Újszülöttek: 6 lehetséges ok, amitől fájhat a babád hasa

2017. november 07.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Újszülöttek: 6 lehetséges ok, amitől fájhat a babád hasa
Kép: Pinterest
A babák 20%-át érinti hasfájás 3 hetes - 3 hónapos korban, ami elég nagy arány. Főleg azért, mert nem nagyon tudni, hogy pontosan mi okozza.

Anyaként azt éled meg, hogy menetrend szerint az etetések után, és a kora esti órákban-, kb mire apa hazaesik a munkából, és örülnétek a nyugodt együtt töltött óráknak- a baba teste teljesen megfeszül, lábacskáit fel-felhúzza, a hasa kemény, és olyan elképesztően szívszaggató ordításba kezd, amit nem tudsz hova tenni. Vigasztalhatatlan, láthatóan fáj valamilye, semmi nem segít, sehogy nem jó neki.

Mi áll a csecsemőkori hasfájás hátterében, és mit tehetünk?

1. Meg kell szoknia… mit is? Mindent!

Nem minden az, aminek látszik. Fentebb említettem, hogy a hasfájás oka nem mindig kerül napvilágra. A 3 hónapos korig tartó sírósságot szinte mindig hasfájásnak “diagnosztizáljuk”.

Pedig annyi minden más is lehet. Egyszerűen így reagál a világunkra a pici. Zokon veszi, hogy nem minden olyan kellemesen megbízható, mint a pocakban volt. Nem hallja mindig anya szívdobogását, nincs olyan módon egybeolvadva vele, mint eddig. A világ színes, zajos, rideg, ő pedig érzékeny, éhes, melegségre, ölelésre vágyik, és önállóan még hosszú ideig nem tudja megnyugtatni magát. Előfordulhat az is, hogy - akár érett, időre született babáknál is - idegrendszeri éretlenség az oka a folyamatos sírásnak. Ezeket a kicsiket  szoktuk többemberes babáknak hívni. Őket végtelen szeretettel, türelemmel, hordozással, testközelséggel, igény szerinti szoptatással, és altatással, együttalvással segíthetjük az adaptációs időszakban.

Persze vannak kézzelfoghatóbb okai is a sírásoknak. Például egy izomtónus eloszlási zavar, ami miatt nem szeret bizonyos számára fájdalmat okozó testhelyzetekben lenni a baba. Komolyabb idegrendszeri probléma, vagy autizmus is állhat a háttérben.

2. Levegő nyelés

Gondos büfiztetéssel valamelyest kiküszöbölhető a probléma. Lényeges, hogy étkezés közben, amikor egy kicsit pihen a baba, akkor meg legyen büfiztetve.

A rossz szoptatási, etetési gyakorlat is okozhat kólikát a levegő nyelés miatt. A mellre tételen rengeteg múlhat, és nem árt szakemberrel letisztázni, hogy megfelelő-e a baba szopási technikája.

Természetesen a cumisüvegből táplált a babákat is sújtja a probléma. Ilyenkor érdemes kisebb lyukú cumisüvegre váltani, hogy ne dőljön annyira a tápszer a baba szájába. Ki lehet próbálni a speciálisan erre a problémára kifejlesztett cumisüvegek valamelyikét, amelyek a levegőt közvetlenül az üveg aljába vezetik, ezáltal teljesen légbuborék mentessé varázsolják a bennük lévő italt. Ami még fontos lehet, hogy a tápszer habját, az utolsó cseppeket ne adjuk oda a babának, mert azzal is levegőt nyel.

Azt gondolnánk, hogy a kevés anyatej a szoptatás legnagyobb problémája, de sajnos sokszor a túl sok anyatej, és az erős tejleadó reflex is okozhat bajt. Mindkét esetben annyira ömlik a baba szájába a tej, hogy nem képes felvenni a tempót. Ilyenkor a megfelelő póz megtalálása nagyon fontos. A gravitáció ne a baba ellen dolgozzon! Kicsit meg kell őt emelni, hogy mellbimbó fölött legyen a feje. Pl. bölcsőtartásnál hátra kell dőlnie az anyának, vagy egy speciálisabb tartással az anya maga elé tartva, szinte ülő helyzetbe hozza a babát, az oldalt fekve szoptatás is hatékony, esetleg szopizhat úgy a baba, hogy az anya hasán fekszik.  Lehet trükközni azzal, hogy a nagyon erős, kezdeti tejáramlást kifejjük, és csak a lassabb résznél tesszük mellre a babát. Meg lehet próbálni a blokkszoptatást is, de ezzel a módszerrel óvatosan, mert csökkenti a tejmennyiséget, viszont segít beállítani a kereslet-kínálatot, ha túl bőséges az anyatejtermelés. Lényege, hogy egy meghatározott időtartamban (blokkban) csak ugyanabból a mellből szoptatjuk a babát, általában a 3-4 óra a jellemző intervallum, de lehet akár 6 is. Az igény szerintiséget szem előtt tartva lehet kísérletezni, nem korlátozzuk itt sem a szoptatások gyakoriságát, hosszát. A másik mellből pedig egy keveset esetleg lehet lefejni, ha nagyon feszül.

Tanácsként néha elhangzik, valami olyasmi, hogy 2 evés között X időnek el kell telnie, hogy ne egyen rá az előző, félig emésztett tejre a baba. Egyrészt a kicsi így nagyon éhes lesz, miáltal még mohóbban fog enni, és még több levegőt fog nyelni. Illetve még több anyatej felgyűlik, és a baba csak még nehezebben boldogul majd a gyors áramlással.

Szélgörcs patika:

  • Közkedveltek a szimetikon tartalmú készítmények, amelyeket etetések előtt kell beadni. Ezek az apró, habszerű légbuborékokat gyűjtik össze, nagyobb, jobban “kezelhető” buborékokká.
  • Szóba kerülhet még az “angol víz”. A szérum lágyan feloldja a megrekedt légbuborékokat, és megnyugtatja a görcsös hasizmokat.
  • A szélcső a legutolsó lehetőség között szerepeljen, ha már tényleg semmi sem segít. Gyakori alkalmazásnál esetleg sérülés, vagy hozzászokás alakulhat ki.

 

3. Emésztőrendszeri éretlenség- a tejcukor lebontás nehézségei

A csecsemő a saját testtömegéhez képest elképesztően sok anyatejet/tápszert fogyaszt, amivel megterheli a gyomrát. Az emésztőrendszere viszont 3-4 hónapos koráig igen éretlen, emiatt a laktóz lebontása is nehézkes, és előfordulhat fiziológiásnak tekinthető relatív laktáz enzim hiány (A laktáz bontja a laktózt. Nagyon sérülékeny enzim, így akár egy betegség, vagy antibiotikumos kúra után is kialakulhat a hiánya.). Ráadásul az anyatejben, és a tápszerek egy részében jelentős a laktóz tartalom. Az enzim hiány miatt a belekben maradó emésztetlen tejcukorból hidrogén gáz képződik, ez pedig feszíti a beleket, fokozott bélgázképződést, puffadást, kólikát okoz.

Figyelni kell arra is, hogy ha a baba gyakran, és rövideket szopik, és az anya minden alkalommal a másik mellét kínálja fel, akkor a baba túlnyomórészt az első tejhez jut hozzá, ami laktózban gazdag, így hasfájást, hígabb, esetleg zöld színű székletet okozhat. Ha rövid időn belül a baba újra szopizna, akkor ugyanarra a mellre tegyük vissza, hogy szépen ki tudja üríteni az adott mellet, és a zsírdúsabb, sűrűbb hátsó tejhez is hozzájusson.

A tápszeres babák hasfájásánál érdemes gyermekorvossal konzultálni, és érdeklődni a  tápszerekről.

hasfájós baba

Tejcukor bontás patika:

Laktáz enzimet pótló cseppet kaphat a baba, amelyet 4 hónapos korig minden etetésnél lehet alkalmazni. Általában ezután már képes a kicsi az elegendő enzim termelésére, és a táplálék megfelelő emésztésére.

4. Mit eszik a szoptató anya?

Nagyon kevés ételre mondható, hogy a baba megérzi, de persze előfordul. Első nekifutásra nem szükséges az anyának diétázni, ha nincs érzékeny, vagy allergiás a családban. Mértékkel mindent szabad enni, a kiegyensúlyozott táplálkozást szem előtt tartva. De ha úgy gondolja az anya, hogy összefüggés lehet az általa fogyasztott ételek és a baba hasfájása között, akkor érdemes utánajárni. 1-2 hétre azt a típusú ételt ki kell iktatni, és megnézni hogy történik-e változás.

Rengeteg fajta étel lehet gyanús: tej, tejtermékek, tojás, kávé, szénsavas cukros üdítő, káposzta, hagyma, hüvelyesek, csoki, citrusfélék, tengeri herkentyűk, paradicsom, fűszerek, és még sorolhatnám. Az egyéni érzékenység a fontos, mindig az adott baba jelzéseit vegyük alapul. Nem biztos, hogy számára például az anya szilva fogyasztása kellemetlenségekkel jár, viszont előfordulhat, hogy egy fűszeresebb étel utáni szoptatás kiváltja a hasi fájdalmakat.

 5. Nehezen kakil a baba

Az örök problémakör a baba kakija/nem kakija. Ha jól van a pici, tehát láthatóan jó a közérzete, nem elesett, van elég pisis pelenka, a súlya gyarapodó, akkor nincs min aggódni.

Az újszülöttek általában gyakran kakilnak, néhányan minden etetésnél alkotnak a pelusba valamit. Azonban kb. 6 hetes/2 hónapos korban sok minden történik. Lassan beáll a szoptatott babáknál a kereslet-kínálat, kezd érettebbé válni a bélrendszer, ügyesebben dolgozzák fel az anyatejet. Változhat a helyzet azért is, mert többet, erőteljesebben, gyakorlottabban  szopiznak, és a “hátsó”, zsírosabb tejcsiből is bőven jut már nekik. A komfortszopizásokat is jobban igénylik. Ez mind-mind oka lehet széklet/székletürítés bármilyen jellegű furcsaságának.

Normálisnak számít az is ha hosszú idő telik el 2 kakis pelus között. Az anyatejes babáknál még rendben van az is, ha 7-10 naponta kakil, ha nincs panasz. Lázmérővel ingerelni, glicerines kúpot adni nem ajánlott.

Ha láthatóan 3-4 napig erőlködik, szenved a pici,  felhúzza lábacskáit, és fájdalmasan sír, de nincs kaki, akkor lássa orvos, és ő mondja ki az áment a szükséges teendőkre.

Székrekedés patika: Jó tudni, hogy létezik laktulóz tartalmú szirup, amely a béltartalom víztartalmát növeli, ezáltal a székletet lágyabbá teszi és megkönnyíti a székletürítést. Ez még mindig kíméletesebb, mint a pici fenekébe dugdosni ezt-azt.

6. Antibiotikumos kúra, vagy fertőzés után

Ha tönkreteszi valami a baba bélflóráját az egyértelműen lehet oka hasfájásnak.

Bélflóra patika: Érdemes megpróbálni 1-2 hétig adni a kicsinek olyan cseppet, amely anyatejből kivont élőflórát tartalmaz. Így a legtermészetesebb módon nyújt segítséget a normál bélflóra kialakításában.

Bélflóra helyreállítás: Egy ismert csepp Lactobacillus reuterit tartalmaz, amely az emberi szervezetben már születéstől fogva természetesen kolonizálódó törzs. A kólikás babáknak ebből a jótékony baciból kevesebb van, mint a nem hasfájós társaiknak. Ezzel a cseppel ezt tudjuk ellensúlyozni. A készítmény anyatejből kivont élőflórát tartalmaz, tehát teljesen természetes módon segíti a bélflóra helyreállítását.

Ami még segíthet

A megelőzésről beszéltünk: büfiztetés, levegőnyelés kiküszöbölése, laktáz enzim pótlása, bélflóra helyreállítás, és az anya étrendje.

Ha már elkezdődött a görcsös hasfájás, akkor nagyon nehéz dolgunk van.

Próbáljuk ki a következő tartásokat, mozdulatokat hasfájásra:.

  • Fektessük rá az alkarunkra a babát úgy, hogy a lábacskái lelógjanak! Ez a “tigris a fán”, avagy kólika tartás. Egyébként más jellegű síráson is segít ez a póz, nagyon szeretik a babák, megnyugszanak tőle.
  • Simogathatjuk váltott kézzel a baba hasát fentről a comb irányába, vízimalomhoz hasonló mozdulatokkal.
  • Pici olajat használva az óramutató járásával megegyező irányban körözzünk a baba köldöke körül, ezzel segítve a szelek távozását!
  • A háton fekvő baba térdeit húzzuk fel, és  finoman nyomjuk a hasához!

A hivatalos babamasszázst érdemes akár oktató segítségével is elsajátítani, hiszen a pocakmasszázs része az egész testes kényeztetésnek, és számos más előnye is van.

Ha már mindent megpróbáltunk, és semmi nem segít, akkor jöhet egyközös meleg fürdő. Testi-lelki gyógyír lehet babának, és szülőnek egyaránt.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram