Fejlődés hónapról-hónapra - 18 hónapos baba

2016. június 02.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 18 hónapos baba
A másfél éves gyerek napról-napra szolgál meglepetéssel, újdonsággal, legyünk vele nagyon türelmesek, segítsük, támogassuk, hiszen épp egy új emberke van kialakulóban, akinek terelgetése nagy felelősség.

{adselite}


18 hónapos baba mozgásfejlődése

A másfél éves gyerek mozgása egyre biztosabb, szabadabb és szertelenebb. Bár végtagjainak szinkronizálása és kordában tartása nem mindig sikerül, ez őt a legkevesebbé sem befolyásolja, a rohanást maximum egy orra esés miatti 2 perces pityergés szakíthatja félbe… de általában azon is gyorsan túllendül és fut tovább. Nincs lehetetlen, mindenen át és felmászik, ezzel erősen feszegetve azt a határt, ahol még épp nem kapsz infarktust. A borulások, leesések a legnagyobb odafigyeléssel sem kiiktathatóak és (nyilván megfelelő keretek között) hasznosak is, megtanul esni és feltápászkodni, egy idő után pedig már fel sem veszik a kisebb sérüléseket. Nem érdemes azzal küzdened, hogy megpróbálod visszafogni, inkább hagyd minél többet mozogni, fáradni, kergetőzzetek, táncoljatok, labdázzatok így fejlődik leginkább a testtudata és az ügyessége. Elő a kismotorokkal és lehet hajtani, hadd lobogjon a haja – és hadd hulljon a tied, mikor fénysebességgel elsprintel a naplementébe. A koordinált mozgás az étkezéseknél is tetten érhető, ügyesen fogja a kanalat, egyre kevesebb veszteséggel eszik egyedül.

18_honapos_baba

Szociális- és játékfejlődés

Beszéde szépen fejlődik, és a rövid, 2-3 szavas mondatok közé beférkőzik az elkövetkező hónapok legfontosabb és legjelentősebb kifejezése: „ Mi ez?”. Na, ezt körülbelül négyezerszer fogod hallani egy nap, gyakran ugyan azon dologra százszor is, ami meglehetősen türelmet próbáló dolog, de ennek ellenére válaszoljunk neki mindig, minden kérdésére, akkor is, ha unjuk és százszor elmondtuk ugyan azt. Ha eddig megúsztad a „nem” korszakot, akkor szerencsés vagy, ebben a korban általában csípőből, kötőszóként használják, aztán persze jön a bősz javítás, ha kiderül, hogy reflexből nemet mondott a felajánlott csokira. Sok türelem és jó diplomáciai érzék szükségeltetik egy másfél éveshez, a legjobb megoldás az örökös nemre talán az, ha nem kérdést teszel fel, hanem alternatívát ajánlsz.

Egyrészt a – „kenyeret kérsz vagy müzlit” kérdésre nem lehet egyértelmű nemmel válaszolni, másrészt ő is elégtételt érezhet, hogy választhat. Márpedig ez ebben a korban kardinális kérdés, hiszen az önállóságra való törekvése egyre erősebb…. néha talán túlságosan is. A nagy drámák, a Blaha Lujza szintű alakítások és óriási krokodilkönnyek időszaka ez a hiszti és dackorszak, aminek kezelése hatalmas kihívás és ráadásul nincs hozzá egzakt módszer, minden gyereknél más és más megoldás működik. Az biztos, hogy a határok kijelölése, a játékszabályok (többé-kevésbé) következetes betartása segít, hiszen a kicsiknek kell a korlátok felállítása, a szabadon járható utak megmutatása, hogy könnyebben és a legkevesebb (testi-lelki) sérüléssel mozogjanak a világban. A dicséret, a pozitív megerősítés sokkal hasznosabb, mint a büntetés, ha butaságot csinál is éreztesd vele, hogy nem ő a rossz, csak az, amit tett.

Emlékező képessége egyre jobb, már nem gondolja, hogy az éppen nem látott tárgyak és emberek nem léteznek, ez az időszak az eldugós, keresgélős játékok terepe, izgatott turkálással kutat, és lelkes örömmel ujjong, ha megtalálja az elrejtett dolgokat. Épít és egymásba pakol, szortíroz, átrendezi a lakást, egyszerűbb kirakókkal jól elboldogul, sokat rajzol és lassan megjelennek a szerepjáték első elemei, az elvont gondolkodás csírái, mikor is egy takaróból készült bunker hirtelen csodálatos palotává változik, ahol ő a hercegnő vagy a herceg és plüss alattvalók serege sorakozik fel a játékhoz.

18_honapos_fejlodese

Képzelete szárnyal és határtalan, bármiből játék lesz és ha hagyjuk szabadon játszani kreativitása is fejlődik. Több gyerek esetében még mindig a párhuzamos játék a jellemző, többnyire egymás mellett tevékenykednek, persze ez nem akadályozza meg őket abban, hogy bármikor összevesszenek egy kislapáton, autón, babán, bármin, sajnos gyakran agresszíven érvényesítve akaratukat. Az erőszakot ne toleráljuk, de a büntetés helyett inkább próbáljunk a „lelkére hatni”, ha nem megy, ne erőltessük az osztozást, nem a gyerekben van a hiba, ez az időszak el fog múlni a társas játékok megjelenésével.

Kényes és vitákat kavaró kérdés a mesenézés ebben az időben, de a jól megválasztott, szülői szemmel cenzúrázott mese nem árt a gyereknek, senki ne érezze magát rossz szülőnek azért, mert esetenként hagyja tévézni . A háttértévézés viszont nem szerencsés, a sok erőszakos és számára értelmezhetetlen jelenetsor felzaklathatja és akár hosszútávra kiható nyomokat is hagyhat, úgyhogy próbáljunk figyelni arra, hogy kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük.

Szobatisztaságra utaló jelek

Másfél évesen már akár lehetnek jelei a szobatisztaságra való törekvésnek, jelzi, ha a pelenkában valami történik, bár még csak utólag. Pár testrészét ismeri és meg is mutatja. Alvása napi egy alkalomra korlátozódik.

Védőoltások 18 hónapos korban

18 hónaposan jön el az újabb kötelező védőoltás ideje is, ez a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás ellen védő DTPa+IPV+HIB oltás.

 

 

forrás: laurawithacamera.zenfolio.com, ciannemitchell.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram