Fejlődés hónapról-hónapra - 19 hónapos baba

2016. június 08.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 19 hónapos baba
A 19 hónapos totyogó…. totyogó? Ugyan, felejtsd el! Rohanó, szaladó, futó! És ebben benne is van minden, amit erről az időszakról tudni kell.

{adselite}


19 hónapos baba mozgásfejlődése

Mivel egyre ügyesebb, egyre bátrabb is és a próbálkozások útja levert orrokkal, plezúros lábakkal és különböző színű és formájú foltokkal tarkított. Menet közben már nem teljes testtel forog, hanem hátranéz, ami persze még több veszélyforrást jelent. Minden érdekli és mindent meg is kérdez, ilyenkor egy 100 méteres séta is fél óráig tart, míg átveszitek az összes utatokba eső tárgyat, állatot, autót, stb. Bár fénysebességgel hajtja a motort, ez az út idejét általában nem rövidíti le, mert öt méterenként leugrál róla és felmászik az összes lehetőségre, felszedi az összes érdekes kavicsot és megsimogatná az összes kiskutyát. Stabilan, váltott lábbal lépcsőzik felfelé, de a lemenetelhez még elkelhet a segítség. Ügyesen vetkőzik és próbálkozik az öltözéssel is, bár a gombok, kapcsok, cipzárak még gondot okoznak. Van, aki már egyedül kezet mos, segítséggel a fogát is megsikálja. A kanál mellett a villát is használja, egyre kevesebb kuplerájjal eszik egyedül. A labdát alulról lendítve messzire dobja és ügyesen el is rúgja, mozgáskoordinációja egyre fejlettebb.

babafejlodes

Értelmi fejlődés

A hatalmi harcok folytatódnak, tart a dackorszak, nagyon fontos, hogy a felállított szabályainkhoz ragaszkodjunk. Nem kell sok korlát, ne legyen az egész nap csupa „nem”, de az, amit fontosnak tartunk, ne legyen átjárható. Nagyon nehéz dolog a következetesség, ha túl sokat várunk, ha túl sokat tiltunk, magunkkal is kitolunk és hát persze a gyereknek is kell a hibázási lehetőség, amiből épül, amiből tanul. Utasítások, parancsok helyett próbáljunk kompromisszumot kötni, kínáljunk választási lehetőségeket, és őt is hagyjuk alkudozni, hogy érezze, az ő akarata, kívánsága is fontos, és ha jó eszközöket választ, bizonyos dolgokat el lehet érni. A napirend fontos és iránymutató, de nem érdemes megrögzötten ragaszkodni hozzá, ebben a korban már bőven belefér egy kis kilengés egy kirándulás vagy izgalmas program miatt.

A hiszti és dackorszakban nagyon sok türelemre és fegyelemre van szükség, érdemes „tanulmányozni” a gyereket, néha már az előjelekből és a hiszti típusából tudni lehet, hogy valami készül, mert fáradt, nyűgös vagy egyszerűen csak éhes és fel lehet készülni. Az erőfitogtatós, dacos hisztire pedig továbbra is következetességgel, ignorálással, vagy egyéb, nekünk bevált módszerrel reagáljunk.

Beszédfejlődés

Az első szavak megjelenése után a gyerek beszédfejlődése óriási iramban indul el. Nagyjából 200 szót megért, sokat használ is, összefűzi, összekapcsolja őket, bár még nem mindig a helyes formában, ami nem baj és nagyon sok vidám percet okoz. Ne javítsuk ki, ne hívjuk fel a figyelmét a hibára, egyszerűen csak ismételjük el helyesen. Beszéltessük, mondókáztassuk sokat, a siker és a dicséret ebben a tevékenységben is ösztönző erejű. Összekapcsolja a kimondott szavakat a dolgokkal, rámutat a megnevezett állatra, tárgyra, képre.

Felfedezi, észreveszi a hibákat és vagy kijavítja őket, például ha lemarad egy rajzról egy fontos részlet, vagy jóízűen nevet rajta, például egy szándékos tévesztésen, ha macskának hívjuk a kutyát. Számon tartja a dolgok helyét és állapotát és óriási felháborodásban tör ki, ha véletlenül összegyűrjük egy matricáját, elszakad egy baba, vagy letörik egy darab egy játékáról. Saját szokásai lesznek, amikhez megrögzötten ragaszkodik, és ebben minden változás feldúlja, óriási dráma lehet például egy egyeztetés nélkül kimosott maciból.

19_honapos_baba

A 19 hónapos baba játékai

Egyik legfontosabb „játéka”, hogy lelkesen segít neked a háztartásban. Ez a szocializációhoz és a társas kapcsolatokhoz vezető fontos lépések egyike, ne utasítsd el, vond be a tevékenységekbe, csináljatok együtt dolgokat, hadd fedezze fel a közös tevékenységek örömét, gyorsabb és gördülékenyebb lesz a más gyerekekkel való kapcsolata is, előbb lesz vége a párhuzamos játék időszakának. Most még mindig az a jellemző, bár már egyre nyitottabb a gyerekek felé, de azért osztozni velük és kompromisszumokat kötni még nehezen tud. Még mindig agresszívé válhat, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő elképzeli, ezt higgadtan, nyugodtan, de minden esetben határozottan állítsuk le és mondjuk el, hogy ez a fajta viselkedés nem tolerálható.

 Szintén erre a korra jellemző, hogy felfedezi a nemi szerveit, nézegeti, tapogatja, játszik vele. Ez nem kóros viselkedés, csak kíváncsiság, soha nem kiabáljunk vele ezért, ne tiltsuk meg, ne szégyenítsük meg, mert életre szóló komplexusokat okozhatunk vele. Ez egy teljesen természetes folyamat, el fog múlni, ha már nem érdekes és pláne, ha nem tiltott, csak arra figyeljünk, hogy ne koszos kézzel tegye és esetleg tereljük el a figyelmét valami még érdekesebb dologgal. Bár nagyon népszerűek már az ebben a korban elkezdett tanfolyamok, oktatások, fejlesztő foglalkozások, de ne felejtsük el, hogy leginspirálóbb, legfejlesztőbb tevékenység a gyereknek a kötetlen, szabad játék, a kortársai között eltöltött rengeteg idő.

 

források: ehow.com, sensorylifestyle.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram