Tippek az altatásra

2018. április 26.
Szerző:  Cukimamik Team
Tippek az altatásra
Az első néhány hét egy újszülöttel kimerítő és érzelmekkel teli. A legtöbb anya, azt mondja, hogy élvezi álomba ringatni a gyermekét, majd utána figyelni, ahogy ezek az édes babák álmodoznak. Azonban a csecsemők gyorsan nőnek, és előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor le kell rövidítenünk a fektetést, hogy mi is aludhassunk egy kicsit. Órákig ringatni nem a legjobb megoldás. Meg kell tanítanod a gyermekednek, hogyan nyugtassa meg magát, ez hosszabb pihenőidőt biztosít majd az éjszaka során. Ez egy fontos fejlődési szakasz a babád számára, amely segít majd lefekvéskor totyogó korában is. Számos módszer létezik ennek az elsajátítására, most mi is bemutatunk nektek belőle néhányat.

1. Hozz létre egy rutint, és tartsd is be!

Sok felnőtt túl unalmas tartja a megszokott dolgokat, de a csecsemők imádják megszokásokat. Ha egy baba napjait a rutin határozza meg, sokkal nyugodtabb, és ez az alvásra is kihat. Alakítsd ki a saját napirendeteket, mint például: evésidő, fürdés, baba masszázs, majd olvasás, ami után a lefekvés következik. A gyermeked tudni fogja mi következik, ezáltal nyugodtan megy majd aludni.

2. Válaszd el az evésidőt az alvástól!

Sok anyának kényelmes, ha etetés közben elszundít a gyermeke. Ez a babának egy mankó lesz, és később már csak etetés közben fog elaludni. Minél idősebb lesz a gyermeked, ezt annál nehezebb lesz ezt betartani. Próbálj szünetet tartani az evés és az alvás között, még akkor is ha ez nehezen megy. Ha szereted szoptatni a gyermeked az csodás! Sok anya ezt tartja a legcsodálatosabb dolognak. De ha szeretnéd, hogy a gyermeked egyedül is el tudjon aludni a későbbiekben, akkor mindenképp válaszd szét az evést és az alvást.

3. Hagyd elaludni a karjaidban!

Az állandó ringatózás egy újabb mankó lehet a gyermeked számára. Ahelyett, hogy folyton mozgásban lennél vele miközben a karodban tartod, csak ülj le és tartsd őt. Ez ugyanolyan érzés a gyermekednek, mintha egyedül feküdne a kiságyban. Ez azt jelenti, hogyha az éjszaka közepén felkel a gyermeked, magát is meg tudja nyugtatni, és vissza tud majd aludni, anélkül, hogy ringatnod kellene.

4. Még ébren tedd a gyermeked a kiságyba!

A legtöbb kutató egyetért azzal, hogy a gyermekek könnyen megtanulnak egyedül elaludni, ha még ébren beteszik őket a kiságyba. Az ébren nem feltétlenül, azt jelenti, hogy teljesen éber, az is jó, ha már látod, hogy csukódik le a gyermeked szeme és gyorsan beviszed őt az ágyába. Az a fontos, hogy a tudatában legyen annak, hogy egyedül van az ágyában, és az alvásra asszociáljon ezáltal. Ha felkel a gyermeked, tudni fogja, nem kell apa vagy anya, hogy elaltassa, magától is visszaalszik majd.

5. Ragaszkodj egy módszerhez!

Rengeteg altatási módszer létezik, és a szülők általában a legkényelmesebbet választják. De ha már egy pár napja alkalmazol egy módszert, ami úgy látod nem az igazi, ne cseréld le. Akár egy speciális alvási módszer, akár csak egy rutin, amit te alakítottál ki, ragaszkodj hozzá! A gyermeked nagyon összezavarhatja, ha egyik módszerból rögtön átváltasz a másikba, és az eddigi kemény munkád pedig kidobhatod az ablakon.

6. Ne add fel!

Azt gondoljuk, hogy ez csak a gyermeken múlik, hogy magától el tudjon aludni. De nem így van, ez anyának és apának is egy óriási kihívás. Könnyen bűnösnek érezheted magad, ha hagyod, hogy a gyermeked sírjon, vagy azt érezteted vele, hogy egyedül van. De ne add fel! Ez a folyamat általában nem megy egyik napról a másikra, de próbálkozz! Te is és a babád is nagyon boldog lesz, ha sikerül.

Forrás: lifeasmama.com

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram