Hordozni majomkodás?!

2019. március 29.
Szerző:  Mészáros Kitti
Hordozni majomkodás?!
Engedj meg egy személyes sztorit az elején, kedves Olvasó: A minap kimentem a pár hónapos lányommal a piacra. Hosszúkendőben volt előrekötve rám. Vidáman gagyogott a színes paprikáknak, mikor jött egy felháborodott mondat oldalról, hogy: “Úristen, szegény gyerek!”. Oldalra nézve kerestem, kire érti a hölgy, de rá kellett jönnöm, hogy az én mosolygómat sajnálja annyira.

Lassan kezdek hozzászokni, hogy szkeptikusak az emberek azokkal az anyákkal szemben, akik hordoznak, ezért mondjuk azt, hogy elengedtem ezt a mondatot, de aztán jött a döbbenet. Pár nappal később úgy alakult, hogy babakocsival vásároltunk ugyanott, amikor ez a hölgy elégedetten és bájjal telt arccal nézte a lányomat és kezdte mesélni nekem, hogy szerinte mennyivel jobb lehet így, szépen egyenes háttal, fekve ennek a kislánynak, mert képzeljem el, látott itt valakit nemrég, akire fel volt kötve a gyereke, mint egy MAJOM. Nem jött rá, hogy én vagyok az. Nem térek ki, hogyan folytatódott a párbeszéd, nem fontos tovább, csak elmesélem, hogy nekem mit ad az életemhez a hordozás.

PRAKTIKUS

Maradjunk a piacnál. Mindkét kezem szabad, kényelmesen szedegetek, pakolok, fizetek. Eközben ő biztonságban van, velem van, friss levegőn szemlélődik. A maga 5 hónapjával ettől gyorsan el is fárad és szép halkan, a mellkasomra hajtja a fejét és elalszik. Számomra ez hatalmas segítség, de nemcsak a piacon, hanem akár otthon is, amikor simán felporszívózunk így, vagy elmosogatunk együtt.

HASZNOS A FEJLŐDÉSBEN

Egy jól megválasztott hordozóeszközzel olyan testhelyzetet biztosíthatunk a babának, ami számára egy ellazult állapot, ezáltal tehertől mentesül a gerince és segíti a csípőizület fejlődését. Mivel a baba ilyenkor függőlegesen mozog együtt velünk, stimuláljuk az egyensúlyozó rendszerét és támogatjuk az izomzatának megfelelő alalkulását és segítjük az agyi- és idegi összeköttetések kialakulását. Továbbá gondoljunk csak bele, hogy számára mekkora feladat megbirkózni az anyaméh után a külvilág erős ingereivel. A hordozás lehetőséget biztosít, hogy szülője testéhez simulva nyugalmat találjon és folyamatos ölelésben maradva tápláljuk a lelkét. Ez a fajta kötődés később segíteni fogja őt a világ bátor felfedezésében.

MENŐ

Mivel nekem szívügyemmé vált a hordozás és a kislányom is nagyon szereti, mindig hatalmas örömmel tölt el, ha szembejön egy anyuka vagy apuka, aki hordozza a gyermekét. Általában összemosolygunk és jól megnézzük egymás “eszközét” :D. Rengeteg féle hordozóeszköz van, menőbbnél menőbb formákban, színekben és anyagokban. Igazából számomra már olyan a kendőnk, mint másnak egy fülbevaló, hozzáöltözöm.

ÖNBIZALMAT AD

Amellett, hogy a hordozás közben a babánk lelke fejlődik, én határozottan azt érzem, hogy az én anyai szívem és önbizalmam is töltődik. Valljuk be, egy nő ilyenkor eléggé ki van éhezve az effajta töltésre. Jó érzés, hogy érzem a kislányom ölelését és, hogy teljesen nyugodt rajtam, miközben más, sikerélménnyel járó feladatokat oldok meg. Erősíti a magamról kialalkuló “jóanya” képet és jobb kedvem lesz tőle, ha “viselhetem” a kislányom.

Te, aki úgy olvasod most ezt, hogy nem hordozol, fontos, hogy tudd, hogy ettől függetlenül mi is szeretjük a babakocsit néha és nem török pálcát a fejed felett. Ha van kedved, egyszer keresd fel a legközelebbi hordozási tanácsadót és próbáljatok ki pár eszközt, mert, ha tetszik, akkor ezt az élményt neked is meg kell tapasztalnod, de, ha nem hordozol, akkor is jó anya maradsz!

Hiszem, hogy minél több anya és apa jár majd a piacon így, az idősebb generáció és belátja, hogy, ha másért nem is, a nagy számok törvénye alapján, ennyi szülő nem akarhat rosszat a gyerekének. Hiszem, hogy ítélkezés nélkül könnyebb lenne az élet és, hogy egyszer eljön egy olyan világ, ahol a szavak súlyát megérzik az emberek és nem “majmoznak” csak úgy a levegőbe.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram