Te jó ég! Még nem kelt fel a gyerek. Él még?

2020. máj. 10.
Szerző:  Cukimamik Team
Te jó ég! Még nem kelt fel a gyerek. Él még?
Kép: everymum.ie
Aludni kéne. Késő este van, mire ágyba kerülök. Gyorsan kell még aludni is, de csak fekszem az ágyban. Bár nagyon fáradt vagyok, nem bírom álomra hajtani a fejem, belülről kódolva lett bennem: Hamarosan kelni kell, mert ébred a gyerek. Minek aludjak el, ha úgyis kelek? Tudom, hogy ébredni fogok, de a fáradtság erősebb a gondolatnál, így mély álomba merülök. Jó esetben 20 percre, és már hallom is: OÁ-OÁ-OÁ

Miért van az, hogy egyes csecsemők jól alszanak, igazi kis mormoták, míg mások olyanok, akár az éjjeli baglyok: többször ébrednek, és képesek órákon át ébren lenni. Ami egyet jelent, Te is virrasztani fogsz!

A szerencsés anyukák nem tudják milyen érzés az, amikor napokig, hetekig, hónapokig, akár évekig nem alszik egyhuzamban sorstársuk, mert a baba felébred. Rossz esetben sokszor, jó esetben csak kétszer, amikor pedig már csak egyszer ébred egy éjszaka gyermekük, összeteszik a kezüket, és megnyugtatóan, vagy inkább beletörődve hálásak, hogy csak egyszer ébredt. Ez azt jelenti, hogy egyhuzamban talán sikerült végiggaludni 2-4 órát.

Gyerekfüggő vagy tanulható? Szerencse kérdése vagy jó szülői genetika? Bevállt praktikák vagy ösztönös megoldások?

El sem tudtam képzelni, mit jelent az, hogy valaki 10X kel fel éjszaka, vagy már nem is tudja hányszor, mert nem számolja, mindenesetre nem aludt egy jót hónapok óta. Utálni fogsz, de az első gyermekemet lefektettem este fél nyolckor és másnap reggel 9-ig aludt. Mindez 6 hetes korától. Nem tudtam mi az a fáradtság, kimerültség, hiszen igazából még nagyobbakat aludtam, mint a baba előtt. Mivel ez jól ment, jöhetett a tesó, volt is elég időnk éjszakánként;), így igen korán jött a második. Most még jobban fogsz utálni: Ketteske is tipikus mintababa volt. Ő is ugyanúgy, mint a tesó, aludt,mint a bunda egész éjszaka. Tovább folytatódott a kiegyensúlyozott kis életem, belefértek az esti kiruccanások, a kettes hétvégi wellnessezések. Mostmár jobban fogsz szeretni: Megérkezett Hármaska. Megtudtam, hogy mit jelent éjszaka többször is ébredni. Már nem is számoltam, hogy hányszor kelek éjszaka, ha ordított mentem. Félkómásan kivánszorogtam az ágyból, és rohantam hogy megvigasztaljam, többnyire megetessem. Minden nap úgy hajtottam álomra a fejem, hogy „Talán ma este…talán ma este átalszom az éjszakát.” Így teltek el napok, hónapok, hogy bíztam benne, hogy aludni fogok. Mit nem adtam volna 4 óra folyamatos alvásért. Az áhítottan vágyott alvás azonban nem akart eljönni még 1 év elteltével sem.

baba alvás

Kép:raisedgood.com/

Nincs hiszti, nincs durcizás, azonban vannak mélyről jövő könnycseppek. Teszed a dolgod, mert lassan már beleszoktál.  Nem esik távol a felismerés, hogy már a kiságy mellett ébredsz, mert annyi erőd sincs, hogy visszatántorogj a helyedre, vagy inkább a kényelmes megoldást választod, és magad mellé veszed a gyermeked, mert már elfáradtál. Így kényelmesebb, és már egyébként sem bírod. Próbáltam így is, próbáltam úgy is. Ha magam mellé vettem, felszínesen aludtam, hiszen ha megmozdult, vette egy hangosabb mély légleztet, és a szemem már pattant is ki. Így inkább sokszor a kiságya mellett aludtam a földön. 

Nappalok és éjszakák követik egymást, a gyermeked növekedik, mint ahogy a táskák a Te szemed alatt, és amikor már nem is gondolnád, eljön a nap: A gyermek átalussza az éjszakát. Ő átalussza, Te pedig riadtan ébredsz. „ Te jó ég! Még nem ébredt fel. Él még ez a gyerek? Szaladsz a kiságyhoz, odahajolsz, hallgatózol, és hitetlenül térsz vissza az ágyadba lefeküdni. Alszik. Édesen alszik. Te pedig hitetlenül, mégis boldogan álomba merülsz. Az alvást pedig nem pótolja semmi, de semmi. Egyre többször alsussza át az éjszakát. Újra megtanulsz aludni, újra képes leszel egy huzamba átaludni legalább 6 órát. Milyen más a világ. A színek életre kelnek, és anya is életre kel vele együtt.

Előbb vagy utóbb eljön az a nap, amikor a gyermeked átalussza az éjszakát. Ez lehet napok, hetek netán hónapok kérdése. Most talán úgy érzed roppant nehéz. Roppant nehéz, de hidd el, ezen már nagyon sokan átmentünk, megcsináltuk. Amikor benne vagy, még az idő is olyan rohadt lassan telik, de telik…és meglátod, egyszer csak éjszaka hitetlenkedve fogsz ébredni: „Úristen! Nem kelt fel a gyerek! Minden rendben? :)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram