Fejlődés hónapról-hónapra - 17 hónapos baba

2016. máj. 26.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 17 hónapos baba
A 17 hónapos baba mozgása egyre stabilabb, ügyesen lépcsőzik, bár lefelé még kissé bizonytalan, és magabiztosan megy úgy is, ha valamit tart a kezében. Legyünk minél többet szabadban, szaladgáljon az udvaron és játszóterezzen, hintázzon, másszon, a szabad játéknál, az őrült rohangálásnál jobban semmi nem fejleszti a mozgását.

 {adselite}

Szeret labdázni, rúgni vagy dobni, persze az elkapással még pár évet várni kell. Mindenre felmászik, amire csak lehet és tud, aztán felháborodottan kiabál, ha nem tud lejönni. Szereti a pattogós, ráülős játékokat, lovagolni rajtuk, önfeledten kurjongatva, a húzogatós játékokat, amivel lehet rohanni ész nélkül, szintén harsány sikongatással, ennek látványos eredménye is lesz egyébként, egyre szaporodó kék-zöld foltok formájában.

17_honapos_baba

Kézügyessége, finommotoros készségei is egyre fejlettebbek, ügyesen megtartja, megfogja, felemeli, összeszedegeti a dolgait. Szívesen rajzol, ez többnyire körkörös firkálás. Mozgása még nem teljesen érett, teljes testtel rajzol, mozdulatai szögletesek. Soha ne az eredményre fókuszáljunk, dicsérjük meg magáért az alkotásért, egyelőre még neki sem a végeredmény a fontos, hanem a játék, a ceruzai hegye alól előbukkanó színes vonalak.
Ügyesen épít tornyot, egyre több elemet tud egymásra helyezni, formákat egymásba illeszteni. Hagyd minél többször egyedül próbálkozni, csak akkor segíts, ha kéri.

17 hónapos baba fejlődése

A napi rutinja változóban van, már nem mindig alszik naponta kétszer, célszerű lassan átgondolni és módosítani a napirendet. Ez persze nehezen megy, fáradt és ingerlékeny lehet, nagy türelmet igényel ilyenkor kézben tartani a hangulatát.

Egója egyre erősebb, nehezen osztozik, akár dührohamot is kaphat, ha oda kell adnia valamit, még akkor is, ha az nem az övé. A szocializáció, a kompromisszumkészség nehezen tanulható dolgok, próbáljuk a legnagyobb türelemmel átvészelni ezeket a hsiztiket. Még ha legszívesebben kiraknánk az ajtón kívül visítani, akkor sem érdemes kiabálással reagálni, ez sajnos öngerjesztő folyamat, minél jobban üvöltünk, annál feszültebb lesz ő is. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz szülők vagyunk, ha néha elszakad a cérna, a legbékésebb, legkompromisszumkészebb anyukát is ki lehet borítani több órás küzdelem után.

fejlodes_honaprol_honapra

Beszédfejlődés tekintetében igen különbözőek lehetnek. Van, aki már kétszavas mondatokkal kommunikál, és van, aki csak pár szóval fejezi ki magát. Ha mindent megért, gesztusokkal és interakcióval reagál, nem kell aggódni, utol fogja érni magár és a társait. A legjobb fejlesztés továbbra is a mondókázás, énekelés és a beszélgetés a gyerekkel, ami ne egyoldalú legyen, várjunk választ a kérdésünkre és hallgassuk is végig. Ne javítsuk ki, ha hibázik, csak ismételjük el a szavakat, kifejezéseket helyesen. Utasításokra jól reagál, majdnem mindent megért, bár a teljesítést többnyire megakadályozza a saját akarata. Az egyszerű rigmusokat ismételgeti és lelkesen tapsol hozzájuk.

Magáról 1. szám 3. személyben beszél. Olvassunk neki minél többet, hagyjuk, hogy ő lapozzon, és mindig beszéljük meg a hallottakat, ha kérdése támad.

Ebben az időszakban már megjelennek a szerepjáték csírái, ez főként a szülei utánzást jelenti: babáznak, ringatnak, etetnek, autót mosnak, főznek, stb. Kapcsolgatja a villanykapcsolót, gombokat tekerget, telefont nyomkod, minden érdekli, ami interaktív, amivel látványos hatást gyakorol a környezetére, ilyenkor jogos büszkeséggel néz körbe a világban: igen, jól látjátok, ezt én csináltam!

Nagyon szeretik a zenét, felismerik a különböző dalokat, számokat és önfeledten táncra is pattannak, ha hallják.
A játékait folyamatosan válogatja, csoportosítja, szortírozza, ismerkedik a színekkel, formákkal,méretekkel, anyagokkal.

Öltözködésben egyre aktívabb, egyre ügyesebben tud megszabadulni a ruháitól és aktívan segít is, ha van kedve. Sétálás, csavargás közben beszélgessetek, nevezzétek meg a látottakat, ismerkedjetek a környezetével, hogy magabiztosan közlekedjen benne.

Legyetek együtt sokat, mászkáljatok, beszélgessetek, bújjatok össze, adj minél többet magadból, legyél neki stabil pont, aki mindig ott van, ha szükség van rá, hogy biztonságban érezze magát.

 

forrás: dailymail.co.uk, babycenter.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram