Fejlődés hónapról-hónapra - 16 hónapos baba

2016. máj. 19.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 16 hónapos baba
A 16 hónapos gyereked épp új átalakuláson megy keresztül. Szociális igényei egyre nagyobbak, keresi a gyerek társaságot, érdeklődik, kíváncsiskodik, világa egyre tágabb, érdekesebb… és érhetőbb.

jatek_box

16 hónapos baba fejlődése

Éntudata egyre nagyobb ezzel viszont fordítottan arányos a kompromisszumkészsége, féltékenykedik, irigykedik, önző lehet: nem kell megijedni, ez még mindig életkori sajátosság, önzetlenül megosztani a dolgainkat, tárgyainkat és persze elsősorban a szüleinket nagyon fejlett szociális érzékenységet igényel. Felüti a fejét a testvérféltékenység, kőkeményen számon tartják, miből és mennyivel kaptak kevesebbet, mint a többiek, legyen az édesség, ajándék vagy puszi. Ha nem sikerül behajtania, ami jár neki, határozott nemtetszését fejezi ki hiszti, dühös csapkodás vagy tiltott dolgok elkövetése formájában. Bár egyre erősebben igényli a gyerektársaságot, még mindig nem együtt, hanem egymás mellett, párhuzamosan játszanak. Emlékezete egyre jobb, hetekkel, hónapokkal előbb történt dolgokra is emlékszik és játékos formában beépíti a saját életébe.

baba_fejlodes

Napirendje egyre többször felborulhat, hiszen egyre többféle aktív dolgot csináltok, ilyenkor érdemes az új helyzetnek megfelelően finoman átalakítani a szabályokat, a kisbabás helyett egy kisgyerekes napirendet kialakítani. Alvásigénye napközben egyre kevesebb, a délutáni-déli alvás egyre rövidebb ideig tarthat, és ha néha elmarad egy-egy érdekes program miatt, az sem a világvége…. csak számítsunk estére egy a fáradtságtól túlpörgött gyerekre.

Érzelmi hullámvasútjainkra nagyon érzékenyen reagál, azonnal észreveszi, ha szomorú vagy ideges vagy és ő is átveszi a feszültséget, ha nem kap rá magyarázatot. Beszélgessünk vele, nem kell úgy tenni, mintha az élet fáklyásmenet lenne, ha nyilvánvalóvá tesszük neki, hogy ő semmilyen formában nem oka a rosszkedvünknek, könnyen megnyugszanak, sőt, vigasztalni próbálnak.

16 hónapos baba játékai

Játékait csoportosítja, naponta százszor átpakolja, pár percig akár egyedül is elvan velük, de erre azért még nem lehet építeni. Mesekönyveket lapozgat, de már nem csak a képek érdeklik, hanem a hozzájuk tartozó történetek is, kedvenc meséit képes ezerszer megnézni, meghallgatni. Dúdolgat, énekelget magában a saját nyelvén. Szókincse egyre bővül, aktív szókincse 10-20 szó, minél többet beszélgetünk vele és hozzá, annál gyorsabban tágul a tudása. Távirati hatású, 1-2 szavas mondatokat alkot, néha csak a saját és közvetlen környezete számára érthető kifejezésekkel, magára általában még 1. szám 3. személyben utalva.

fejlodes_honaprol_honapra

Fizikai fejlődés

Stabilan és magabiztosan jár, leül, lépcsőzik (főként felfelé, lefelé még segítséget igényel) és hasonlóan magabiztosan fut … akár tud, akár nem. Baleseteinek és kék-zöld foltjainak legnagyobb részét a saját lábában való hasraesés okozza. Táncol, forogni próbál, fogócskázik, mozgásigénye határtalan, energiája lemeríthetetlen. Minden bútorra, tereptárgyra, dombra felmászik, ha egy pillanatra leveszed róla a szemed már hozhatod le a Himalájáról. Az egyszerű tárgyakat, eszközöket, (kanál, telefon, stb.) magabiztosan fogja és rendeltetésszerűen használja. Szeret építeni, már 3-4 kockát egymásra tesz és elbűvölten gyönyörködik a tornyában. Sokat rajzol, ez ebben az időszakban ugyan még csak körkörös firkálás, de a specifikus motorikus képességek gyakorlásában és fejlődésében óriási szerepe van, hagyjuk minél többet kreatívkodni és ne várjunk műalkotásokat. A kezdeti görcsös ceruzafogás és „teljes testtel és erővel” rajzolás a megszerzett rutinnal gyorsan elmúlik majd.

Testsúlya eddigre a háromszorosára nőtt, étvágya hullámzó és elég válogatósak. Próbáljunk meg minél több ételt megkóstoltatni vele, nem kell erőszakkal belekényszeríteni semmit, de ahhoz, hogy el tudja dönteni valamiről, hogy ízlik-e vagy nem, muszáj megkóstolnia, még ha ez nem is tetszik neki feltétlenül.

Nehéz időszak ez szülőként, a dackorszak csírainak megjelenésével könnyen elbizonytalanodhatunk magunkban, ez természetes, hiszen szeretnénk mindent a legjobban csinálni, de nem kell, hogy tökéletes szülők legyünk. Csak legyél ott vele, figyelj rá, hallgasd meg, értsd meg és szép lassan összecsiszolódtok majd, sok-sok elkerülhetetlen vitával, tiltással, sértődéssel.... de ha lefekvéskor a gyereked átölel és magához szorít, biztos lehetsz benne, hogy az állandó harcok ellenére jól csinálod a dolgod, Anya!

 

forrás: dirtandboogers.com, intentionalbygrace.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram