Hasznos vagy felesleges a mellbimbóvédő szoptatáshoz?

2016. szeptember 29.
Szerző:  Cukimamik Team
Hasznos vagy felesleges a mellbimbóvédő szoptatáshoz?
Mikor a kisbabánk megszületik, mindannyian tele vagyunk elhatározásokkal, tervekkel, elképzelésekkel arról, hogy hogyan fogjuk őt táplálni. Persze, az élet mindig felülírja a terveinket, sajnos az esetek egy részében hiába teszünk meg mindent, nem úgy sikerül a szoptatás, ahogy képzeltük. Vagy a szopási technika, vagy a kevés tej, vagy a kisebesedett mellbimbó, vagy ezer más csapda teszi pokollá az életünket. A kisebesedett vagy befelé forduló mellbimbónál például kézenfekvő megoldás lehet a bimbóvédő. De vajon valóban hasznos-e az alkalmazása, vagy nagyobb kárt okozunk vele, mint hasznot? Egyáltalán: mellbimbóvédőt vagy bimbókiemelőt válaszunk?

Elsősorban az alapkérdést kell tisztáznunk: a mellbimbóvédő és a mellkiemelő két különböző dolog. És amíg az utóbbi használatát támogatják és szorgalmazzák a szakemberek, addig a bimbóvédő nem feltétlenül örvend népszerűségnek a szakértők köreiben.

Ahhoz, hogy a gyerek elsajátítsa a megfelelő szopási technikát és megfelelő hatékonysággal tudjon enni a mellbimbót egész mélyen a szájába kell tudni vennie. Ha ez nem történik meg, ha lapos, ha befelé forduló a mell, akkor komoly nehézséget okozhat, hogy a pici szájával megtalálja a megfelelő mozdulatokat, amivel jó technikával tud szopizni. Ha ez nem sikerül, akkor a gyerek éhes marad, a sok próbálkozástól kidörzsölődik, kisebesedik a bimbóudvar, ami nyűgös gyereket és frusztrált, ideges anyukát eredményez.

Ilyenkor szoktunk kétségbeesetten rohanni a gyógyszertárba, hogy bimbóvédő használatával orvosoljuk a kérdést. Ez azonban nem mindig jó döntés, a bimbóvédő ugyanis tulajdonképpen nem más, mint egy cumi, aminek használata egész más módszert igényel a gyerektől, a „természetes”, közvetlenül a mellből történő evéshez képest torzul a technikája. Ronthatja a hatékonyságot, cumizavart okozhat, esetenként - mivel kevesebb tejet tud kinyerni a baba szopás közben - akár a tej elapadásához is vezethet. Ha nem megfelelő méretű a bimbóvédő, a gyerek szükségtelenül sok levegőt nyelhet, ami hasfájást, puffadást okoz, ilyenkor célszerű egy kisebb méretet választani.

Ezzel ellentétben a bimbókiemelő egy műanyag eszköz, amely a melltartóban hordva nyomást gyakorol a bimbóudvarra, és kiemeli a mellbimbót. Így semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs a gyerekkel, nem befolyásolja a technikát, nem okoz rossz beidegződést, ezért a védőnők és a gyerekorvosok inkább ezt ajánlják, ha valamilyen eszközre van szükség a szoptatás segítéséhez.

Persze nem lehet letenni egyértelműen a voksot egyik termék mellett sem, hiszen szép számmal vannak olyan kismamák, akik gond nélkül használták a bimbóvédőt és nem lett cumizavaros a gyerek, tej is maradt és szépen belejöttek vele a szoptatásba. Nyugodtan használható továbbá koraszülött babák esetében, vagy, ha már eleve cumisüvegről próbáljuk mellre szoktatni, vagy akkor is, ha az anyuka úgy érzi, neki ez fontos, jót tesz és könnyebbé válik a szoptatás.

Nyilván, mivel egy idegen anyag, vannak - lehetnek „rossz” hatásai is, ezeket mérlegelve kezdjük el mindig alkalmazni, de ha beválik és könnyebbé varázsolja az életünket, ne szégyelljük előkapni a fiókból, hiszen a jóllakott gyerek és a nyugodt anyuka már elegendő érv ahhoz, hogy igazolja a bimbóvédő hasznosságát.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram