A rejtelmesen jó alvó baba

2019. november 09.
Szerző:  Szabó Kitti
A rejtelmesen jó alvó baba
Kezdeném rögtön azzal, hogy a nagyon idilli, békés alvás, és a szuper napirend nem sokszor hullik az ölünkbe. Ezekért tudatosan tenni kell. Én nem hiszek abban, hogy a baba mindig tudja mi a jó neki. Pici iránymutatás, terelgetés, átgondoltság szükséges ahhoz, hogy a baba valamennyire illeszkedjen a család mindennapi ritmusába, ami egyébként is brutál módon a feje tetejére áll, amikor megérkezik.

Leegyszerűsítve, ha a baba nem alszik, akkor anya sem alszik. A baba nyűgös lesz, amitől anya meg ideges. Ha anya ideges, akkor apa is ideges. Ebben a helyzetben a nagytesó is főfogás lesz. És körbe is értünk. Mindenki szenved. Ez rövidtávon sem jó, hosszútávon meg elviselhetetlen.

Szóval aludjatok :) Nem könnyű? Tudom. 

Mi lehet a baj?

Bármi, és minden.

Az első 2 hónapban a baba alvási ritmusa még változóban van. A pocakban is érezte ugyan, hogy anya mikor aktív, mikor eszik, és mikor pihen, de nem volt teljesen egyértelmű a rendszer. A kinti világhoz hozzá kell szoknia. Ráadásul ebben az időszakban még nagyon könnyen felébred az alvása első felében, érdemes tutira menni, és akkor letenni az ágyába mikor már láthatóan mély álomban van.

5-6 hónapos korban lassan, de biztosan megvan a ritmus. A változás viszont mindig zökkenőkkel jár. Többször ébred, néha 20-30 perceket alszik. Ilynekor előfordul, hogy az alvásszakaszok váltakozásánál felriad. Vagy un. mikroébredéseket produkál, erről nem tehet, ez evolúciós dolog, egyszerűen csekkolja, hogy minden a helyén van-e. Ha valami nincs rendben,akkor jelez, anya pedig ugrik, és megoldja a problémát (fázik, melege van, tele a pelus, éhes, szorít a ruha…), jó esetben a baba ezután szépen visszaalszik. Előfordul, hogy túlpörög, vagy még nem elég fáradt.

Most nézzük, hogy mik az extrémebb, nehezebb problémák, amik esetén még türelmesebbnek illik lenni, és anélkül érdemes végigcsinálni az egészet, hogy valami új, tarthatatlan, a szülőknek nem megfelelő szokásba belecsúsznánk.

Az első nagy gondot a hasfájás okozza, ha ennek vége, jön a fogzás. Majd a fejlődési ugrások, növekedési ugrások, és a szeparációs szorongás. Jöhet betegség is, akár reflux, vagy ételallergia is.. Szerepet játszhat az új környezet. 

Szóval láthatóan nem sok idő marad egy jól működő szokásrendszer kialakítására, viszont meg kell próbálni, mert aludni, és jól aludni mindenkinek kell.

Kép forrása: Pinterest

Feltérképezés

Gondolj mindent végig! Mi zavar pontosan a gyermek alvási szokásaiban? Melyik részébe vagy képtelen belenyugodni? Mik az elvárásaid, és mi az, amit valóban elvárhatsz?

Pl. nem elvárás egy fél éves babánál a végigaludt éjszaka, és az önálló elalvás sem biztos. Néhányan képesek erre, de nem mindenki, akkor sem, ha a “többi gyereknek” már sikerül. Vezethetsz alvásnaplót is, hogy pontosan lásd mikor, és mennyit alszik a baba, és milyen a kedve. Ebből le tudod vonni a következtetést, hogy a te gyermeked optimális alvásideje mennyi, hiszen akkor a legkipihentebb, legcukibb, mikor ezt az időmennyiséget produkálja. Határozd meg a célt, és kezdj neki átalakítani a szokásokat egy olyan időszakban, amikor nem jelentkezik semmilyen zavaró tényező. Tehát pl. ne a szeparációs szorongás csúcsán próbáld önálló alvásra tanítani. 

A cél elérésének megalapozása

Lehet cél az önálló elalvás, a ringatásról leszoktatás, külön ágyban/szobában altatás, előrébb hozott elalvás… A lényeg, hogy nektek legyen jó. 

A cél megvalósításához szükséges a megfelelő közeget megteremteni. Ne legyen túl világos a szobában, picit sötétíts be a nappali alvások idejére is. Éjjel egyértelmű, hogy sötét kell. Ne legyen zajkeltő, színes játék a kiságyában. A fekhelyének pedig biztonságosnak kell lennie. Stabil matraca legyen, kerülni kell az olyan textileket a kiságyában, amikbe belefúrhatja magát, belegabalyodhat stb. Párnára nincs szüksége. Ha a baba a veletek alszik, akkor még körültekintőbbnek kell lenni. Semmi probléma nincs az együttalvással, de fő a biztonság. A baba ruházatára is figyelj, kényelmes, a hőmérsékletnek megfelelő legyen.

A zajokat amennyire lehet ki kell szűrni, mi sem szeretünk hangzavarban aludni. Ha nektek a fehér zaj a mentsvár, az rendben van, de elalvás után érdemes kikapcsolni, majd fokozatosan lehozni róla a babát. 

Kép forrása: Pinterest

A változás / napirend

A baba a saját szokásainak a rabja, amit -tévedés ne essék- a szülők alakítanak ki benne.

Nekik a szokások, napirend ad keretet és biztonságérzetet. Természetes, hogy a bolygatásra negatív válasz érkezik. Először csak hangolódjatok!

Megint gondolkodj! Van-e valami, ami felpörgeti a kicsit elalvás előtt? Nagyokat játszik altatás előtt apával, vagy esetleg megy a tv egész este? Eszik, iszik cukrosat? Esetleg az öltöztetés nagyon felbosszantja? A fürdés nagyon nagy játékba torkollik? Érdemes ezeket más rendszerbe terelni. Pl megváltoztatni a fürdés időpontját, kicsit játszani az idővel, kitolni, hamarabb kezdeni a dolgokat. Egyszerűen szem előtt kell tartani, hogy alvás előtt nyugi van. És fix rituálé, ami nem húzódhat el nagyon. Pár mozzanatos cselekménysorozat legyen, 10-20 perces.

A napirendet nem ajánlom megúszni, bár van ahol szuperül működik enélkül is a család élete. Alkalmazkodni a babához viszont nagy macera. Kiszámíthatatlan, és nem mindig van lehetőséged pontosan akkor letenni őt aludni, amikor ő ezt igényli. Nagytesóval még problémásabb, őt is hozod viszed az oviba, suliba, ilyenkor a kicsinek kell valahogy a rutinhoz alkalmazkodnia. Érdemes kísérletezni, próbálgatni, és valamiféle arany középútra rátalálni, ahol a baba igénye is számításba van véve.Ez egyfajta rugalmas napirend. 

Túl későn alszik el? Túl korán ébred?

Ez is tervezést, összehangolást igényel. Ha neked jó az este 10-11 órai altatás, akkor rendben, belefér, de számításba kell venni, hogy reggel 8-ig nem ébred majd fel. Ha viszont 8-kor altatsz, akkor a baba reggel 5-kor már ki lesz pihenve.  

Nap közben is érdemes átgondolni az aznapi terveidet, és ahhoz alakítani a dolgokat. A te babád mennyit bír ébren maradni? Ehhez képest neked milyen elintéznivaló dolgaid vannak? 

Kép forrása: Pinterest

Másik fontos kérdés, hogy fáradt vagy éhes? A nyűgösség nem válogat :) Ha nincs meg a kis rendszer, akkor nehéz eldönteni hogy melyik igaz a babára, és folyamatosan etetni próbálod, ha sír. Közben csak félreértetted a jelzéseit. Jobb, ha alaposan megfigyeled a babát, és rájössz, hogy valójában mikor éhes. Én nem látom értelmét a nagyobb baba fél óránkénti komfortszopijának, kivéve persze ha valami extrém problémája van. 

A lényeg, hogy ha tudod mikor éhes, és mikor fáradt, akkor szuper rugalmas menetrendet lehet kialakítani, és a kicsi sem hiszi azt, hogy mindenre az evés a megoldás.

Az éjjelek

Mindig azt ajánlom az anyukáknak, hogy gondolják át, hogy meddig bírják egy “cicifüggő” babával az létezést. A legegyszerűbb egy babát cicin, vagy evés közben alvásra bírni, viszont hosszútávon az sülhet ki ebből, hogy a  baba mindig az evéshez köti az elalvást. Éjjel sűrűn megébred, és csak szopizás közben tud visszaaludni. Ez érvényes a játszócumira is. Egy ideig a szülőnek kell 20 percenként visszadugni a cumit a baba szájába. Ez nem igazán fedi a pihentető alvás fogalmát.

Az első perctől fogva érdemes a cicin kívül más megnyugtatási módszereket is adni a baba kezébe, 6 hónapos korig ez teljesen normális. Lehet az, hogy csak simogatjuk, kicsit paskolgatjuk a fenekét, biztosítjuk a testközelséget. De gondold át, hogy esetleg a pelus tele van-e, vagy fázik a baba stb. Nagyon azért ne mozgasd át, mert arra is felélénkülhet. 

Néhányan az éjjeli éhség megelőzésére egyéb módszerekre voksolnak. Ikerbabák esetén szinte minden anya az álometetést választja, és ő ébreszti éjjel a babákat enni. Maximálisan megérthető, így senkinek nem lesz folyamatos etetés, és sírás az éjszakája. 

Kép forrása: Pinterest

Van, aki inkább rágyúr a délutáni, esti etetésekre, hogy jól tele legyen a babapocak, mire ágyba kerül.

A lényeg, hogy mindig megfontoltan dönts, és lásd a hosszútávú következményeket, mikor valamilyen módszer kezd beépülni a napirendbe. Vannak ad hoc megoldások, vannak az éppen adott szituációra érkező válaszok, de ezeknek nem kell feltétlenül megmaradni a család életében. Ha tetszik és tartható építsd be, ha nem lesz jó, akkor próbáld másképp.

Ellenállást tapasztalhatsz, de ez a kis lélek nem tud mást tenni, hiszen nem érti, hogy ami eddig jó volt, az most hirtelen miért lett nemkívánatos. A változás rengeteg munkát, odafigyelést igényel! Reális elvárásokat fogalmazz meg, és légy kitartó! Az, hogy a babát fokozatosan szoktatod le egy adott szokásról, vagy kicsit szigorúbban mész neki, az csak rajta és rajtad áll. Rá kell érezni, hogy ő hogy enged jobban. Melyik az a módszer, ami neki vállalható, nem cél, hogy rettenetes sírások árán érj célt.

TIPP: rengeteg infót, és jó tanácsot kaphatsz Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák vidám nappalok c. könyvéből. Érdemes az Anya, gyere! weboldalát is nézegetni.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram