ről (baby led weaning), avagy a baba által irányított darabos, falatkás hozzátáplálásról, amiben pont ez tetszett meg, hogy a baba irányít. A hosszas utánajárás és tájékozódás közben eljött az idő, hogy elkezdhettük a hozzátáplálást, ami ebben a formában nem csak hozzátáplálás lett, hanem nekünk már életforma is. 

kép forrása: https://theconversation.com/

Kép forrása:https://theconversation.com/

Nagyon élveztem és motiválónak tartottam, hogy neki készíthetek valamit és együtt fogjuk megenni. Együtt, mert a család igényeit hozzá igazítottuk minden tekintetben és odafigyeltünk, hogy az elfogyasztott ételek egészségesek és változatosak legyenek. Valójában néhány szabály betartása mellett nem szükséges duplán főzni baba mellett sem.

A receptjeimmel más anyukáknak - ugyanakkor a recepteket bárki elfogyaszthatja - szeretnék ötleteket adni a mindennapok konyhai kötelességeire, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy uzsonna. Az alapanyagokat tekintve egyszerű, jó minőségű (lehetőleg bio) alapanyagokkal dolgozom cukor, édesítőszerek és tartósítószerek hozzáadása nélkül, illetve törekszem arra, hogy az édes íz ne kerüljön túlsúlyba az étrendjében cukor hozzáadása nélkül sem. 

A BLW-ről

Ahogy már írtam a rövidítés mögött a "baby led weaning" angol kifejezés áll, amelyre magyarul baba által irányított falatkás, vagy darabos hozzátáplálásként hivatkozhatunk. 

Lényege, hogy a baba a kezdettől fogva (amikor az érettség összes jele teljesül) a családdal együtt étkezik és ugyanazt az ételt fogyasztja. Ezért neveztem ezt korábban életformának, hiszen a baba velem eszik, én vagyok a példa, a minta. Itt nem csak azt döntheti el, hogy szeretne-e enni valamit, hanem azt is, hogy a felkínált ételből éppen mit. 

A babát nem etetjük, hanem hagyjuk, hogy ő önállóan fedezze fel az ételt. A szemlélet fontosnak tartja azt, hogy a baba különböző színekkel, ízekkel, állagokkal ismerkedjen tudatában annak, hogy egy éves korig a fő táplálék az anyatej/donor női tej/tápszer. Kezdetben erre a két kezét használja, majd kesőbb lehet próbálkozni előre töltött evőeszközzel, 1 év fölött pedig már önálló használatra is oda lehet adni az evőeszközt (kanál és esetleg villa felügyelet mellett és figyelembe véve az adott gyermek fejlettségi szintjét).

Kép forrása:www.bullfrag.com

Az étkezések kiváltása sem cél a hagyományos formában, hiszen ez is része a természetes elválasztódásnak, hagyjuk, hogy a baba irányítson, hiszen ő pontosan tudja, hogy mikor mire van szüksége, az anyatej pedig nem romlik el egyik hónapról a másikra. A babát a legutolsó szoptatás/tápszer után eltelt 20-30 perccel célszerű kínálni, tehát a kínálás a szoptatás megőrzése mellett történik. 

Így a szülők feladata az, hogy a tiltólistát betartva egészséges és változatos ételeket kínáljon a babának és betartsa azt a néhány feldarabolásra vonatkozó szabályt. 

A baba egy éves koráig a család igényeit szükséges a babáéhoz igazítani, gondolok itt a sótartalomra és az egyéb összetevők listájára. A cukor bevitel 2 éves korig egyáltalán nem ajánlott, ezért a mi étkezéseinket is ennek megfelelően alakítjuk.

A babák valamikor 5-9 hónapos korban érnek meg a hozzátáplálásra, de mint ahogy a fejlődés más terén is látjuk semmiképpen nem egy adott 6 hónapos korban, hanem ez minden babánál máskor jön el. Ahhoz, hogy tudjuk a mi babánk mikor érett meg erre az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

 • legalább 6 hónapos kor
 • a szájához emeli a kezét, falatot, tárgyakat 
 • szemmel láthatóan érdeklődik az étel iránt
 • elmúlt a nyelvkilökő reflexe
 • (legalább ölben) stabilan, segítség nélkül ül

Az első három feltétel már korábban is teljesülhet, ahhoz azonban, hogy falatkás hozzátáplálást tudjunk kezdeni a stabil ülés elengedhetetlen, mivel dönthető etetőszék használata a falatkák miatt tilos.

Amellett, hogy bevezetési sorrend nincs az alábbi ételek szerepelnek a tiltólistán:

 • magas sótartalom/túlsózás: 1 éves korig a napi sófogyasztása a babának 1g lehet, ami tartalmazza az anyatej sótartalmát is
 • cukrok, édesítőszerek, hozzáadott cukor
 • teljes kiőrlésű/értékű gabona és korpás pékáru 1 éves korig ÉS 10 kg-ig (fuzárium és korai teltségérzés)
 • méz (botulizmus)
 • füstöléssel tartósított ételek (a botulizmus miatt főzve sem)
 • rizstej (magas arzéntartalom)
 • mogyoró méretű, és keménységű falat 
 • adalékanyagok, tartósítószerek 

A tiltólista mellett tilos keverni a pürés és falatkás hozzátáplálást, ugyanis a pürésen etetett babák öklendező reflexe mesterségesen hátrébb kerülhet, ami a BLW-ben életveszélyes is lehet. Emellett a baba számára is zavaró lehet, hogy egyszer etetik, egyszer pedig az az elvárás, hogy önállóan legyen.

Előnyei és hátrányai 

Előnyei: 

 • hosszú szoptatás fenntartása
 • az ételhez való egészséges viszony, nincs játszmázás az étellel
 • pozitívan hat a beszédfejlődésre, a neurológiai fejlődésre, az énképre és a testtudatra
 • kíváncsiság az ételek iránt
 • nem szükséges külön főzni a babának

Hátrányai:

 • az evés maszatos, kezdettől fogva sok takarítással esetleges extra fürdetéssel jár
 • foltos ruhák
 • hektikus étvágy

Hasznos irodalom, csoportok 

Mivel ez a terület Magyarországon még kevésbé ismert és elterjedt, ezért nekem az alábbi oldalak, könyvek, csoportok segítenek a tájékozódásban és e cikk megírásában: 

 • Kötődő etető Facebook oldala, melyet Óvári Anna BLW oktató működtet
 • BLW - "Falatkás", avagy darabos, igény szerinti hozzátáplálás nevű Facebook csoport: itt a kezdésről videó és rengeteg hasznos információ található a csoport működtetőitől
 • blw.hu
 • Gill Rapley: Baby led weaning c. könyve

Megjegyzés: a cikk nem elégséges a BLW-s hozzátáplálás elkezdéséhez, ez egy rövid összefoglaló, amennyiben szimpatikus ez a szemlélet bátran ajánlom a fenti oldalak valamelyikét.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram