Hogyan segíts a hasfájós babán?

2017. június 29.
Szerző:  Szabó Böbe
Hogyan segíts a hasfájós babán?
Ha valami, akkor a hasfájás teljesen tönkre tudja vágni az első idilli hónapokat. A kínlódó gyermek láttán a szülők mindent megtennének azért, hogy végre elmúljon a szenvedés. De hogyan segíthetsz egy hasfájós babán?

Egy dologban nagyon kikupáltam magam a csecsemőket illetően, ez pedig a hasfájás. Volt is időm mindent kipróbálni, ugyanis a kislányom csaknem 5 hónapos koráig küzdött a görcsökkel, nem is akárhogyan. Szóval lássuk sorjában a szereket, és a praktikákat!

Hasfájós csecsemő- Mit tehetünk?

Puffadás ellen

Első körben hasfájás ellen az Espumisant és az Infacolt ajánlják. Hatóanyaguk ugyanaz, azonban az Infacol narancsos, pipettával adagolható, míg az Espumisan cseppentős és banános ízesítésű. Az én kislányom utóbbit szívesebben bevette, ránézésre ízlett neki, de a szimetikon sajnos nálunk hatástalan volt. Azonban van, akinek segít, a doktornőnk véleménye szerint valóban gyorsan eltávolítja a gázokat. Ezek a vény nélkül kapható készítmények tehát akkor jelenthetnek megoldást, ha a babád azért küzd, mert nem tud szellenteni.

Jótékony bacilusok

A BioGaia-t nagyon sok ismerősöm dicsérte, sokaknál enyhített a tüneteket, van, ahol meg is szüntette a hasfájást. A hatóanyagait az anyatejből vonják ki, szóval teljesen természetes. Nálunk – már-már magától értetődően – nem hatott. A doktornőm felhívta a figyelmemet arra is, hogy tápszeres babáknak inkább a Pro Kid javasolható, erre akkor váltottunk, amikor a kislányom is tápszert kapott anyatej helyett. A hozzátáplálás idején valamit talán segített, legalábbis nem fájt a hasa az újonnan kapott ételektől. Mindenesetre a probiotikum sosem árt, betegség, fogzás alatt is nyugodtan adhatod.

Fotó: keziahshouse.com

Tejcukor lebontása

Meglehetősen furcsa, mégis igaz, hogy egyes gyermekek az egyetlen éltető táplálékukat, az anyatejet emésztik meg nehezen. Esetleg született allergia is állhat a háttérben, de ha „csak” érzékenységről van szó, a Colief illetve a Lactase Comfort segíthet. Mi mindkettőt próbáltuk. Személyes tapasztalatom az, hogy a Colief drága és bonyolult a beadása, adagolása. A Lactase Comfort ezzel szemben ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, fel tudja írni a háziorvos, így kedvezőbb az ára is. Sőt, nem volt olyan bonyolult az adagolás sem, egyszerűen a baba szájába kellett cseppenteni étkezés előtt. Mivel nálunk nem érzékenység állt a háttérben, nem vált be.

Még több gyógykészítmény

Az alábbiak csak felsorolás szintjén, hogy neked már ne kelljen kutakodni a szerek után. Általam kipróbált készítmények hasfájásra: Gripe Water, Enoba Homeo és Viburcol kúp. Utóbbi kettő homeopátiás szer, előbbi pedig egy sűrű szirup. Úgy vettem észre, közbe-közbe a Viburcol segített, illetve fogzás alatt is nyugodtan aludt tőle a kislányom. Azonban nem mindig, tehát erre sem tudom azt mondani, hogy garantáltan bevált.

Akkor mi használt?

Érdekes, de pont a napokban olvastam egy kötődő nevelésről szóló cikkben, hogy valójában nem is igazán létezik a csecsemőkori hasfájás, hanem inkább arra vezethető vissza, hogy a gyermekek állandóan anyjuk közelségét igénylik, és csak sírással tudják ezt tudtunkra adni. Ez is egy álláspont, de én nem igazán értek vele egyet. Részben azért, mert igenis vannak, akiknek hatnak ezek a szerek, a babák abbahagyják a sírást, pedig nem kapnak több törődést, mint előtte. Emellett én egész nap fogtam a gyermekemet, dajkáltam, ringattam, mégis csak akkor nyugodott meg, ha elaludt. Ő mondjuk elég érzékeny lélek is egyben, és csak nem régen, egy éves korára jutottunk el oda, hogy egyáltalán elfogadja az ölelést és a puszit. Mindezekkel erősen szembemegy, hogy a legkritikusabb időszakban, 1-2 hónapos korában egyetlen csodaszerünk volt a hasfájásra, az pedig a hordozókendő. Én elöl zsebes kötésben hordoztam, és egyértelműen segített. Mintegy varázsütésre elhallgatott, amint bekerült a kendőbe. Ennek nem csak a testközelség lehet az oka, hanem a póz is: a hasa melegítve, lábak felhúzva – ezek segítik a gázok távozását. Sajnos csak néhány hétig volt hajlandó eltűrni a hordozást, így később ismét próbáltunk megoldást találni.

A masszázs

Ez a próbálkozás volt a masszázs, különösen a hasfájásra vonatkozó, illetve a hagyományos pocakmasszázs. Házhoz jött egy oktató, aki öt alkalommal megtanított a teljes testmasszázsra. Ezt követően minden este megcsináltuk, illetve étkezések után a hasfájós masszázst is alkalmaztam. Egyértelműen jót tett, könnyen távoztak a gázok, sokkal könnyebben, mint a korábban említett szimetikon hatóanyagnak köszönhetően.


Fotó: justdakhila.com

A hinta

Vettünk a kislányomnak hintát is, ez néhány hónapig szintén nagy segítség volt az altatásban és a gázok távozásában egyaránt. Adamo, vagy Adamo jellegű hintáról van szó, amiben a baba lába automatikusan fel van húzva. Ezt a pózt nem csak hintában valósíthatod meg, hiszen hasra teheted, vagy a combodra is fektetheted (miközben ülsz, feje a térdeden, feneke az öledben, felhúzott lábacskái pedig a hasadon).

Egy tuti fogás

A "tigris a fán" elnevezésű fogás szintén működött nálunk. Ebben a pózban a baba feje a tenyeredben van, a teste felfekszik az alkarodra, kezei és lábai pedig lógnak. Az én kislányom ebben a pózban gyakran megnyugodott és elaludt. Mázlimra elég hosszú volt, úgyhogy idővel már csak az apukája tudta így hordozni. Egy kis segítség mindig jól jön!

Amit még kipróbáltam

Ugyan nem a legjobb módszer, de elkeseredésemben már kipróbáltam a koplalást is egy-két napig, hiszen olvastam, hallottam, hogy az anya étrendje is egyértelműen hat a baba hasfájásra. Kerültem minden puffasztót, tejet, és persze nélkülöztem is kicsit. Utóbbi egyáltalán nem segített, szóval a koplalást senkinek sem tudom javasolni. Ismerősök viszont beszámoltak róla, hogy ha borsót, káposztát ettek, egyébként nyugodt babájuknak megfájdult a hasa, így ezeket a puffasztó ételeket szerintem célszerű mellőzni a szoptatás alatt (legalábbis az első időszakban).
És hogy mi hozta a megoldást? Az időn felül az, hogy átálltunk a tápszerre. Ez 3,5 hónapos korban következett be, ám sajnos nem volt jó az első tápszer, amit kaptunk. Először azt mondták nekünk, kevés a tejem, és azért sír a babám, mert éhes. Én tudtam, hogy erről szó sincs. Mégis elfogadtam a tápszert, ő ugyanis összekötötte a hasfájást és az evést, egyszerűen nem volt hajlandó szopizni. Tápszert is csak ímmel-ámmal evett. Aztán visszamentem a dokinkhoz, és kértem egy új tápszert, extra érzékeny pocakú babáknak. Láss csodát, az első alkalom után megszűnt a hasfájás, mintha elvágták volna. Szóval biztos segített az idő is, hogy teltek a hetek, de bármennyire is szerettem volna sokáig szoptatni, ezen a téren mintha valahogy nem passzoltak volna az igényeink, és az új tápszer bevezetésével szűntek csak meg teljesen a panaszok.

Fejléc: cdn2.momjunction.com

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram